Ostrenie dalekohladu pomocou krokoveho motoru
- jova
- Kontaktovat uživatele:
To mi pak vyšlo při zadaném ozubeném kole 8,3mm, zhruba 0,0062mm na jeden krok. Tuším že požadované zadání je 0,001mm, takže by to chtělo ještě přidat nějaký převod.robokop píše:takze 3200 kolem dokola
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ale no tak, co to je za počty? to by byla kule jak vyšitáJosef píše:Pokud ten pastorek má roztečnou kružnici průměr 10 mm, tak při 3200 krocích na otáčku ti vychdí krok přibližně 1 mikron.

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ano, máš pravdu, no a to co ti vyšlo je přesně ten převodový poměr, který on potřebuje aby dosáhl toho 0,001, tedy 1:6,2jova píše:To mi pak vyšlo při zadaném ozubeném kole 8,3mm, zhruba 0,0062mm na jeden krok. Tuším že požadované zadání je 0,001mm, takže by to chtělo ještě přidat nějaký převod.robokop píše:takze 3200 kolem dokola

http://www.tumlikovo.cz/
Tak to dopadne, když jen tak počítám z hlavy a hned je to o řád v p.....tumlik píše:Ale no tak, co to je za počty? to by byla kule jak vyšitáJosef píše:Pokud ten pastorek má roztečnou kružnici průměr 10 mm, tak při 3200 krocích na otáčku ti vychdí krok přibližně 1 mikron.![]()
Omlouvám se.
Jenom kontrolni otazka.....
Řeší se tu prevod protoze 3200 kroku na otacku je malo, ale dle meho soudu je to stejne kravina.
Jestlize ten dalekohled je vyrobenej na ostreni ručním koleckem co vidim na fotce, tak na kolik sem schopnej ten kruh rukou rozdelit?
Na pul stupne? Mozna na ctvrt stupne. pak je to nejakych 360*4=1440 kroku na otacku.
Pro zde zminovanou presnost 0.001mm a prumer pastorku +-8mm je potreba rozliseni cca 20 000 kroku.
Jedine ze by se jednalo o Habluv teleskop, ale to dle obrazku nevypada....
Martin
Řeší se tu prevod protoze 3200 kroku na otacku je malo, ale dle meho soudu je to stejne kravina.
Jestlize ten dalekohled je vyrobenej na ostreni ručním koleckem co vidim na fotce, tak na kolik sem schopnej ten kruh rukou rozdelit?
Na pul stupne? Mozna na ctvrt stupne. pak je to nejakych 360*4=1440 kroku na otacku.
Pro zde zminovanou presnost 0.001mm a prumer pastorku +-8mm je potreba rozliseni cca 20 000 kroku.
Jedine ze by se jednalo o Habluv teleskop, ale to dle obrazku nevypada....

Martin
Ja si tiez zasluzim gulu za vypocetrobokop píše:...ve finale ti to stejne bude courat mozna i o desetiny s teplotou podle celkove konstrukce dalekohledu (nebo snad nepredpokladas ze ma tubus nulovou roztaznost)...
linear expansion coefficient (m/moC) for steel is around 0.000012 mm/mmoC
a teda ked ratam ze ohniskova vzdialenost je 1800mm tak potom 0.0216mm/oC na cely tubus.
Pre zaujimavost material YbGaGe ma nulovu tepelnu roztaznost

Naposledy upravil(a) jurkov dne 24. 2. 2012, 7:58, celkem upraveno 1 x.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
a to teplo je celkem v klidu
my jsme meli newton s pulmetrovym zrcadlem a to byla roura z 5mm plechu vpodstate bez vyztuh
takze kdyz byl horizontalne tak to nebylo kruhove ale muselo se to o chlup svevit do nejakeho patvaru a ta trojnozka ktera drzela sekundarni zrcadlo se asi pak taky nenachazela v idealnim stavu takze o kolimaci nemohla bejt moc rec kdyz by se to bralo do detailu
my jsme meli newton s pulmetrovym zrcadlem a to byla roura z 5mm plechu vpodstate bez vyztuh
takze kdyz byl horizontalne tak to nebylo kruhove ale muselo se to o chlup svevit do nejakeho patvaru a ta trojnozka ktera drzela sekundarni zrcadlo se asi pak taky nenachazela v idealnim stavu takze o kolimaci nemohla bejt moc rec kdyz by se to bralo do detailu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kontroler riady a kontroluje a driver iba riadi?
Urobim dobre ak sa rozhodnem pre Nema 17, ktoru sme uz vyriesili a k nemu UIM241 http://en.uirobot.com/robot-archive-a-354.html ktora ma R232 interface?
Apropo pohlad cez polmetrove zrkadlo musi byt uchvatny
Ja sa zatial viac ako pozorovaniu venujem tymto veciam 
Urobim dobre ak sa rozhodnem pre Nema 17, ktoru sme uz vyriesili a k nemu UIM241 http://en.uirobot.com/robot-archive-a-354.html ktora ma R232 interface?
Apropo pohlad cez polmetrove zrkadlo musi byt uchvatny

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tu 232 by jsi v tomto pripade asi vyuzil lepe to mas recht
neni to az tak realtime vec a lepe se to pripoji k PC
mas pravdu ten pulmetr je uchvatnej, kolikrat jsem se tak zakoukal az sem malem sletel z tech teleskolickejch stafli vysunutejch na max

neni to az tak realtime vec a lepe se to pripoji k PC
mas pravdu ten pulmetr je uchvatnej, kolikrat jsem se tak zakoukal az sem malem sletel z tech teleskolickejch stafli vysunutejch na max

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kua to jsou vzpominky
to zavazi vic ke stredu te tyce jsem nasel nekde ve smelcu a je to predlita nejaka remenice na klinaky ktera nebyla obrobena
pamatuju jak jsem z toho kus potreboval odstranit aby se to veslo vedle tubusu a tak jsem to rucni vrtackou rozvrtal a pak pilkou a urazit pryc a zacistit atd...
to byli casy kdyz byla jen ta vrtacka a za humny AGS Jicin kde nebyla sance aby to tam nekdo riznul a prerovnal na freze.
to zavazi vic ke stredu te tyce jsem nasel nekde ve smelcu a je to predlita nejaka remenice na klinaky ktera nebyla obrobena
pamatuju jak jsem z toho kus potreboval odstranit aby se to veslo vedle tubusu a tak jsem to rucni vrtackou rozvrtal a pak pilkou a urazit pryc a zacistit atd...
to byli casy kdyz byla jen ta vrtacka a za humny AGS Jicin kde nebyla sance aby to tam nekdo riznul a prerovnal na freze.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
je to otazka pojmu a nazvoslovi a neni vetsinou zcela presne definovana
driver by mel byt silovy konec ktery spina proudy do motoru
kontroler by mela byt nejaka vyssi logika ktera se bude starat o polohovani
napriklad reference po zapnuti a najeti na nejakou z predvolenych poloh pripadne ulozeni polohy do nejake pameti nebo cokoli si clovek vymysli jako uzitecnou funkci
to co je na tech motorech je v jednom pripade driver (step/dir)
a v druhem pripade se to blizi uz kontroleru s integrovanym driverem RS232
tedy podle rozhrani
ten jicin nejak funguje i kdyz ted hvezdarna prochazi velikou prestavbou ale mam pocit ze se tam stale pozoruje a da se tam dostat
mohu pripadne zkusit zaridit
driver by mel byt silovy konec ktery spina proudy do motoru
kontroler by mela byt nejaka vyssi logika ktera se bude starat o polohovani
napriklad reference po zapnuti a najeti na nejakou z predvolenych poloh pripadne ulozeni polohy do nejake pameti nebo cokoli si clovek vymysli jako uzitecnou funkci
to co je na tech motorech je v jednom pripade driver (step/dir)
a v druhem pripade se to blizi uz kontroleru s integrovanym driverem RS232
tedy podle rozhrani
ten jicin nejak funguje i kdyz ted hvezdarna prochazi velikou prestavbou ale mam pocit ze se tam stale pozoruje a da se tam dostat
mohu pripadne zkusit zaridit