Ostrenie dalekohladu pomocou krokoveho motoru
Zdravim chlapci.
V problematike sa nevyznam a myslim ze v takom pripade je lepsie pytat radu u skusenych.
To co potrebujem je krokovy motor ktory dokaze pohnut 1,5kg s presnostou na 0,001mm. Pravdepodobne potrebujem KM aspon s 0,15Nm a nejaky driver ktory mi pomoze s mikrokrokovanim. Otazka je aky motor aky driver.
Pokial je to mozne potrebujem to pripojit pomocou USB k pc
Ovladane to bude specifickym sw nie bezne ktore pouzivate.
Pri vybere musim zohladnit ze to musi byt co najlahsie a najmensich rozmerov kedze to bude pripojene priamo na dalekohlade.
V problematike sa nevyznam a myslim ze v takom pripade je lepsie pytat radu u skusenych.
To co potrebujem je krokovy motor ktory dokaze pohnut 1,5kg s presnostou na 0,001mm. Pravdepodobne potrebujem KM aspon s 0,15Nm a nejaky driver ktory mi pomoze s mikrokrokovanim. Otazka je aky motor aky driver.
Pokial je to mozne potrebujem to pripojit pomocou USB k pc
Ovladane to bude specifickym sw nie bezne ktore pouzivate.
Pri vybere musim zohladnit ze to musi byt co najlahsie a najmensich rozmerov kedze to bude pripojene priamo na dalekohlade.
Zkus to lip popsat.
Nejak si nedovedu predstavit jak to zaostrujes ted bez krokovyho motoru s presnosti 0,001mm.
Je tam nejaky prevod, šnek? fotka je za tisic slov....
Jak si dosel ke krouticimu momentu 0,15Nm?
Tak sem ti misto rady dal hromadu otazek, ale bez informaci se tezko radi.......
Martin
Nejak si nedovedu predstavit jak to zaostrujes ted bez krokovyho motoru s presnosti 0,001mm.
Je tam nejaky prevod, šnek? fotka je za tisic slov....
Jak si dosel ke krouticimu momentu 0,15Nm?
Tak sem ti misto rady dal hromadu otazek, ale bez informaci se tezko radi.......
Martin
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
asi myslis rozliseni 0,001mm a ne presnost
presnost v tomto pripade predpokladam neni nezbytna nebot budes hledat ostrost podle obrazu a ne podle ucinenych otacek motoru od nejakeho referencniho spinace
je to tak?
presnost v tomto pripade predpokladam neni nezbytna nebot budes hledat ostrost podle obrazu a ne podle ucinenych otacek motoru od nejakeho referencniho spinace
je to tak?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Povedzme ze teraz je ta trubka zo svojej pozicie vysunuta o 50mm ja ale potrebujem aby dosiahla presne 50,000mm. Presnost je v tomto pripade dolezita a musim ratat aj stym ze ta hodnota je pri 25 stupnoch povedzme a ked to vytiahnem do zimy ked bude okolo nuly musim ratat aj s tepelnou roztaznostou materialu a teda tach 50,000 bude pri O stupnoch uplne ina hodnota.
linear expansion = 0.0216mm/oC pre trubku.
linear expansion = 0.0216mm/oC pre trubku.
myslim ze anorobokop píše:asi myslis rozliseni 0,001mm a ne presnost
je to tak?

zdar opravdu by ti měl stačit malý motor , možná bych udělal nejlépe převod řemínkem , už kvůli vybracím a driver můžeš použít třeba tento , :
http://shop.snailinstruments.com/index. ... ath=68_164" onclick="window.open(this.href);return false;
jsou malé spolehlivé a maji mikrokrok 1/16-step
řízení step dir což je pro tvé účely asi to nejlepší
http://shop.snailinstruments.com/index. ... ath=68_164" onclick="window.open(this.href);return false;
jsou malé spolehlivé a maji mikrokrok 1/16-step
řízení step dir což je pro tvé účely asi to nejlepší
No zmerat to neviem ale zmeral som celkovy priemer pastorka a ten je 8,3mm vyska zubu sa zda byt okolo 2mm ale je o tazke odhadnut ozubenie je sikme.Josef píše:Pokud ten pastorek má roztečnou kružnici průměr 10 mm, tak při 3200 krocích na otáčku ti vychdí krok přibližně 1 mikron.

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
co jsem mel v ruce tak to vetsinou bylo dost mizerne obrobene atd...
mikrony tam nehledej paklize te zajima opravdu jen rozliseni pripadne opakovane najeti na stejne misto tak to bude ok
paklize chces presne najeti na ten mikron pripadne umet zmerit rozdily mezi ruznymi ostrostmi tak to cele vyhod a zacni setrit na hodne fajnovou zakazku
ve finale ti to stejne bude courat mozna i o desetiny s teplotou podle celkove konstrukce dalekohledu (nebo snad nepredpokladas ze ma tubus nulovou roztaznost)
jestli ti tedy jde o dalkove ostreni pro nejakou kameru tak to proste neres hod tam motorek primo na tu hridelku a zkousej, melo by to chodit
vyres si koncove polohy mikrospinacem a referenci na jednom konci taktez
(btw asi to nevis ale mikrokroky zpravidla najsou jeden jako druhej ale ruzne motory a ruzne budice ruzne houpou v ramci jednoho kroku a mikrokrokovani v nem)
pro nejake to hrani by melo bohate stacit nejake arduino nebo podobne hotove desky s podporou USB v podobe RS232 prevodniku
pro bezstarostny vyvoj doporucuju koupit hotovy budic krokace neco jako leadshine nebo fajnovejsi prubeh maji YAKO
to jde primo pripojit na to arduino a nehori to
mikrony tam nehledej paklize te zajima opravdu jen rozliseni pripadne opakovane najeti na stejne misto tak to bude ok
paklize chces presne najeti na ten mikron pripadne umet zmerit rozdily mezi ruznymi ostrostmi tak to cele vyhod a zacni setrit na hodne fajnovou zakazku
ve finale ti to stejne bude courat mozna i o desetiny s teplotou podle celkove konstrukce dalekohledu (nebo snad nepredpokladas ze ma tubus nulovou roztaznost)
jestli ti tedy jde o dalkove ostreni pro nejakou kameru tak to proste neres hod tam motorek primo na tu hridelku a zkousej, melo by to chodit
(btw asi to nevis ale mikrokroky zpravidla najsou jeden jako druhej ale ruzne motory a ruzne budice ruzne houpou v ramci jednoho kroku a mikrokrokovani v nem)
pro nejake to hrani by melo bohate stacit nejake arduino nebo podobne hotove desky s podporou USB v podobe RS232 prevodniku
pro bezstarostny vyvoj doporucuju koupit hotovy budic krokace neco jako leadshine nebo fajnovejsi prubeh maji YAKO
to jde primo pripojit na to arduino a nehori to
A ake mikrospinace?jestli ti tedy jde o dalkove ostreni pro nejakou kameru tak to proste neres hod tam motorek primo na tu hridelku a zkousej, melo by to chodit
Asi fakt urobim ze kupim skusim uvidim

Moze byt?
http://en.uirobot.com/robot-archive-a-413.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ma to byt prenosne takze cim menej krabiciek.
Pripadne mi odporucte konkretne veci respektive co by ste kupili vy na mojom mieste a ja to kupim a nebudem tolko spekulovat, lebo sa nilkam nedostanem

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tyhle motorky vypadaji super kompaktne jen si zjisti aby to melo dost mikrokroku jinak me taky napadlo pouzit toto
mikrospinace temer jakekoli, minimalne alespon jeden na kterej to zreferujes a opacny smer zajistis softwarove
ale muze byt treba problem v zime az to ztuhne ze ztratis kroky a nakonec to treba vyjede az ven a vypadne takze minimalne by bylo dobre zajistit koncove polohy treba mechanicky
mikrospinace temer jakekoli, minimalne alespon jeden na kterej to zreferujes a opacny smer zajistis softwarove
ale muze byt treba problem v zime az to ztuhne ze ztratis kroky a nakonec to treba vyjede az ven a vypadne takze minimalne by bylo dobre zajistit koncove polohy treba mechanicky