vitkovar1 píše:Mám velkou prosbu,kdo by mi napsal přesný postup na co klikat v programu od začátku a do konce.Má to rozhodnout v podstatě můj postup na maturitu a cnc u nás není maturitní předmět.A já nevím co s tím.Ve škole používáme surfcam 5.2.Nakreslit to v surfcamu samozřejmě umím.moc díky lidi
Pokud to umis nakreslit tak mas castecne vyhrano.
Zadas 2D kapsovani, auto (automaticky prepocitat), vyberes prvni obrys kapsy (vetsi kapsu), OK, Ok a objevi se Ti tabulka kde vyberes potrebny nastroj prum.20 mm. Prekontrolujes potrebny prumer, pocet zubu, ze obrabis SK coz najdes , ze rezna rychlost je 80-120 , posuv 0.05 na zub , posuv zanorovani to same, posuv prejezdu treba 10tis.
Listou nahore na tabulce se prepnes do druhe tabulky kde mas v pravo hlobku, tam zadas 10mm, pod tim je hloubka kroku (AP), tzn po jake hloubce budes frezovat.
Vlevo mas bocni uber, tam klidne nech co ti to nabidlo i treba ten dokoncujici pocet kroku (vetsinou Ti nabidne 1x, ale muzes zmenit na vicekrat patricnym cislem), pod tim je velikost dokoncujici bocni trisky.
Pod temito formulari mas vlevo tlacitko bocni najezd (po primce, po radiusu, po primce vsechny vrstvy, po rad vsechny vrstvy) a pod nim tlacitko bocni odjezd. Ty bych nechal jak jsou nebo zadas co potrebujes. Hned vedle v pravo mas tlacitko zanorovani, ktere se po sepnuti (kliknuti) otevre a nabidne rampovani , to potvrdis.
Pak jdes na posledni listu, kde prekontrolujes zapnuti FULL , ALL. coz znamenalo vsechny hladiny frezuj s dokoncujicim bocnim krokem.
Potom to vse potvrdis a tuknes misi do prostred obrabene kapsy. Mas hotovou jednu hladinu do hloubky 10mm.
Nasleduje druha kde ve vyberu zadas obe kontury a postupujes obdobne. Jak postupovat abys zacal az od hloubky 10 mm uz nevim. Uz peknej patek jsem v tomto programu nedelal a ani jej nemam uz v PC. Proto prosim jestli si nepamatuji presne jak to bylo, tak se nezlob.
Vetsinou se to ucite pro zakladni logiku, co by jsi mohl v budoucnu chtit od CAMu nebo primo na stroji FANUC QUIDE, Haid dialog, Sinumeric QUIDE.
PS: Dnesni platkove frezy D20 Walter jedou reznou rychlosti 140-220 a posuv na zub 0,08-0,15 mm. Pri AP 4,5mm AE 20mm.
Nastroje od Hoffmann Group - FEED obrabeni (nastrel od technika Hoffmanu pro mat 19733)
HFF freza pr.20mm s 3 zuby 7792VXP06SA020Z2R35 a VBD: XPLT060308ER-D41 X400 a SP6519
Maximalni delka je 35mm tedy- po 20mm z kazde strany.
Doporucene reze parametry pro kruh:
Vc=140-160m/min fz=0,5mm/z ae=20mm ap=0,5mm a maximalni uhel ponoru je 2,5° urcite bych zkusil frezovat na sucho a nechat ofuk vzduchu.Na test bych vzal oba typy platku,kdyby neco.
Doporucene rezne parametry pro rohy:
Vc=140-160m/min fz=0,6mm/z ae=16-18mm ap=0,5mm opet na sucho a frezovat v radiusu je urcite spravna volba.