Důležité zjištění pro mne je, že příruba a kužel MK3 vřetena běží v tisícině, což mne velmi potěšilo a naplnilo optimismem. O zbytku stroje se to už říct nedá.
Chtěl jsem vytočit pět jednoduchých redukcí do kancl židle kvůli jiným kolečkům a při pokusu natočit malý podélný suport jsem zjistil, že po povolení s ním nejde otočit. No mě bylo divné, že je každý šroub jiný. Po sejmutí jsem zjisti,l že místo těch vratových šroubů jsou tam imbusy, které vyštíply a vyvallily hranu kruhové drážky. Pokud suport jen položím tak se kolíbe. Pravítkem jsem zjistil, že je to vyboulené právě v místě šroubů. Takže to zaškrabu na barvu a do drážky mám v plánu udělat T matice tvaru kruhové výseče (po úpravě vkládacího otvoru).
Protože byl soustruh, přesto že je již několik let v provozu, na mnoha místech od protivného konzervačního vosku navíc plný mosazných špon, rozhodl jsem se jej vyčistit. Ztohoto záměru se postupně stala dost zásadní rozborka. Ovšem po vyčištění odjehlení a promazání jsme narazil na problém a sice že suportovou skříň nešlo nasadit na lože. Mě bylo divné, že dva vnitřní šrouby příložky nejsou dotažené. Pravítko jsem podložil alobalem, ale je to málo. Suport jde mnohem těsněji než dřív a stejně jsem dva vnitřní šrouby nedotahoval.
Taky jsem konečně pochopil k čemu je ten větší imbus vlevo na suportu, čímž pádem mám ušetřenou práci, nebudu muset dodělávat ztužení suportu (v návodu o tom není zmínka).
Oproti dokumentaci se můj stroj značně liší. Matice příčného suportu je litinová dost bídné kvality bez možnosti regulace(vymezení vůle), matice malého suportu je mosazná, taktéž bez možnosti regulace. Všechy vymezovací lišty jsou asi litinové seřizované červíky (se skurwenym šlicem) a pojištěné matkou, místo klínů které jsou v dokumentaci. Na spojce šroubu podélného posuvu byl přestřižený kolík nahrazen vaklajícím sroubkem, který byl umělecky zakrácen přímo na stroji flexkou a to včetně škrtnutí přes 5 závitů šroubu, naštěstí v místě kam se padací matice už nedostane. Domeček z plastu na konci šroubu je sice vypouzdřen, ale praskl (asi smíchy) protože je sice se strojem skolíkovám kuželovými kolíky, ale ty drží jen v tom plastu, v základně maji tak 0,2mm vůli

Fotky nemám páč se mi vybila baterka tak snad zítra některé ty největší radosti pofotím