Proma SPA500

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 6. 2012, 11:05

Uf, tak má za sebou část rozborky toho mého mazlíka... kde mám začít?
Důležité zjištění pro mne je, že příruba a kužel MK3 vřetena běží v tisícině, což mne velmi potěšilo a naplnilo optimismem. O zbytku stroje se to už říct nedá.
Chtěl jsem vytočit pět jednoduchých redukcí do kancl židle kvůli jiným kolečkům a při pokusu natočit malý podélný suport jsem zjistil, že po povolení s ním nejde otočit. No mě bylo divné, že je každý šroub jiný. Po sejmutí jsem zjisti,l že místo těch vratových šroubů jsou tam imbusy, které vyštíply a vyvallily hranu kruhové drážky. Pokud suport jen položím tak se kolíbe. Pravítkem jsem zjistil, že je to vyboulené právě v místě šroubů. Takže to zaškrabu na barvu a do drážky mám v plánu udělat T matice tvaru kruhové výseče (po úpravě vkládacího otvoru).
Protože byl soustruh, přesto že je již několik let v provozu, na mnoha místech od protivného konzervačního vosku navíc plný mosazných špon, rozhodl jsem se jej vyčistit. Ztohoto záměru se postupně stala dost zásadní rozborka. Ovšem po vyčištění odjehlení a promazání jsme narazil na problém a sice že suportovou skříň nešlo nasadit na lože. Mě bylo divné, že dva vnitřní šrouby příložky nejsou dotažené. Pravítko jsem podložil alobalem, ale je to málo. Suport jde mnohem těsněji než dřív a stejně jsem dva vnitřní šrouby nedotahoval.
Taky jsem konečně pochopil k čemu je ten větší imbus vlevo na suportu, čímž pádem mám ušetřenou práci, nebudu muset dodělávat ztužení suportu (v návodu o tom není zmínka).
Oproti dokumentaci se můj stroj značně liší. Matice příčného suportu je litinová dost bídné kvality bez možnosti regulace(vymezení vůle), matice malého suportu je mosazná, taktéž bez možnosti regulace. Všechy vymezovací lišty jsou asi litinové seřizované červíky (se skurwenym šlicem) a pojištěné matkou, místo klínů které jsou v dokumentaci. Na spojce šroubu podélného posuvu byl přestřižený kolík nahrazen vaklajícím sroubkem, který byl umělecky zakrácen přímo na stroji flexkou a to včetně škrtnutí přes 5 závitů šroubu, naštěstí v místě kam se padací matice už nedostane. Domeček z plastu na konci šroubu je sice vypouzdřen, ale praskl (asi smíchy) protože je sice se strojem skolíkovám kuželovými kolíky, ale ty drží jen v tom plastu, v základně maji tak 0,2mm vůli :lol: Samostatnou kapitolou je koník. Ten se radši soudruzi neměli namáhat vyrábět. Funkční část závitu pinoly má 45mm a pokud se použije vrtačkový trn, tak díky unášecímu nosu je využitelné vyložení necelých 40mm ovšem za předpokladu, že najedu koněm úplně na obrobek což zase nemusí jít kvůli suportu, nožům a pod. Takže to je jeden z prvních adeptů na předělávku. Co mne po vyčištění potěšilo je že se nejspíš nebudu zatím zabývat rychloupínáním koníka, protože aretace jakš takš chodí na 1/2 otáčky matice. Délky řemenů si do dokumentace někdo vyloženě vymyslel, nepasuje tam ani jedna délka. Předloha pro převody na nižší otáčky je vetknutá do plechu 1,5mm a vyložený asi 150mm takže při pokusu trochu napnout řemen se bortí a výztuha z plíšku 1mm tvaru U přibodovaná na třech místech to opravdu nezachání. Kryt převodů je sice pěkný, ale zavazí a při práci s tyčovinou nejde zařadit jiné otáčky.
Fotky nemám páč se mi vybila baterka tak snad zítra některé ty největší radosti pofotím :-)
snowi

4. 6. 2012, 8:48

Ahoj,

pěkné zhodnocení :D
Já mám moji promu teprve v demontážním stavu, ale vzhledem k nedostatku času, to vypadá u mě na několik měsíců (let :) )
Už se na to ale těším, plánuju všechno zaškrabat, náhon vřetene předělat na jeden ozub. řemen a výkonější motor s FM,
matice jsem taky koukal - předělávka, koník je tragédie, u mě i vlivem velké vůle v pinoli vysunutím dost padá, pokud ho budeš nějakým způsobem upravovat, budu rád, když o tom napíšeš.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 6. 2012, 11:10

Na práce které jsem zatím dělal, je těch 370W dostatečných, ale problém je elektrozapojení a nemožnost snadno reverzovat otáčky třeba při závitování. Pokud máš možnost to zapojit na tři fáze je to jednoznačně lepší a pokud investuješ do FM bude to uplně cool. Toho klíňáku bych se tak snadno nezbavoval, pokud to není NC nebo CNC nechal bych ho tam, já mám svý pracky sakra rád. Plánovaný jednokoňový motor bude naprosto stačit a utěšuju se, že pokud se mi to hryzne tak řemen povolí. Mně by se vůbec nejvíc líbil pohon plochým řemenem uvnitř vřeteníku, aby prostor za vřetenem zůstal volný, ale to je již příliš rozsáhlý zásah do konstrukce stroje. Naproti tomu úpravě koníka se nevyhneme a s těsností té pinoly to taky není žádná sláva. Zatím se rýsuje několik možností nebo jejich kombinací. Těleso bych chtěl prodloužit na dvojnásobek, zašroubováním nádstavce, kvalita litiny je ovšem hrozná je otázka jestli to je reálné. Pinolu navařit nástavcem a opracovat, zcela předělat šroub. Zde by se nabízela možnost pinolu natvrdochromovat a obrousit, je otázka jestli výroba nové nebude levnější. Otvor v litině převrtat a vypouzdřit. Nebo na to jít nějak uplně jinak. Zatím je to v úvaze. Líbí se mi konstrukční řešení Schaublina ale to je jiná liga ObrázekObrázekObrázek
613ziza

7. 6. 2012, 8:04

...kužel MK3 vřetena běží v tisícině...

Kdybych včera nesundal universálu a nestrčil do kužele vřetene mého rozviklaného S3-asista páčkové hodinky, pochyboval bych, zda je to vůbec možné. Mám (bohužel) jen setinkový indikátor, ale jeho ručka se znatelně nehýbala ani pod lupou. S osazením příruby pro universálu je to "horší", to lítá v rozmezí cca 3/1000. Nanejvýš stejnou odchylku mně ukazují hodinky i na čelní ploše vřetene. Což mě naplnilo optimismem. :wink:
Mám dotaz: budeš měřit resp. rektifikovat "souosost" vřetene a lože? A když, tak jak na to jít doma? :idea:
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2012, 10:33

Neumím si představiit jinou metodu, než pomocí měřícího trnu MK3 který ovšem nemám. Mám v plánu koupit frézařskou hlavičku, takže upnu do kleštiny nějaký broušený trn a budem vidět. Jinak počítám, že to jen přeměřím a nic s tím nebudu dělat. Jakmile udělám pořádný stůl tak to ustavím strojní vodováhou. Pokud to nedělali úplní kokoti, tak to na normální práci stačí, přesnosti jako u schaublina stejně nikdy nedosáhnem.
613ziza

8. 6. 2012, 3:13

Tak určitě nechci Slunce svíčkou osvětlovat :mrgreen: a nehodlám marnit čas ani peníze hokus-pokusy o švýcarskou precisnost (i když příjemná by rozhodně byla!), nicméně ani starý Sieg mně nemusí dělat kužely místo hřídelů... si myslím. Měřící trn MK3 rozhodně kupovat nemíním, nekradu, ale obětoval bych obolus za trn MK1 15x200mm. Jaká může být souosost s redukci MK3/MK1? Šlo by takovou kombinac použít nebo je to blbost?
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2012, 6:43

Těžko říct, nějaká drobná minimální odchylka asi bude. Obecně se máš při měření takových mezičlánků vyvarovat, někdy to ale jinak nejde. Pokud bude to redukční pouzdro kvalitní tak by to mělo být lepší než nic.
------------------------
Ještě mně napadá jedno asi použitelné ama řešení, koupit přímou frézařskou kleštinu MK3 a do ní vhodný válcový trn, nevím jakou odchylku přímosti mají lineární tyče, ale možná by pro tuhle aplikaci šly použít. Máme zkušenost, po porovnání s originálním měřícím trnem, že broušené kalené vodící tyče z kopírek, jsou překvapivě přesné a dají se získat zadarmo, ovšem sortiment je omezený.
613ziza

8. 6. 2012, 8:28

Hádám, že kdyby ten trn byl aspoň trochu kulatej a rovnej, tak vůči loži už by bylo čeho se chytit. I kdyby byly kužely vyosené, tak by snad měly jít změřit změny výšky nad ložem podle délky trnu a jeho potočení ...:arrow: tabulka korekcí :arrow: graf... a pak ty hodnoty korekcí využít při rektifikaci osy. Ptal jsem se tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=57&t=8086&start=45 o co a o kolik vlastně má smysl se snažit? Žel, nikdo nezareagoval. Kdysi-kdesi jsem slyšel-vyčetl :?: , že dobrý soustruh by měl mít odchylku od osy tuším 1/100 mm na 300 mm. Ptám se tedy, zdvořile, znovu: co je moc a co je málo? Stryci, kolik to "chodí" na vašich hobby i profi miláčcích?

-------------------------
P.S. Jednu kopírku co už skoro nekopíruje doma mám :mrgreen: . Že by k užitku byla aspoň nějaká tyčka z ní ? :lol: :wink:
Max
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2012, 8:45

Tady mrkni na jeden měřící protokol:
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2012, 9:17

613ziza píše:Tak určitě nechci Slunce svíčkou osvětlovat :mrgreen: a nehodlám marnit čas ani peníze hokus-pokusy o švýcarskou precisnost (i když příjemná by rozhodně byla!), nicméně ani starý Sieg mně nemusí dělat kužely místo hřídelů... si myslím. Měřící trn MK3 rozhodně kupovat nemíním, nekradu, ale obětoval bych obolus za trn MK1 15x200mm. Jaká může být souosost s redukci MK3/MK1? Šlo by takovou kombinac použít nebo je to blbost?

Když se s ben ash domluvíte, tak jsem ochotnej ten kontrolní Mk3/200 zapůjčit, mám dva kousky a pokud to nebude trvat moc dlouho, tak s jedním bych to mohl nějakou chvilku přežít , nejhůř budu přenášet :D a bude vás to stát jen poštovné 37kč :wink:
Jakákoli redukce je vždycky chyba :wink:
S tím trnem vyladí 613ziza obě roviny, jak vertikální tak horizontální vřetene vůči loži. Osobně bych spíš jak kontrolní trn s válcovou, byť sebepřesnější částí potřeboval trn s čtyřhranem na kuželu, přesně broušeném. tahle kombinace by byla úplně nejlepší, kdy není potřeba dodržovat přesnou polohu hodinek v ose :wink: Někdy ten druhej trn takhle na brusce znásilním :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
613ziza

10. 6. 2012, 7:01

:shock: Jééé... jeden víkend jsem bez netu a tady už třetí den tiká taková "bomba" ! Tumlíku, děkuju moc, fakt moc! A vůbec to není o ušetřené krupici za MK1!!! A i kdyby ten Tvůj trn ke mně z nějakého důvodu nakonec vůbec nedorazil - stejně Ti děkuju. Udělal jsi mi Den. :D :D

Tuším, že BenAsh bude mít stejný pocit. :wink:
613ziza

10. 6. 2012, 7:46

Max píše:Tady mrkni na jeden měřící protokol:
:D Mrkám, :wink: a děkuju!
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2012, 9:16

Já už na to valil bulvy (nabídka od Tumlíka) ale ještě nemám poskládáno a naladěno, takže u mne je na kontrolu trnem ještě tak tři týdny čas. Dneska jsem se věnoval repasi otočného hrotu MK2 co jsem koupil i s pevným MK3 od Ferrita a zdálo se mi že v něm drhne. Takže jsem ho rozdělal vypral v petrolíně, odmastil a namazal kvalitní vazelínou od SKF no a teď se zdá, že chodí úplně čistě. Pak jsem taky spravoval jednomu místnímu minibajk, ale nezvítězil jsem :cry:
issic
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2012, 8:55

Ahoj znate metodu Rollie's Dad? Celkem jednoducha a efektivni. Na paralelnost vretene s lozem horizontalni i vertikalni.

1] tyc stejneho prumeru po cele delce. Nemusi bejt uplne rovna. Ja na zelezne nedeli nasel tiskarnu a vybral z ni tyc po ktere jezdi hlava. Je krasne brousena a rovna. prumer 9.635 po cele delce (error cca 0.001mm na jedny strane) coz je zanedbatelny
2] Upnete do sklicidla (metoda nema vliv na hazivost vretene ani na jeho nepresnost, to je sumak)
3] ted mate dve moznosti zacit merit, nebo udelal zjednodusenou verzi a tu popisu. Potom je slozitejsi verze viz Original a dokonce i verze kdy neni prumer tyce stejnej.
4] dejte hodinky na ---- horizontalni rovinu, do stredu tyce (co nejpresneji), co nejblize k vretenu (polozte hodinky co nejparalelneji k tyci, omezite tak cosinuv error)
5] nastavte tak, aby ukazovali a hazeli 0 kdyz otocite vretenem (pokud hazi vic nez 0.005 musite pouzit slozitejsi metodu)
6] posunte se na konec tyce, pokud se rucicka odchyluje od nuly, je to ok.
7] zmerte hazivost, aritmeticky sectete ty dve cisla od nuly (-18 + 9 = -9) vydelte 2 (-9/2=-4,5)
8] a to je odchylka od rovnobeznosti s lozem (v prikladu -4,5)
9] podlozte vreteno (napriklad rozstrihejte plechovku od Coca-Coly ktera ma 0.10-0.05 a alobal, ktery ma 0.01 ?!)
10] opakujte do umdleni, neexistuje na to rada, je to pokus omyl. Nez obe roviny H a V jsou +- 0.01 a lepe :-) i kdyz pak uz zacne hrat roli dotahovani sroubu....
10] opakujte pro vertikalni paralelismus

Povolene odchylky viz ten protokol o mereni.
Taky se tim ted zabejvam uz nejakej patek...zatim jsem +0.03 a +0.02 a fidluju s podlozkama dal....kdyby nekdo chtel jsou mozny fotky.

Originalni metoda: Google Search: Rollie's Dad Method
http://vimeo.com/martinpreiss
MN80
613ziza

14. 6. 2012, 11:39

issic píše:Ahoj znate metodu Rollie's Dad? Celkem jednoducha a efektivni. Na paralelnost vretene s lozem horizontalni i vertikalni.
Mnoo,asi mi něco uniká...mně se ta metoda moc nezdá. Upínat tenký měřící prvek do paken? Rovnoběžnost odvodit jen od házivosti?
Na začátku prakticky nulu, na konci Tumlíkova 200 mm trnu MK3 mám házivost pod 0,02 mm (musím si asi sehnat tisícinkové hodinky).
Hmm... bude to nejspíš nepřesností morse kuželů. Čínského ve vřetenu nebo zbrojováckého na trnu :?: :?: :?: Oba jsem pečlivě a svědomitě umyl petrolejem jak týdenímu miminu prcinu heřmánkem.
Když mám dvoje hodinky na suportu a jedu podél trnu, na 200 mm je odchylka H/V cca 13/16 setin, event. minus ta házivost dvě setiny.
DSC01211.JPG
Mám tedy zdvořilý dotaz: Kolik je moje "nerovnoběžnost" osy vřetena s ložem? Polovina házivosti - tedy jedna setina podle Rollie's Dad nebo 16 setin na 200mm? :shock: :wink:
Zdá se mi, že metodou Rollie's Dad bych rozhozením vřetene to srovnal do osy pouze na konci tyče. Ovšem moje představivost je už poslabší a tak možná uvažuji a dělám to blbě. :|
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“