Proma SPA500
Ahoj,
Chtěl bych se zeptat nějakého vlastníka soustruhu Proma SPA500 (starší typ, NE SPA500P – asi jiné převody) a originálních ozubených kol pro náhon p. suportu, jak jsou zhotovena kolečka 28z a 30z ? Popř. kam se řadí.
Kopil jsem tento soustruh bez originální kol, a kola si nechal dodělat. Dle popisu v manuálu se tyto kola řadí (např. pro stoupání 2,5 a 3) na hřídel C , ale vyrobená kolečka jsou takové velikosti, že průměr hřídele C (20mm) + pero by do těchto koleček nešel rozumě udělat.
Díky
Chtěl bych se zeptat nějakého vlastníka soustruhu Proma SPA500 (starší typ, NE SPA500P – asi jiné převody) a originálních ozubených kol pro náhon p. suportu, jak jsou zhotovena kolečka 28z a 30z ? Popř. kam se řadí.
Kopil jsem tento soustruh bez originální kol, a kola si nechal dodělat. Dle popisu v manuálu se tyto kola řadí (např. pro stoupání 2,5 a 3) na hřídel C , ale vyrobená kolečka jsou takové velikosti, že průměr hřídele C (20mm) + pero by do těchto koleček nešel rozumě udělat.
Díky
Ahoj, mám sice SPA-500P, a taky bez kol, ale řekl bych, že to kolečko, co tam máš nasazeno, musí mít díru velkou na tu hřídel C - ta by měla být náhonem šroubu pro posuv. Takže jiné kolečko - resp. jinou díru. Já mám všechny hřídele stejného průměru, tak nechápu, proč ty ne. Není na něm vložka? Nevím jestli jsem pomohl, však uvidíš ...
Ahoj Joch
Ahoj Joch
Učím se, tak to tak prosím ber.
Ahoj,
Dík za názor, ale kolečko 28z a 30z jsou opravdu tak malá, že do nich ta díra s klínkem hřídele "C" fakt nevyjde. A dle tabulky tvrdí,
že by to mělo jít, tak jak říkáš, aspoň na tom se shodnem.
Souhlas hřídel "C" je náhon vodícího šroubu.
Vložka je na hřídeli "A+B", ta se dá stáhnout a tato kola (28z a 30z) se tam dají nasunout jako střed převodovky. O této kombinaci se ale tabulka zase nezmiňuje.
Že by nějaký soudruh v PRC udělal chybu a vyrobil obráceně hřídele?
SPA500P je jinak, to je mi jasný.
Jaký máš průměr hřídele pro vodící šroub ty?
Dík za názor, ale kolečko 28z a 30z jsou opravdu tak malá, že do nich ta díra s klínkem hřídele "C" fakt nevyjde. A dle tabulky tvrdí,
že by to mělo jít, tak jak říkáš, aspoň na tom se shodnem.

Souhlas hřídel "C" je náhon vodícího šroubu.
Vložka je na hřídeli "A+B", ta se dá stáhnout a tato kola (28z a 30z) se tam dají nasunout jako střed převodovky. O této kombinaci se ale tabulka zase nezmiňuje.
Že by nějaký soudruh v PRC udělal chybu a vyrobil obráceně hřídele?
SPA500P je jinak, to je mi jasný.
Jaký máš průměr hřídele pro vodící šroub ty?
a co ty kola prohodit? píšou na C dej ho na A a to z A na C, na převodovej poměr to nemá vliv a půjde to nasadit ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Tak na to koukám znovu a takhle taky ne. Na hřídeli "A+B" mají být dvě kola. Tzn. když dám "A" s větším průměrem a vložkou, tak tam samozřejmě k tomu na stejnou hřídel nedostanu kolo 30z s malou dírou jako "B".RaS píše:a co ty kola prohodit? píšou na C dej ho na A a to z A na C, na převodovej poměr to nemá vliv a půjde to nasadit ne?

a to je problém tu vložku rozpůlit a mít ji dvakrát jen pod jedno kolo?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Určitě to jde vždycky nějak udělat. Zajímalo mě, jak to je v originále. popř. jak to řešit potom.
Teď nevím jestli jsem to správně pochopil. Jasně vložku rozpůlím, dám pod kolo "A" kolo "B" s malou dírou přidám na hřídel, ale jak ty kola spojím, když malá hřídel nemá klínek (pero) ??? Navíc ta vložka by se musela různě posunovat (podkládat) podle toho jestli tam ještě nepřihodím další velké kolo, nebo neposunu na pomalejší náhonové kolo (jsou tam 2).
Každopádně díky za rady, jsem rád, že se mi někdo snaží pomoci.
Teď nevím jestli jsem to správně pochopil. Jasně vložku rozpůlím, dám pod kolo "A" kolo "B" s malou dírou přidám na hřídel, ale jak ty kola spojím, když malá hřídel nemá klínek (pero) ??? Navíc ta vložka by se musela různě posunovat (podkládat) podle toho jestli tam ještě nepřihodím další velké kolo, nebo neposunu na pomalejší náhonové kolo (jsou tam 2).
Každopádně díky za rady, jsem rád, že se mi někdo snaží pomoci.
Ahoj všichni,dnes jsem ty kola vyfotil,je to knop
z jedné strany mají malé osazení. http://bernau1.rajce.idnes.cz/Proma_SPA_500/" onclick="window.open(this.href);return false;

Toho jsem se bál. Díky za foto.bernau1 píše:Ahoj všichni,dnes jsem ty kola vyfotil,je to knopz jedné strany mají malé osazení. http://bernau1.rajce.idnes.cz/Proma_SPA_500/" onclick="window.open(this.href);return false;
Budu muset zapřemýšlet jak to udělat lépe.
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Můžete mi prosím někdo z majitelů SPA500 vyfotit jak vypadají kameny do té kruhové T drážky malého podélného suportu, případně je i oměřit?
A v případě že to nejsou kameny, tak vyfotit a změřit ty special kustom šrouby co sou tam podle parts katalogu
Díky Viktor
A v případě že to nejsou kameny, tak vyfotit a změřit ty special kustom šrouby co sou tam podle parts katalogu
Díky Viktor