Stavba CNC frezy na vyrobky 2x2x1m

Radek-B
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2012, 8:58

Citronek píše:No špálík dřeva 2x2x1m pokud bude ze suchýho tvrdýho dřeva, tak bude mít bratru 3,5 tuny. Tak to je moc i na velkou destu :-) Nešlo by to pořešit jinak, než to vyrábět z takovýho megabloku. Navíc počítám že tam bude tak 1,5 tuny odpadu. To taky nebude zadarmo. A výsledná forma se bude muset stěhovat náklaďákem. Pokud by se to řešilo z menších vrstev na kolíky a klidně i podélně dělený na zámky, tak by to jednak šlo ve vnitř odlehčit, zmenšil by se "prořez", šlo by to dělat z desekovýho materiálu a stačila by mašina s rozsahem 2x1,2x0,2m a to taky bude za jiný peníze. Akorát by to po vytažení ze stroje vyžadovalo ručně dotvořit.
Velke formy se z vrstevnic pripravuji predem i s dutinami. Hlavne kvuli odpadu a vaze. Obrabi se pokud mozno najednou a v kuse.

Radek
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Selic

24. 3. 2012, 8:09

Nechalo by se spáchat něco jako karuselový soustruh. Pevný masivní portál se Z-osou a pod ním točna.
Otázka je, jest-li by byla akceptovatelná doba obrábění v řádu desítek hodin.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2012, 1:31

desítek hodin? no, na té lehoučké frézce by to bylo na týdny frézování (přesněji ožužlávání) :lol:
t256

27. 3. 2012, 9:07

Zakaznik bohuzel na drevu trva. S polystyrenem pry meli nejake problemy.

S lamelama jsem pocital jako dalsi reseni. Doposud se to tak dela. Vyreze se hruby tvar z plosneho materialu, slepi dohromady a pak rucne brousi. Je to ale extremne pracne, pokud to ma vypadat.

Mnozstvi zavisi vicemene na cene vyrobku. Ja navrhnu cenu, zakaznik odhadne produkci a ja spocitam jestli je to ekonomicky pruchozi. Ja vim ze je to hloupy postup, ale takova je bohuzel situace.

Pokud by se tedy vyrabel stroj s Z cca 50-100mm odhadujete cenu takove masiny v jakych mezich?
Asi bych si to nejak dovedl spocitat sam podle cen komponent, ale nejspich bych polovinu veci zbytecne nad/pod dimenzoval, na neco zapomnel apod. proto se radeji ptam zkusenejsich. CNC frezku jsem jeste nikdy nestavil.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2012, 9:35

slusnou tak 200 000 a vejs

aby to jezdilo alespon takhle http://www.youtube.com/watch?v=jRY1CZfeTOw" onclick="window.open(this.href);return false;
u techhle rozmeru se to nemuze nikde courat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256

27. 3. 2012, 3:29

Prave pro tu rychlost jsem zvazoval vyrobu z jednoho bloku dreva. Masina ze zapne a muze bezet treba dva dny v kuse. Pokud bych to delal z jednotlivych vrstev, musel by kolem toho porad nekdo behat, coz by celou vyrobu opet prodrazilo.

Na prvni pohled mi pripada rychlost jako zde http://www.youtube.com/watch?v=wj4N-etT ... re=channel" onclick="window.open(this.href);return false; vcelku dostatecna.
Jen tu konstrukci tak 2x zvetsit :-)

Jakym zpusobem se u takovych stroju resi pripadna ztrata kroku?
Nebo s tim nejsou ani u tak dlouhych casu obrabeni problemy?
zami

27. 3. 2012, 4:10

Tak takovouto rychlostí by jsi to dělal čtrnáct dní.
Pokud chceš vyloučit ztrátu kroků, musíš osadit serva.
Miloš.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2012, 4:24

U velikosti obrobku se musi technologicky zvazit jeho obrobitelnot. Pokud to jsou formy pro liti tak vsechny svisle plochy maji maly pozitivni uhel coz je dobre, ale stejne je potreba nekdy pouzit extra dlouhy nastroj a to uz je docela problem. Kdyz se obrabi takova trosku monstra pouzivaji se korunkove nastroje se stopkou z tvrdokovu do prumeru 32mm a delky 250mm.
Profi vreteno min 7,5Kw. Klestiny nesmeji byt cinske.
Strata polohy u obrobku ktery se tvori den a dele je fatalni. Toto musi resit system zavedenim kontroly polohy. Anebo primo polohovym rizenim.
Pro tak velky stroj je klasicky krokovy system rizeni pohonu nevhodny.
Rychlost obrabeni omezuje velikost uberu materialu ,delka nastroje, jeho otacky ,material, prumer a dalsich X faktoru.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
t256

27. 3. 2012, 8:10

Se svislyma plochama bude asi problem ktery jsem si z pocatku neuvedomil. Chtelo by to patrne neco na tento zpusob http://www.youtube.com/watch?v=4mADGZWhBj8" onclick="window.open(this.href);return false;

Stavba takove masiny vypada jako prace na dlouhe zimni vecery :-)
Je podobny stroj vubec realne postavit? A da se ridit bezne dostupnymi programy typu Mach3, nebo bude nutne napsat vlastni SW?

Ty krokove motory jsem si myslel, ze asi moc pouzitelne nebudou. Stacily by servomotory, nebo je potreba externi snimani polohy. Tady mam trochu obavy z prachu ze dreva, mozna magneticke, nebo magnetostrikcni by nemely vetsi problem. I kdyz u magnetickych pasku se nam taky obcas ztrati nejaky ten pulz z duvodu ruseni. Magnetostrikcni jsou OK i v bordelu, snimaji absolutni polohu, ale cenove to pri te delce neni zadny charita.
QNX
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2012, 12:10

no, postavit stroj takových rozměrů pro obrábění dřeva a aby to nebylo utrpení .......já bych těm 200 000kč moc nevěřil.
Však se do toho pust, pak nám řekneš, jestli to vyšlo na 200k, nebo na 1M jak jsem odhadoval já :-)

tak velké bloky dřeva bych určitě obrábět nechtěl. Doporučuju raději používat bloky umělého dřeva z PUR. Lépe se to obrábí, nekroutí se to ...... a díky tomu dělám obrobky cca 2,3x1,3x0,4m v toleranci cca +/- 0,2mm a s hladkým povrchem. To bych ze dřeva neudělal ani náhodou.
Co se s tím pak vlastně dělá? Laminuje se na to, nebo to je model pro slévárnu?
marekzcke

28. 3. 2012, 12:24

Po svete beham len kratko, ale nebolo by jednoduchsie to lepit az nakoniec? Ak som spravne pohopil tak sa to lepi uz do predbezneho tvaru koli odpadu. No tak by sa mohli predsa jednotlive vrstvy vyrabat samostatne. A to by zvladla co som pozeral aj vacsina hobby frez.
Vytvoril by som si model formy v PC, previedol ho na rezy. Doplnil o nejake spojovacie koliky alebo len do kazdej vrstvy naprojektoval 12mm vodiace diery, cez ktore to vsetko navleciem, zlepim, stiahnem a pockym kym lepidlo vytuhne. Tyce by tam mohli zostat. Bolo by to pevnejsie :)
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
t256

28. 3. 2012, 6:04

Z jednoho bloku to navrhuji proto, ze pokud to budu delat z lamel, bude u toho muset nekdo porad tvrdnout aby je prehazoval a nastavoval masinu a memuze to proto byt upny blbec z pracaku. To stoji pomerne dost penez, zvlast kdyz po vetsinu casu bude sledovat jak pada prach.

Proc to chce ze dreva nevim, do vyroby nas zakaznik nepusti, takze nevim co s tim presne dela. Navrhoval jsem jim drevotrisku kvuli snadnejsimu obrabeni a nechteli. Podle me s tim nejak humpolacky zachazeji.

Jak do cele problematiky zacinam pomalu vnikat, taky pocitam ze za 200k 5osy stroj neudelam :-( Pokud se do toho dam, bude ho treba udelat trochu poradne, aby se na nem dala delat i jina prace (ze dreva myslim), ale to bude stat zase vic penez, takze pocitat, pocitat a pocitat...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2012, 6:54

5 os a plnou velikost obrobku to si priprav nejmin to co chce za to ten sahos
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Citronek

28. 3. 2012, 11:48

Mno jestli dobře počítám, tak ten investiční rozdíl obou řešení představuje plat pro kvalifikovanou obsluho na nejméně 5 let, spíš asi ale na 10 let. A představa že v pondělí to zapnu a do pátku si to bude žít vlastním životem, by se mně osobně nelíbila :-).
QNX
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2012, 1:47

Pochybuju, že někdo naprogramuje mašinu a pak ji nechá běžet týden bez dozoru. Když dělám ty velké obrobky já, tak během dne dělám různé menší operace, když tu operaci spustím, tak během té doby naprogramuju další. Na noc si nechávám dlouhé operace. Mašinu pak pustím a jdu domů. Ráno vykopu maketu z hromady bordelu a zase dodělávám kratší programy.

Nemám to zvládlé tak, abych podobně velký obrobek (s obrýběcím časem týden) připravil předem a pak ke stroji mohl pustit jenom někoho kdo zmáčkne zelenej čudlík a bude odvážet odpad........ navíc na to není většinou čas. Programovat i obrábět musím současně, jinak bych nestíhal termíny. Takže u toho jsem celou dobu (tedy když nepočítám to noční obrábění)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“