Vrtání nerezi

Technologicke postupy a měřidla v dílně
bflmpsvz

27. 6. 2014, 10:46

prochaska píše:Já zrovna žádný kobalťáky v tomhle průměru neměl, tak jsem na to vzal HSS. U té vrtačky to bude určitě o citu, zapřel jsem se loktem za páku a pral to tam. Takže konstantní síla, na rozdíl od toho centra, které to tam rvalo konstantní rychlostí bez ohledu na řeznou sílu. A nejspíš taky příliš malý, byť katalogový, posun.
Moje zkušenost je, že HSS vrtá nerez v pohodě, pokud má předvrtanou díru v ose. (zkušenost mám ale jen s ručním posuvem - vrtačka, soustruh).
Takže se dá začít malým HSSCo, jaký je zrovna po ruce, a dorazit to obyčejným HSS na požadovaný průměr.
Nejhorší je samota, když tě soustruh namotá.
tralalacz

29. 6. 2014, 9:14

BATMAN píše:jaj vy jste strojari.
Obycejne HSS vrtaky jsou pro nerez nevhodne, pro mene chapave skoro nepouzitelne.
Samozrejmost je mit ho nabrouseny a ne zadne kopyto.
Ja osobne mam do nerezu lepsi zkusenosti s kobalty HSS-E nez s VHM vrtaky.
Onech 1000 ot se mi zda odpovidajici na 3ku vrtak,ale spis o neco mene a samozrejme s chlazenim.
Obyčejné HSS vrtáky lze použít. Černé RO lze použít taky , ale za horších podmínek.
Teď nedávno jsem vrtal 2,5 díru pro M3 do hloubky 15mm. Podminkou bylo, že jsem nesměl použít žádné chladící medium.
Vrtáky jsem pro jistotu měnil po každé druhé díře. Otáčky 1200 pro nerez.
exot007

10. 10. 2014, 8:10

Legury v nerezu zpusobuji mizerny odvod tepla.Proto se na nerez se stejnymi nastroji pouziva nizssi rezna rychlost (otacky)nez na cernou ocel.
Predpokladam ze se tu bavime o produkcnim vrtani.Protoze mnohdy nejsou po ruce vrtaky at uz Tk nebo CO na nerez.To co tu mnozi trvrdi ze klasickym vrtanem nerez nejde tak se hrube pletou staci pouzit co nejnizsi otacky ostry spravne nabrouseny vrtak a rezny olej(v nouzi nejvyssi alespon nejake mazivo/chladidlo).Nejvetsi problemy si udelaji ti kteri operou otacky a vemou na sucho tupy vrtak a pak buli ze nerez nejde vrtat jinymi nez na nej urcenymi vrtaky.Jelikoz ma nerez velky obsah chromu tak je nachylny na kontaminaci uhlikem( toho je v nastrojovych ocelich dost(vrtaky) a pokud se zacne tupy nechlazeny vrtak smekat tak uhlik z vrtaku kontaminuje slabou vrstvicku nerezu a vzinknou tak karbidy chomu ktere jsou velmi tvrde a lze je vrtat jen tk nastroji.
Panove nerez se vrtal i v dobach kdy jeste nebyly bezne tk materialy a take to slo!!

Ps:vyvrtal jem takto stovky der od 2-16 na montazich
ned

26. 10. 2014, 9:23

Nejsem strojař, ale na elektrikářské dílně, kde se opravovalo kde co, se nerez vrtal HSS vrtáky buď bez mazání, nebo mazáno fermeží, pořípadě slinami. Žádná řezná kapalina, nebo olej. Z praxe naprosto nevhodné.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“