Začátečník - frézování postupy (ne CNC, zatím)
oživím téma
zopakuji otázku - jak moc utahovat v Morse - přímé kleštiny ? (tedy v mém případě BF20)
----------
a obecně, dříve měly frézky motorový posuv a rychloposuv - předpokládám páčkou.
pohyb páčkou doprava znamenalo pohyb stolu doprava a v případě frézování - vznikla drážka doleva ? je to tak ?
pokud udělám motorový posun - dám 4 tlačítka na smer frézování tak mi vychází, že tlačítkem doleva budu frézovat doleva = stůl pojede doprava
no ale pokud vedle dám tlačítko pro rychloposuv - tak mi přijde nelogické, aby tlačítko/rychloposuv doleva poslalo stůl doprava
vím, že všichni máte CNC ... ale jak to bývalo a asi ještě leckde je na velkých strojích ?
(Já jen před asi 30 lety programoval pomocí ZX-SpectrumI a později IQ-151 NC frézu ... ke klasice jsem se nedostal ...)
zopakuji otázku - jak moc utahovat v Morse - přímé kleštiny ? (tedy v mém případě BF20)
----------
a obecně, dříve měly frézky motorový posuv a rychloposuv - předpokládám páčkou.
pohyb páčkou doprava znamenalo pohyb stolu doprava a v případě frézování - vznikla drážka doleva ? je to tak ?
pokud udělám motorový posun - dám 4 tlačítka na smer frézování tak mi vychází, že tlačítkem doleva budu frézovat doleva = stůl pojede doprava
no ale pokud vedle dám tlačítko pro rychloposuv - tak mi přijde nelogické, aby tlačítko/rychloposuv doleva poslalo stůl doprava
vím, že všichni máte CNC ... ale jak to bývalo a asi ještě leckde je na velkých strojích ?
(Já jen před asi 30 lety programoval pomocí ZX-SpectrumI a později IQ-151 NC frézu ... ke klasice jsem se nedostal ...)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
-
Tak tu bych si zjistil zavit pomoci ktereho upinam a sehnal si moment klic.chb píše:oživím téma
Mam kolegu, ktery tento tyden utrhl uz podruhe M16 sroub.
----------
Jo..jo. stara dobra pakovka. Taky jednou mi makala jak popisujes. Chyba byla v prehozeni dratku u tlacitka rychloposuvu. Chyba servisaka.chb píše:a obecně, dříve měly frézky motorový posuv a rychloposuv - předpokládám páčkou.

tím chceš říci, že se to utahuje "právě tolik" aby se ještě neutrhl šroub (je tam teda M10) to snad ne ?Polesovsky píše:Tak tu bych si zjistil zavit pomoci ktereho upinam a sehnal si moment klic.chb píše:oživím téma
Mam kolegu, ktery tento tyden utrhl uz podruhe M16 sroub.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
klasický MK2 s hlavičkou ... se utáhne hned ... jak to popsat - utažení má krátký krok ....
když utahuji přímou kleštinu tak tam to citelné utažení necítím, kleština se sevře a já mohu utahovat ještě dost dlouho, odpor utahování se zvyšuje pomalu. Netuším co tam tak "pruží", zda deformuji kleštinu, nebo zda je to normální - a kam tedy až utahovat.
když utahuji přímou kleštinu tak tam to citelné utažení necítím, kleština se sevře a já mohu utahovat ještě dost dlouho, odpor utahování se zvyšuje pomalu. Netuším co tam tak "pruží", zda deformuji kleštinu, nebo zda je to normální - a kam tedy až utahovat.
ja mam sice MK4 kleštiny se mi ale dotahuji stejně jak kužel.. doathuju rukou citemšroub tam mam M12.. je to nějaký paskvil vřeteno, M16 tam nevleze tak jsem si musel udělat přechodky M16-M12
odhadoval bych to tak na 15-20Nm.. pak to už byl pak problem vydndat , pokud to bylo víc přitažene..
odhadoval bych to tak na 15-20Nm.. pak to už byl pak problem vydndat , pokud to bylo víc přitažene..