mám Bernardo KF-20 (asi 4 dní). Zatím jsem odstranil konzervační tuk, namazal dle návodu něco vazelínou, něco olejem.
První tuning - vyhozeno plexi krycí sklíčidlo a nasazeny ochranné brýle.
A mám spoustu dotazů:
Zkoušel jsem vrtat a frézovat, plast, plexisklo, hliník.
Jak správně volit otáčky a řeznou rychlost (posuv)?
Zatím nemám chlazení, takže otáčky, aby se nástroje nepřehřály (hliník při frézování mažu olejem).
Hliník super, v plexi jsem o natavenou hranu od řezání pilkou při dojíždění frézy ulomil jeden břit-moje chyba.
Kdy se používá 4 břitá a kdy 2 břitá fréza?
Jak se chovat při najíždění do materiálu, nebo frézování např. odfrézovat šířku 2mm od kraje materiálu 4mm frézou - když půlka průměru frézy je mimo materiál?
Když mám kostku hliníku 40x40x40 a potřebuju odfrézovat 5 mm, je lepší najíždět shora, nebo nejdřív nastavit hloubku frézování a najet ze strany? Je lepší pomalý posun a hloubka třeba na celou frézu, když to motor zvládá, nebo po 2-3mm
na několikrát (jednu už jsem zlomil)?
Jak mají při správných parametrech vypadat špony z hliníku - drobné (piliny), nebo větší, případně šponka vcelku jak při vrtání?
Je nutné i při frézování např. plexiskla fixovat všechny posuvy? Nedělal jsem to, zdálo se mi, že posun frézovací hlavy jde dost ztuha, ale jednou mi asi vibracemi v průběhu práce o 0,4 mm sjela.
Jak zajistit rovnoběžnost čelistí svěráku s příčným posuvem stolu, když ho relativně často budu sundavat?
Na frézce je kužel MK3. Myslel jsem, že je to ten systém, co se vyráží klínem, tento má na konci šroub.
Sklíčidlo, co bylo u frézky, hází. Hlavně zvenku dost (mám ji sjet na soustruhu?), upnutý nástroj je lepší (nemám hodinky na změření), do plastu házivost asi vyhovuje.
Koupil jsem frézy http://shop.boukal.cz/prislusenstvi/ber ... ez-4-12mm/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mají vyfrézovanou plošku - jak se jmenuje způsob upínání? Existuje na to nějaký trn do této frézky? Bude to v trnu mít menší házivost?
Překvapil mne mrtvý krok posuvů.
Když chci dodělat chlazení (typu akvačerpadlo, filtr, pekáček), musí se nějak upravit stůl? Vyvrtat nějaké odvodňovací otvory, aby v T drážkách nestála kapalina? Neublíží to posuvům (jsou částečně kryté)?
Podélný posuv jde trošku víc ztuha, než příčný. Je normální- je to kostrukcí (vahou, co se posunuje), nebo špatně seřízené vedení?
A jak se T drážky čistí, v případě nemagnetických špon? Stlačený vzduch? To musím pokaždé sundavat svěrák?
Tak čistá, jako když přišla asi už nikdy nebude.

Díky každému, kdo to dočetl až sem, a dá nějaké rady na takové to domácí frézování....