identifikace volman soustruhu ?
Tak mi napsali i z Čelákovic. Jedná se o N18, ale všade na obrázku to je s rovným plechem pod ložem, leč já mam ten plech prohnutý a kolega Machoutil taky. Rozdíl je i ve spínací skříňce, respektive jak a kde je páka hl. vypínače. Nemusí se jednat o nějaký velký rozdíl, ale zjistil jsem, že po dohodě s továrnou mohl být soustruh vylepšen za příplatek. Asi větší výkon a větší počet otáček. Z toho plyne i větší zatížení součástí atd. Tak pátrám dál. Hezký večer všem. Písař
Těhle typů byla celá řada od nejmenších N16, L18 přes L18, L20, N20, L22, T20, N22, L25 atd. až po největší N45, L50. Dále jsou podobné nástrojařské soustruhy, které jsou vyráběny s vyšší přesností než klasické a nemají můstek, typy NN16 až NN 20.
Můžu se zaptat kdo ti z Tosky odepsal. Dikes.
Můžu se zaptat kdo ti z Tosky odepsal. Dikes.

Tak je to jak jsem čekal, máš ten vylepšený model viz tabulka nahoře tj., víc rychlostí. Posílám tabulky i na ty závity , ale už teď vidím rozdíly v páčkách, tak si nejsem jistý jestli se to bude shodovat, ale mohlo by.Docela by mne zajímalo co budeš vyrábět. Já jsem totiž zjistil mimo jiné, že na tyhle stroje moc nefungují moderní plátkové nože. Jednak pro menší otáčky a výkon a taky pro svojí subtilnost. Mám na mysli, že by stroj byl velmi namáhán.
Moje zkušenosti s těmihle staršími stroji je taková: cca do 40 průměr Radeco od 40 výš letovaný nabroušený SK nůž, záleží samozřejmě na dosažitelných otáčkách. Že by byly tyhle mašiny nějaký ořezávátka se neboj, spíš jsou ve výkonu stroje limitující vůle vzniklé opotřebením.písař píše:Tak je to jak jsem čekal, máš ten vylepšený model viz tabulka nahoře tj., víc rychlostí. Posílám tabulky i na ty závity , ale už teď vidím rozdíly v páčkách, tak si nejsem jistý jestli se to bude shodovat, ale mohlo by.Docela by mne zajímalo co budeš vyrábět. Já jsem totiž zjistil mimo jiné, že na tyhle stroje moc nefungují moderní plátkové nože. Jednak pro menší otáčky a výkon a taky pro svojí subtilnost. Mám na mysli, že by stroj byl velmi namáhán.
-
-
Nemá niekto návod na údržbu sústruhu Volman L 22-25. Jedná sa mi hlavne o mazanie.
Tady něco je: http://www.tumlikovo.cz/download/manualy-stroju/
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
http://www.lathes.co.uk/volman/page3.html
Tady taky trochu hezké historie.
Tady taky trochu hezké historie.