Takže údaje o otáčkách na štítku u motoru jsou otáčky při 50Hz? Pustím víc Hz = pojede rychleji. Chápu to dobře?
Já znám jen ty motory kde jsou 4 svorky na 4 kabely i se zemákem

450W je teda docela málo - já mám na CQ motor se stejnym výkonem a tam je taky slabý.ModrejPes píše:Straré téma, leč Holzmann 400FD se stále prodává - a má pořád stejné problémy. I já řeším motor, přestal se točit měsíc po záruce a prodejce (Peddy), který na stránkách uvádí, že je autorizovaný a díky tomu mám zajištěný i pozáruční servis, odpověděl, že o servisu neví.
Inu, pustil jsem se do rozborky a nakonec pomohlo vyčištění motoru, vyklepání třísek z plošných spojů a dotažení šroubů na přepínači. Jak jsem tak viděl motor, nevěřím, že je to nadlouho... Pak asi přijde na řadu servo.
Poznatky:
Motor je stejnosměrný ZYT83-005A, 220V 2.1A, 450W 5200r/min, hřídel průměr 10mm, rozměry motoru cca 82.5mm průměr a 160mm délka. Uhlíky mají rozměr 3.5x10mm (ani na e-bay jsem je nenašel, může ale jít o nějaký imperiální rozměr).
Třísky z obrábění se mohou pod červeným krycím plechem dostat velmi snadno jako do motoru (motor není těsněný, nasává si vzduch a vstupní otvory jsou chráněny jen poměrně řídkým sítkem), tak na desku s plošnými spoji. Je třeba na to myslet při čištění a třísky vymetat nebo vysávat - nevyfukovat.
Pojistky: Horní - F4A - jistí pouze motor, dolní - F6A - je na přívodu elektřiny. (V návodu jsem tuto informaci nenašel a na stroji není popis.)
Ano, je to málo. Na malé průměry to stačí, ale už třeba 100mm hliníková kulatina se může brát jen zlehka, po desetinách. Pro případ, že bych motor nerozchodil, měl jsem na e-bay vyhlídnutý 2.4NM 750W NEMA34 AC Servo Motor 220V 3000R/Min - v sadě s měničem a kabely za $250 (plus zhruba totéž za dopravu, clo a DPH). Měl by se vejít dovnitř (motor, ne měnič) a je těsněný.Zdenek Valter píše: 450W je teda docela málo - já mám na CQ motor se stejnym výkonem a tam je taky slabý.