Soustruh UNIMAX CQ9318
Nie ide mi o tento pohyb vid foto (v tomto smere by sa to vobec nemalo hybat) jedna sa o asi 0,1mm merane na presnej tyci prostrednictvom uchylkomera. ono ked aj ruko skusim pohybat tak tu volu tam vidno a citit... druha vec je ze na konci kde je konik to chodi lahko a pri vretene to drhne. Tak ze musim nastavit nejaky kompromis. Autora obrazku prosim o prepacenie ze som ho pouzil bez jeho vedomia....
Vůbec se nezlobím ohledně fota
. Pokud máš vůly v saních, dotahují se ze spodu, tudíš aby ses tam dostal, musíš od spodu. Jsou tam takové plocháče z obou stran a ty musíš dotanout. Tuším 3x M6 z každé strany. S tím, že u koně to jde lehce a u vřetene ztuha, je to výsledek nerovnoměrnosti celého lože. Stačí zaškrábnout v místě, kde jsou právě ty plocháče.

Ano, pokud to půjde ztuha např. ze zadu, bude to dřít a stále bude mít vůly pokud bude ze předu uvolněn ten zmíněný plocháč. Aby se to ani nehnulo do stran, musí to dobře sedět ze předu. Zkus to nejdříve poštelovat a uvidíš že to velmi pomůže.
To co popisuješ, vypadá že to máš fakt ze zadu dotaženo fest, proto to dře a ze předu to máš dost volné. Zkus upnout hodinky na lože a hrot hodinek opři o saně blíže k sobě. Zaviklej saněmi nahoru a dolu a uvidíš že tam bude vůle a ta ti zapříčiňuje to tvé vyklání do stran.
To co popisuješ, vypadá že to máš fakt ze zadu dotaženo fest, proto to dře a ze předu to máš dost volné. Zkus upnout hodinky na lože a hrot hodinek opři o saně blíže k sobě. Zaviklej saněmi nahoru a dolu a uvidíš že tam bude vůle a ta ti zapříčiňuje to tvé vyklání do stran.
-
- Kontaktovat uživatele:
Mám tam rovnaké vôle a rovnako aj na všetkých ostatných "točítkach". Pripisoval som to mŕtvole skrutky/matice (backlash).
Mýlim sa?
Keď točím do jednej strany a zastavím, pohnem kľučkou do opačnej strany bez pohybu aj o 1/4 otáčky. Hovoríme o tom istom?
Mýlim sa?
Keď točím do jednej strany a zastavím, pohnem kľučkou do opačnej strany bez pohybu aj o 1/4 otáčky. Hovoríme o tom istom?
Počas práce s CNC možno fajčiť...
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tam jak mas nakresleno se pri tom pohybu soucasne zveda ten suport nebo ne
videl jsem cinsky suport kde ta V drazka byla vymidlena flexkou
tak jestli tam mas vubec vporadku tu drazku
videl jsem cinsky suport kde ta V drazka byla vymidlena flexkou
tak jestli tam mas vubec vporadku tu drazku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak teď nevím o čem je řeč. Pokud tě trápí otáčka kličky o 1/4 otáčky bez pohybu saní, je vůle v zubech, respektive mezi ozub. kolem a hřebenem. To je zapříčiněno tím že hřeben je vysoko a nedosedá do ozub.kola. To má snad každý ASIST. Lze to vyžešit tak, že snížíš hřeben vypodložením po celé délce a na nových dírách opět přišroubuješ k loži.kalin.oleg píše:Mám tam rovnaké vôle a rovnako aj na všetkých ostatných "točítkach". Pripisoval som to mŕtvole skrutky/matice (backlash).
Mýlim sa?
Pokud se ti hýbou celé saně, buďto nejsou dotažené, nebo v horším případě je závada jak popisuje robokop a to zbývá poze zaškrabat V drážku v saních aby dobře sedla. Dát ale pozor, aby ve finále byly saně v úhlu s vřetenem. Osobně jsem taky musel vše zaškrabat a navíc nebyly saně v úhlu což byl velký problém při příčném točení (zarovnání ploch obroku).
-
- Kontaktovat uživatele:
ďakujem, bude to v tých kolečkách.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
Mam si tie kolesa a remeň kúpit dopredu ? M3 kola čo má borec ? budu mi pasovať tie čo použil on alebo potrebujem iný rozmer remeňa ?pipa píše:Ví někdo, kdo má Unimaxe, kde do něj sehnat ozubenej řemen ? Má takový divný špičatý zuby.. Nějak nevydržel upichování oceli
Zatial som moc toho nenasústružil väčšinou veci na sústruh

OT ak reze mzávity M10x1 môžem použť reverz alebo mam rucne vratit a nastaviť nôž do závitu s znova spustiť ako to riešite vy ?
V žádném případě nevypínej páku strojního posuvu.
Pokud je závit delší, používám zpětný chod. U jemnějších závitů neřežu elektrikou, ale otáčím univerzálou ručně, tam i zpět. Chystám se to vylepšit klikou nasazovanou ze strany převodovky strojního posunu, ale zatím nebyl čas.
Radek
Pokud je závit delší, používám zpětný chod. U jemnějších závitů neřežu elektrikou, ale otáčím univerzálou ručně, tam i zpět. Chystám se to vylepšit klikou nasazovanou ze strany převodovky strojního posunu, ale zatím nebyl čas.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Pokud použiješ stejná 3M kola snížíš tím otáčky což jsem potřeboval získat sílu a co se týče řemenu v budoucnu koupím krapet delší. Ten můj řemen sice délkou sedí, ale motor je docela knop s ložem. Délka řemenu vůči kolám a osové vzdálenosti se dá vypočítat.atlan píše:Mam si tie kolesa a remeň kúpit dopredu ? M3 kola čo má borec ? budu mi pasovať tie čo použil on alebo potrebujem iný rozmer remeňa ?pipa píše:Ví někdo, kdo má Unimaxe, kde do něj sehnat ozubenej řemen ? Má takový divný špičatý zuby.. Nějak nevydržel upichování oceli
Zatial som moc toho nenasústružil väčšinou veci na sústruhMomentálne sa chystám na výrobu náboja s axialnimi ložiskami pre suport... aby to behalo zľahka.
OT ak reze mzávity M10x1 môžem použť reverz alebo mam rucne vratit a nastaviť nôž do závitu s znova spustiť ako to riešite vy ?
http://www.tyma.cz/technicke-informace/ ... e-stazeni/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dakujem za program. TAk že na novych strojoch je osadený motor typu 83ZT-400 parametre: 400W, 4500ot, 230V DC, 1,74A. remenice ostali povodne 48 a 26 priemery 45,78 a 24,78. Osova vzdialenosť 110mm (doporucujem premerať zaleží od napnutia remeňa). Uvažujem o remenici 48 a 22 to by malo dat max počet otacok 2062. A remeň 327 podla programu by to malo pekne vyjsť tak som zvedavy.
Kolesa prišli 22 a 48 remen 327 presne pasoval ani netrebalo meniť polohu motora ....ale č o je problém oska motora je 8mm , a hlavne remeň stále šúcha o domček prevodovky...posunutie malej remeničky to trosku zlepšilo aspon pre smer otočania smerom "dopredu" vtedy nešúcha....
Kolesa prišli 22 a 48 remen 327 presne pasoval ani netrebalo meniť polohu motora ....ale č o je problém oska motora je 8mm , a hlavne remeň stále šúcha o domček prevodovky...posunutie malej remeničky to trosku zlepšilo aspon pre smer otočania smerom "dopredu" vtedy nešúcha....