Moje frézka na balsu ... TRON

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Pavel R

18. 2. 2009, 3:47

K těm spínačům - mám obavu, že pro účely referenčních spínačů budou mít ty magnetické nevyhovující přesnost. Ono to totiž reaguje na přítomnost magnetu, tedy na přítomnost magnetického pole. Z praxe - používáme to na profimašinách na snímání polohy zásobníku nástrojů, krytů stroje agregátů a pod. Ale co jsem vyzkoušel -nedá se tím určit přesně poloha. Prostě funguje to v případě, kdy potřebuju PLC sdělit, jestli něco JE nebo NENÍ v požadované poloze. Pochybuju, že to dokáže rovnocenně nahradit indukční snímač.
cncp100
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2009, 3:55

jaký je rozdíl, jestli je v dosahu železo u indukčních snímačů, nebo je li v dosahu magnet u těchto snímačů?
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
Pavel R

18. 2. 2009, 4:51

Ty indukční snímače pracují na úplně jiném principu, než snímač polohy (magnetu) pneuválce.
http://www.balluff.cz/bes_principy-funkce-definice.asp
porovnej s

http://www.balluff.cz/bmf_pouziti.asp

Laicky to řeknu asi takhle - ten magnetický snímač je schopen snímat PŘÍTOMNOST magnetu i na poměrně velkou vzdálenost - takže těžko bych od něj očekával přesnost v řádu setin mm
cncp100
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2009, 5:53

Myslím, že je přeci jedno jak pracují. Pokud budu najíždět na snímač konstantní rychlostí a stejnou plochou, tak mi přeci bude zastavovat na stejném místě. Stejně tak s magnetem. (nebavíme se o žádné podkově)
nebo myslíš, že indukční zastaví vždy stejně a magnetický ne?
Pokud zítra nezapomenu zkusím v práci opakovatelnou přesnost obou snímačů.
Mad_BOXs

18. 2. 2009, 5:59

U toho jazýčkového relé je ho funkci značně ovlivňuje chvění a rázy, pokud bude v blízkosti magnetického toku a klepneš na něj tak velice ochotně sepne. Takže s tou přesností to není až tak jednoznačné.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Pavel R

18. 2. 2009, 6:59

To je další věc - citlivost na otřes. Ale každopádně si to vyzkoušej - ty magnetický relátka snímají stylem,, milimetr žádná míra´´ což je celkem v pohodě, když se jedná o to, je-li píst pneuválce v žádané poloze. Prostě to ustavím tak, aby to v dané úvrati bezpečně dávalo signál, zafixuju a hotovo. Pro daný účel je to vyhovující a dostatečné. Ne však pro najíždění referenčních bodů, kde potřebuješ opakovaně přesně najíždět.
rawen
Sponzor fora

19. 2. 2009, 7:55

Rozhodl jsem se pochlubit svým provedením elektriky pro Tron. Zkušení snad odpustí, začátečníkům jako já to možná pomůže.

Základem jsou čtyři moduly M542, zdroj a I/O deska z cncshopu. Schéma tu už několikrát bylo. Vše zamontováno v plastové montážní skříňce s vnitřními rozměry cca 350x250x150. Celé to bude přišroubováno mezi KM osy X asi 2mm nad podkladem - počítám s pružnou podložkou.
Snažil jsem se o modulovost, takže na patky ve skříňce jsou chycené dvě montážní desky a kousek DIN lišty, které lze i s příslušným osazením vcelku vyjmout.
Prvním modulem je zdroj. Tyčka z M5ky prochází toroidem až skrz zadní stěnu a tvoří jeden z montážních bodů. Svorky napájecího napětí 45V jsou vytažené na vyvýšenou destičku (univerzální tišťák), protože jich je potřeba moc a jsou takhle přístupnější. Navíc to usnadňuje odpojení napájení přes relé.
Druhý modul zabírá celou horní polovinu skříňky. Z oddělovací desky je opět vytažená společná zem GND a signál Enable (17). Zbývá tedy rozvést jen Step (Pull) a Dir.
6cm větrák ovívající žebra koncových stupňů je napevno v krabici. Vodiče od KM budou přivedeny jednak malými průchodkami na bocích (X1, X2) a velkou průchodkou na zadní stěně (na fotce jen díra).

Napájení je přivedeno na svorkovnici ("čokoládu"), L a N vedeny vnějším kabelem ke spínači na víko a zpět. U spínače je připojen i termistor.
Dál klasika napájení zdroje a napájení zásuvky (druhá bude na portálu) přes relé.

Spouštěcí a zabezpečovací část je převzatá z tohoto schématu. Relé (ELKO) je zdvojeno, dolní připojuje/odpojuje 230V napájení zásuvek, horní spíná sebe samo a těch 45V pro koncové stupně. Spínače Moeller - v zeleném spínač + doutnavka, v červeném spínač (přímo k EStop) a rozpínač. Tuhle část napájím také z 45V větve, ale stejně dobře by šla na 12V (dostupnější a levnější relé; na druhou stranu funguje jako vybíjecí zátěž pro zdroj).

No a to je asi tak celé, koncové spínače budou přivedeny velkou průchodkou a zapojeny do horních svorek I/O desky. Krokáče se takhle naprázdno točí, tak až se oteplí, spojím to s mechanikou a hotovo.

Radek
Přílohy
el2.jpg
el1.jpg
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
cncp100
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2009, 8:32

Jsem rád, že se tu konečně někdo pochlubil svým výrobkem. Je škoda, že Vás tu není víc. Přitom vím, že Trona tu stavím min. 4 lidé. Mě přišli dnes vypálené plechy tak určitě také přispjeji do fora až se stavba rozjede. To nemáte nikdo nějaké fotky, nebo videa?
rawen
Sponzor fora

19. 2. 2009, 8:49

Když tak pěkně prosíš...
(před zinkováním)

Radek
Přílohy
tron1.jpg
tron2.jpg
cncp100
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2009, 8:58

Díky. Koukám, že jsi konstrukci vařil. Máš nějaké poznatky se stavbou? Nějaké problémy, něco co bys udělal jinak?
rawen
Sponzor fora

20. 2. 2009, 5:48

Jen obecně, co psal Wolf. Zkontrolovat všechny díry na štouby i na ložiska - první (5mm) převrtat, druhé honovat podle duralových dílů.
Pokud je to po svaření zkroucené, tak narovnat (gumovou palicí), protože jinak se kluzná pouzdra po přitažení zpříčí - týká se zejména dílů Z klece, nohy portálu spíš samy uhnou.
Hlavně na Z dávat pozor na šrouby - celé je to dost na těsno a občas nějaká hlava šroubu vyloženě překáží pohybu. Nejvíc vadí prostřední šroub na objímce vřetena, který mi přímo zasahoval do ložiskového domku Z osy - šel ven bez náhrady.
Taky jsem musel ručně doupravovat zakončení závitových tyčí. Jednak M8x0.75 je blbost, nech tam klasiku, ať se dá dotáhnout samojistící maticí. A pak nevím, jak blbě mi to osoustružili, ale plocha pod ložiskem může být drobet kratší, stejně jako závit M8. Jakoby se to celé posunulo asi o 1mm směrem k trapézu.

A samozřejmě si dej bacha na montážní postup. Poté, co jsem asi šedesáti šrouby přichytil pracovní desku, jsem zjistil, že portál přes ní nenasadím -> takže rozborka. Stejně tak si rozmysli orientaci vřetena vzhledem k motorům X osy. V jedné krajní poloze totiž Z klec mírně přečuhuje čelní plech a pokud jsem tam chtěl dát elektriku, tak hrozila havárie.

Radek
cncp100
Kontaktovat uživatele:

22. 2. 2009, 5:42

Můžete pls. napsat jaké používáte motory? Kolik Nm?? Díky
rawen
Sponzor fora

22. 2. 2009, 6:53

cncshop, 1.9Nm, dole v nabídce.
Údajně by stačily i o třetinu slabší.

Radek

23. 2. 2009, 7:40

na spodnim obrazku vlevo dule je videt ze bez poradne palicky a racny to postavit nende :D :D :D
cncp100
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2009, 1:21

To mohu jen potvrdit. Ty díry jsou v plechu tak přesné, že to krásně lícuje a musí se to dorazit paličkou. Nebo nemusí, ale dělal jsem to také. :D
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“