Moje frézka na balsu ... TRON
K těm spínačům - mám obavu, že pro účely referenčních spínačů budou mít ty magnetické nevyhovující přesnost. Ono to totiž reaguje na přítomnost magnetu, tedy na přítomnost magnetického pole. Z praxe - používáme to na profimašinách na snímání polohy zásobníku nástrojů, krytů stroje agregátů a pod. Ale co jsem vyzkoušel -nedá se tím určit přesně poloha. Prostě funguje to v případě, kdy potřebuju PLC sdělit, jestli něco JE nebo NENÍ v požadované poloze. Pochybuju, že to dokáže rovnocenně nahradit indukční snímač.
jaký je rozdíl, jestli je v dosahu železo u indukčních snímačů, nebo je li v dosahu magnet u těchto snímačů?
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
Ty indukční snímače pracují na úplně jiném principu, než snímač polohy (magnetu) pneuválce.
http://www.balluff.cz/bes_principy-funkce-definice.asp
porovnej s
http://www.balluff.cz/bmf_pouziti.asp
Laicky to řeknu asi takhle - ten magnetický snímač je schopen snímat PŘÍTOMNOST magnetu i na poměrně velkou vzdálenost - takže těžko bych od něj očekával přesnost v řádu setin mm
http://www.balluff.cz/bes_principy-funkce-definice.asp
porovnej s
http://www.balluff.cz/bmf_pouziti.asp
Laicky to řeknu asi takhle - ten magnetický snímač je schopen snímat PŘÍTOMNOST magnetu i na poměrně velkou vzdálenost - takže těžko bych od něj očekával přesnost v řádu setin mm
Myslím, že je přeci jedno jak pracují. Pokud budu najíždět na snímač konstantní rychlostí a stejnou plochou, tak mi přeci bude zastavovat na stejném místě. Stejně tak s magnetem. (nebavíme se o žádné podkově)
nebo myslíš, že indukční zastaví vždy stejně a magnetický ne?
Pokud zítra nezapomenu zkusím v práci opakovatelnou přesnost obou snímačů.
nebo myslíš, že indukční zastaví vždy stejně a magnetický ne?
Pokud zítra nezapomenu zkusím v práci opakovatelnou přesnost obou snímačů.
U toho jazýčkového relé je ho funkci značně ovlivňuje chvění a rázy, pokud bude v blízkosti magnetického toku a klepneš na něj tak velice ochotně sepne. Takže s tou přesností to není až tak jednoznačné.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
To je další věc - citlivost na otřes. Ale každopádně si to vyzkoušej - ty magnetický relátka snímají stylem,, milimetr žádná míra´´ což je celkem v pohodě, když se jedná o to, je-li píst pneuválce v žádané poloze. Prostě to ustavím tak, aby to v dané úvrati bezpečně dávalo signál, zafixuju a hotovo. Pro daný účel je to vyhovující a dostatečné. Ne však pro najíždění referenčních bodů, kde potřebuješ opakovaně přesně najíždět.
Rozhodl jsem se pochlubit svým provedením elektriky pro Tron. Zkušení snad odpustí, začátečníkům jako já to možná pomůže.
Základem jsou čtyři moduly M542, zdroj a I/O deska z cncshopu. Schéma tu už několikrát bylo. Vše zamontováno v plastové montážní skříňce s vnitřními rozměry cca 350x250x150. Celé to bude přišroubováno mezi KM osy X asi 2mm nad podkladem - počítám s pružnou podložkou.
Snažil jsem se o modulovost, takže na patky ve skříňce jsou chycené dvě montážní desky a kousek DIN lišty, které lze i s příslušným osazením vcelku vyjmout.
Prvním modulem je zdroj. Tyčka z M5ky prochází toroidem až skrz zadní stěnu a tvoří jeden z montážních bodů. Svorky napájecího napětí 45V jsou vytažené na vyvýšenou destičku (univerzální tišťák), protože jich je potřeba moc a jsou takhle přístupnější. Navíc to usnadňuje odpojení napájení přes relé.
Druhý modul zabírá celou horní polovinu skříňky. Z oddělovací desky je opět vytažená společná zem GND a signál Enable (17). Zbývá tedy rozvést jen Step (Pull) a Dir.
6cm větrák ovívající žebra koncových stupňů je napevno v krabici. Vodiče od KM budou přivedeny jednak malými průchodkami na bocích (X1, X2) a velkou průchodkou na zadní stěně (na fotce jen díra).
Napájení je přivedeno na svorkovnici ("čokoládu"), L a N vedeny vnějším kabelem ke spínači na víko a zpět. U spínače je připojen i termistor.
Dál klasika napájení zdroje a napájení zásuvky (druhá bude na portálu) přes relé.
Spouštěcí a zabezpečovací část je převzatá z tohoto schématu. Relé (ELKO) je zdvojeno, dolní připojuje/odpojuje 230V napájení zásuvek, horní spíná sebe samo a těch 45V pro koncové stupně. Spínače Moeller - v zeleném spínač + doutnavka, v červeném spínač (přímo k EStop) a rozpínač. Tuhle část napájím také z 45V větve, ale stejně dobře by šla na 12V (dostupnější a levnější relé; na druhou stranu funguje jako vybíjecí zátěž pro zdroj).
No a to je asi tak celé, koncové spínače budou přivedeny velkou průchodkou a zapojeny do horních svorek I/O desky. Krokáče se takhle naprázdno točí, tak až se oteplí, spojím to s mechanikou a hotovo.
Radek
Základem jsou čtyři moduly M542, zdroj a I/O deska z cncshopu. Schéma tu už několikrát bylo. Vše zamontováno v plastové montážní skříňce s vnitřními rozměry cca 350x250x150. Celé to bude přišroubováno mezi KM osy X asi 2mm nad podkladem - počítám s pružnou podložkou.
Snažil jsem se o modulovost, takže na patky ve skříňce jsou chycené dvě montážní desky a kousek DIN lišty, které lze i s příslušným osazením vcelku vyjmout.
Prvním modulem je zdroj. Tyčka z M5ky prochází toroidem až skrz zadní stěnu a tvoří jeden z montážních bodů. Svorky napájecího napětí 45V jsou vytažené na vyvýšenou destičku (univerzální tišťák), protože jich je potřeba moc a jsou takhle přístupnější. Navíc to usnadňuje odpojení napájení přes relé.
Druhý modul zabírá celou horní polovinu skříňky. Z oddělovací desky je opět vytažená společná zem GND a signál Enable (17). Zbývá tedy rozvést jen Step (Pull) a Dir.
6cm větrák ovívající žebra koncových stupňů je napevno v krabici. Vodiče od KM budou přivedeny jednak malými průchodkami na bocích (X1, X2) a velkou průchodkou na zadní stěně (na fotce jen díra).
Napájení je přivedeno na svorkovnici ("čokoládu"), L a N vedeny vnějším kabelem ke spínači na víko a zpět. U spínače je připojen i termistor.
Dál klasika napájení zdroje a napájení zásuvky (druhá bude na portálu) přes relé.
Spouštěcí a zabezpečovací část je převzatá z tohoto schématu. Relé (ELKO) je zdvojeno, dolní připojuje/odpojuje 230V napájení zásuvek, horní spíná sebe samo a těch 45V pro koncové stupně. Spínače Moeller - v zeleném spínač + doutnavka, v červeném spínač (přímo k EStop) a rozpínač. Tuhle část napájím také z 45V větve, ale stejně dobře by šla na 12V (dostupnější a levnější relé; na druhou stranu funguje jako vybíjecí zátěž pro zdroj).
No a to je asi tak celé, koncové spínače budou přivedeny velkou průchodkou a zapojeny do horních svorek I/O desky. Krokáče se takhle naprázdno točí, tak až se oteplí, spojím to s mechanikou a hotovo.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Jsem rád, že se tu konečně někdo pochlubil svým výrobkem. Je škoda, že Vás tu není víc. Přitom vím, že Trona tu stavím min. 4 lidé. Mě přišli dnes vypálené plechy tak určitě také přispjeji do fora až se stavba rozjede. To nemáte nikdo nějaké fotky, nebo videa?
Díky. Koukám, že jsi konstrukci vařil. Máš nějaké poznatky se stavbou? Nějaké problémy, něco co bys udělal jinak?
Jen obecně, co psal Wolf. Zkontrolovat všechny díry na štouby i na ložiska - první (5mm) převrtat, druhé honovat podle duralových dílů.
Pokud je to po svaření zkroucené, tak narovnat (gumovou palicí), protože jinak se kluzná pouzdra po přitažení zpříčí - týká se zejména dílů Z klece, nohy portálu spíš samy uhnou.
Hlavně na Z dávat pozor na šrouby - celé je to dost na těsno a občas nějaká hlava šroubu vyloženě překáží pohybu. Nejvíc vadí prostřední šroub na objímce vřetena, který mi přímo zasahoval do ložiskového domku Z osy - šel ven bez náhrady.
Taky jsem musel ručně doupravovat zakončení závitových tyčí. Jednak M8x0.75 je blbost, nech tam klasiku, ať se dá dotáhnout samojistící maticí. A pak nevím, jak blbě mi to osoustružili, ale plocha pod ložiskem může být drobet kratší, stejně jako závit M8. Jakoby se to celé posunulo asi o 1mm směrem k trapézu.
A samozřejmě si dej bacha na montážní postup. Poté, co jsem asi šedesáti šrouby přichytil pracovní desku, jsem zjistil, že portál přes ní nenasadím -> takže rozborka. Stejně tak si rozmysli orientaci vřetena vzhledem k motorům X osy. V jedné krajní poloze totiž Z klec mírně přečuhuje čelní plech a pokud jsem tam chtěl dát elektriku, tak hrozila havárie.
Radek
Pokud je to po svaření zkroucené, tak narovnat (gumovou palicí), protože jinak se kluzná pouzdra po přitažení zpříčí - týká se zejména dílů Z klece, nohy portálu spíš samy uhnou.
Hlavně na Z dávat pozor na šrouby - celé je to dost na těsno a občas nějaká hlava šroubu vyloženě překáží pohybu. Nejvíc vadí prostřední šroub na objímce vřetena, který mi přímo zasahoval do ložiskového domku Z osy - šel ven bez náhrady.
Taky jsem musel ručně doupravovat zakončení závitových tyčí. Jednak M8x0.75 je blbost, nech tam klasiku, ať se dá dotáhnout samojistící maticí. A pak nevím, jak blbě mi to osoustružili, ale plocha pod ložiskem může být drobet kratší, stejně jako závit M8. Jakoby se to celé posunulo asi o 1mm směrem k trapézu.
A samozřejmě si dej bacha na montážní postup. Poté, co jsem asi šedesáti šrouby přichytil pracovní desku, jsem zjistil, že portál přes ní nenasadím -> takže rozborka. Stejně tak si rozmysli orientaci vřetena vzhledem k motorům X osy. V jedné krajní poloze totiž Z klec mírně přečuhuje čelní plech a pokud jsem tam chtěl dát elektriku, tak hrozila havárie.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
Můžete pls. napsat jaké používáte motory? Kolik Nm?? Díky
To mohu jen potvrdit. Ty díry jsou v plechu tak přesné, že to krásně lícuje a musí se to dorazit paličkou. Nebo nemusí, ale dělal jsem to také.