Re: Lití hliníku v Lomnici nad Popelkou
Napsal: 14. 9. 2015, 8:40
Takže plním svůj slib z minulého týdne, kdy jsem byl na služebce.
Když házíte kousky hliníku do kelímku, tak tam s nimi zanášíte malé množství vzduchu, někdy je ten kus dutý, má na povrchu malé prasklinky apod. Ale i když by jste do roztaveného hliníku hodili ten kus co jsme vyklepávali z formy na muffiny, tak tam zanesete nějaký vzduch, protože ten kus hliníku bude studenější než tavenina a jakmile se ponoří do taveniny, tak povrchová vrstvička vzduchu začne v tavenině tvořit bublinky. No a tento vnesený vzduch začne tvořit bublinky, větší bublinky vyplují na povrch, ale mikrobubliky vzhledem k viskozitě taveniny jít k povrchu nemohou. Bohužel tyto mikrobublinky negativně ovlivňují kvalitu odlitku, protože jednak zhoršují jeho povrchové vlastnosti a jednak zhoršují jeho pevnost. Jejich odstranění se provádí procesem nazývaným čeření.
Jedlá soda, neboli hydrogenuhličitan sodný se vysokou teplotou rozkládá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý 2NaHCO3 - Na2CO3 + H2O + CO2, kdy uhličitan sodný se dále rozkládá na oxid sodný a další podíl oxidu uhličitého Na2CO3 - Na2O + CO2 takto vzniklé bublinky oxidu uhličitého a vody strhávají mikrobublinky s sebou z taveniny a odstraňují tak vnesený vzduch. Problémem je vnesený oxid sodný, který by mohl negativně ovlivňovat kvalitu odlitku. Někdy se musí z taveniny sundat taková hliníková pěna, jak ten rozklad proběhl docela intenzivně.
Z tohoto důvodu se do taveniny přidává sůl, kdy vytvoří takovou zvláštní natavenou hmotu. Protože teplota tání NaCl je kolem 800°C a teplota tání hliníku je kolem 700°C, ale běžně se lije nad 700°C a ta sůl taky většinou není chemicky čistá. No a na tento natavený materiál soli se navazuje ten oxid sodný a další nečistoty obsažené v tavenině. Proto se z povrchu taveniny sbírají "škraloupy" obsahující nečistoty navázané na kuchyňské soli.
Takže asi takto polopatě, snad to bude dostačující.
Když házíte kousky hliníku do kelímku, tak tam s nimi zanášíte malé množství vzduchu, někdy je ten kus dutý, má na povrchu malé prasklinky apod. Ale i když by jste do roztaveného hliníku hodili ten kus co jsme vyklepávali z formy na muffiny, tak tam zanesete nějaký vzduch, protože ten kus hliníku bude studenější než tavenina a jakmile se ponoří do taveniny, tak povrchová vrstvička vzduchu začne v tavenině tvořit bublinky. No a tento vnesený vzduch začne tvořit bublinky, větší bublinky vyplují na povrch, ale mikrobubliky vzhledem k viskozitě taveniny jít k povrchu nemohou. Bohužel tyto mikrobublinky negativně ovlivňují kvalitu odlitku, protože jednak zhoršují jeho povrchové vlastnosti a jednak zhoršují jeho pevnost. Jejich odstranění se provádí procesem nazývaným čeření.
Jedlá soda, neboli hydrogenuhličitan sodný se vysokou teplotou rozkládá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý 2NaHCO3 - Na2CO3 + H2O + CO2, kdy uhličitan sodný se dále rozkládá na oxid sodný a další podíl oxidu uhličitého Na2CO3 - Na2O + CO2 takto vzniklé bublinky oxidu uhličitého a vody strhávají mikrobublinky s sebou z taveniny a odstraňují tak vnesený vzduch. Problémem je vnesený oxid sodný, který by mohl negativně ovlivňovat kvalitu odlitku. Někdy se musí z taveniny sundat taková hliníková pěna, jak ten rozklad proběhl docela intenzivně.
Z tohoto důvodu se do taveniny přidává sůl, kdy vytvoří takovou zvláštní natavenou hmotu. Protože teplota tání NaCl je kolem 800°C a teplota tání hliníku je kolem 700°C, ale běžně se lije nad 700°C a ta sůl taky většinou není chemicky čistá. No a na tento natavený materiál soli se navazuje ten oxid sodný a další nečistoty obsažené v tavenině. Proto se z povrchu taveniny sbírají "škraloupy" obsahující nečistoty navázané na kuchyňské soli.
Takže asi takto polopatě, snad to bude dostačující.