Zdražování elektřiny

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Mex

4. 10. 2022, 8:54

prochaska píše: 4. 10. 2022, 8:47 A ještě větší moudrost říká, že když připadá v úvahu buď ďábelský plán protivníka nebo vlastní tupost, je správně obvykle to druhé.
To asi může platit a často platí.
Ale nerozumím, jak to souvisí s cenou plynu v přímém kontraktu Maďarsko-Rusko.
Tady by mi dávalo smysl, kdyby Maďarsko mělo ceny opravdu výhodné.
Rusko má momentálně plynu přebytek a musí ho pálit.
A kdyby ho dalo Maďarsku za dobou cenu, tak by to mohlo slušně propagandisticky využít. A Maďarsko si víc zavázat.
Proto mi to nedává smysl (pokud je to pravda).
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2022, 8:57

Válečné hospodářství je už vícekrát vyzkoušený způsob řízení, takže se už ví, že je zaplacený stagnací všech jiných nepreferovaných oblastí a v úhrnu vede poklesu. Jinak řečeno abych mohl vyrábět kanóny, lidi budou jíst tuřín. Nevím jestli je to zrovna to co chceš.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2022, 8:59

Mex píše: 4. 10. 2022, 8:54
prochaska píše: 4. 10. 2022, 8:47 A ještě větší moudrost říká, že když připadá v úvahu buď ďábelský plán protivníka nebo vlastní tupost, je správně obvykle to druhé.
To asi může platit a často platí.
Ale nerozumím, jak to souvisí s cenou plynu v přímém kontraktu Maďarsko-Rusko.
Tady by mi dávalo smysl, kdyby Maďarsko mělo ceny opravdu výhodné.
Rusko má momentálně plynu přebytek a musí ho pálit.
A kdyby ho dalo Maďarsku za dobou cenu, tak by to mohlo slušně propagandisticky využít. A Maďarsko si víc zavázat.
Proto mi to nedává smysl (pokud je to pravda).
Mně to celkem sedí na moje už starší předpoklady: když polezu Putinovi do zadku, dá mi slevu dvě kopějky na kubík.
Aleš Procháska
Mex

4. 10. 2022, 9:05

prochaska píše: 4. 10. 2022, 8:57 Válečné hospodářství je už vícekrát vyzkoušený způsob řízení, takže se už ví, že je zaplacený stagnací všech jiných nepreferovaných oblastí a v úhrnu vede poklesu. Jinak řečeno abych mohl vyrábět kanóny, lidi budou jíst tuřín. Nevím jestli je to zrovna to co chceš.
Nevím, jestli to bylo na mě.
Pokud ano, tak opravdu nerozumím. Asi jsem dneska ještě natvrdlejší než obvykle.

Že ve válce a tedy situací vynuceném válečném hospodářství se vyrábějí hlavně kanóny a ne luxusní zboží, to je jistě pravda.
Ale naprosto mi chybí jakákoli návaznost na cenu plynu pro Maďarsko, o čemž tady debatujeme.

Že válečné hospodářství vede k poklesu životní úrovně souhlasím.
K poklesu hospodářství to vést nemusí. Když se to dobře uchopí, tak spíš naopak.
Ale Rusové v tom chápání-se příležitostí moc dobří myslím nejsou. Aspoň dřív nebyli. Uvidíme, jak teď.
Grad

4. 10. 2022, 9:07

Bingo!
Kdyby se nejenom EU politici nenechali ukolébat "mírem", měli koule a řídlili se dle toho, válka by trvala tak měsíc a teď bychom neřešili sociální bouře a z důvodů neochoty kapitálu vzdát se válečných zisků, přesto že "válku nemáme"...
Osobně s tím problém nemám, ovšem zbytek lidí neví či dokonce netuší. Nejenom to s tím tuřínem. :wink:
Mex

4. 10. 2022, 9:08

prochaska píše: 4. 10. 2022, 8:59 Mně to celkem sedí na moje už starší předpoklady: když polezu Putinovi do zadku, dá mi slevu dvě kopějky na kubík.
No nevím. Připadá mi to jako hodně zjednodušující názor podle pravidla "nemám ho rád, tak určitě dělá všechno špatně".
Když byli s Ukrajinou ještě kámoši, tak měla Ukrajina plyn za zlomek světových cen.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2022, 9:08

Mex píše: 4. 10. 2022, 9:05 Nevím, jestli to bylo na mě.
Ne, to byla reakce na grada.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2022, 9:10

Mex píše: 4. 10. 2022, 9:08
prochaska píše: 4. 10. 2022, 8:59 Mně to celkem sedí na moje už starší předpoklady: když polezu Putinovi do zadku, dá mi slevu dvě kopějky na kubík.
No nevím. Připadá mi to jako hodně zjednodušující názor podle pravidla "nemám ho rád, tak určitě dělá všechno špatně".
Ne protože ho nemám rád, ale proto, že nemusí.
Aleš Procháska
Mex

4. 10. 2022, 9:11

prochaska píše: 4. 10. 2022, 9:08
Mex píše: 4. 10. 2022, 9:05 Nevím, jestli to bylo na mě.
Ne, to byla reakce na grada.
Pardon.
Grada mám zablokovaného, takže jeho post jsem neviděl.
Mex

4. 10. 2022, 10:56

Axim píše: 4. 10. 2022, 4:51 ...
K těm jaderným zbraním a co chudá země Severní Korea ta je má taky?
Jen takový postřeh z tvých myšlenek vidím velkou nechuť k Ukrajincům
Ale jaká je dnes realita ve spoustě firem ??
U nás ve firmě ve výrobě pracuje 7 posledních Čechů a 45 Ukrajinců
...
Odpovídám s velkým zpožděním, pak už jsem tu nebyl a šel něco dělat.

Ad Severní Korea: to je jiná situace. Je to diktatura, kde je vlastnictví jaderných zbraní podřízeno vše. Tam i kdyby neměli co do huby a půlka národa umírala hladem, na svůj svatý grál - jaderné zbraně - budou mít vždy.

Na Ukrajině je to něco jiného. Tam oligarchové chtějí mít své jachty a zlatá záchodová prkýnka. Takže prachy se spíš rozkradou (pokud už nějaké jsou), než by se daly na údržbu případných jaderných zbraní. Proto bych z toho měl fakt velké bobky.

V Rusku to taky asi není o moc jiné. Prý i uniformy rozkradli z armádních skladů. Ale přece jen je to větší země a je výrazně bohatší. Takže i přes rozkradení části peněz aspoň něco na údržbu zbude.

Ad nechuť k Ukrajincům: ono je to asi trochu jinak. Já mám Ukrajince jako lidi celkem rád. *)
Ale nemám rád Ukrajinu a její politiku.

Podle mě to není to samé. Uvedu na příkladech: mám rád Američany s jejich pracovitostí a podnikavostí, ale děsně mě sere jejich zahraniční politika. Jak pořád musí s někým bojovat a každému vnucovat svůj postoj k životu. Naopak nemám rád Švýcary, ale zato je mi velmi sympatická jejich zahraniční politika - do ničeho a nikoho se neserou, žij a nechej žít.

K té Ukrajině: nemohl jsem rozdýchat, jak na začátku války Zelenský zjebal Orbána, že mu málo pomáhá. Zdrbal ho jak malého kluka.
Sakra Maďarsko snad Ukrajině nic nedluží. Pokud Ukrajina něco chce, tak ať slušně požádá, a až to dostane, tak slušně poděkuje. Ale aby prezidenta nezávislé země stavěl do latě, jak si dovolil jim nedávat všechno co si nadiktují - no tak to teda sorry.

Ukrajina je chudá země. Snad dokonce nejchudší na hlavu v Evropě. Nechce se mi teď hledat, jestli je někdo ještě chudší.
Přitom má všechny předpoklady být bohatá. Je to velká země s dost lidma, takže má i velký vnitřní trh. Má velmi úrodnou půdu (obilnice Evropy). Má moře, navíc teplé a tedy celoroční. Má snad i nějaké slušné nerostné bohatství. A má i nějakou průmyslovou tradici z dobu totality.
Je už 30 let svobodná a nezávislá, takže se nemůže vymlouvat na komunismus. Navíc v dřívějších dobách měla levné energie, což je výrazné plus.
Takže opravdu tady nevidím nic, co bych měl na Ukrajině jako zemi obdivovat.

Ukrajinci jako lidé jsou pracovití, takže proti nim nic. Ale to, že jich třeba u nás tolik dělá, je jen další důkaz toho, jak se Ukrajina jako stát o své lidi není schopna postarat.

Od převratu na Majdanu už uplynulo 8 let, ale Ukrajina stále nebyla schopna narovnat své vztahy s největším sousedem. Za sousedské vztahy si zodpovídá každý sám, ať už je to mezi státy nebo třeba mezi sousedy na dědině. Ani jeden ze států se nikam neodstěhuje, takže se se svými sousedy musí naučit žít.

*) I když mám v poslední době trochu výhrady, jak se chovají jejich ženské a děcka v obchodech a šalinách. Je to asi jenom kulturní nekompatibilita, která by se časem měla poddat, ale v praxi to na to zatím moc nevypadá. Já šalinou moc nejezdím, jezdím na kole. Ale když jedu a někdo se tam chová nepříjemně hlučně, skoro většinou mluví Ukrajinsky.
Josef
Sponzor fora

4. 10. 2022, 11:12

A teď to bod po bodu srovnej s Ruskem, tedy tu Ukrajinu. Včetně chování Rusů.
lapa
medaile za lepsi forum

4. 10. 2022, 11:36

Opět rozsáhlý Mexuv elaborat, ale nijak mi z něj nevyplyva opravnenost Ruska napadnout cizí stát.
Případně proč neustále likvidují civilní infrastrukturu, kulturni/národní objekty a zejména civilní obyvatelstvo vysoce přesnými zbraněmi...
Jenom nějaká pseudokomparace a směs osobních pocitu ... i severní Korea se mihla jako povinné odsouzení...

Trošku mi to připadá, že defenziva probíhá nejen na Ukrajině...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Mex

5. 10. 2022, 12:00

Josef píše: 4. 10. 2022, 11:12 A teď to bod po bodu srovnej s Ruskem, tedy tu Ukrajinu. Včetně chování Rusů.
To je na mě?
Tak ještě jeden (dneska asi poslední) post.

Rusko je bohatší stát, na hlavu cca 4x než Ukrajina.
Podle mě ale stále dost daleko pod svými možnostmi. S tím, co má, by na tom mělo být líp.

Rusové se prý cítí nadřazení, takže asi jako lidi moc příjemní nebudou. Ale to (na rozdíl od Ukrajinců) z osobní zkušenosti potvrdit neumím.
Je ale možně (a pravděpodobné), že na mém žebříčku příjemnosti by byli níž než Ukrajinci.
Každopádně jich u nás zdaleka tolik není. A když už jsou, tak jsou to zelené vdovy, děcka na vysoké, nebo nějací zbohatlíci.
Na stavbách a podobně myslím moc Rusů nenajdeš. Takže by se dalo předpokládat, že se o ně stát je schopen postarat výrazně líp, než Ukrajina o své lidi.

Z hlediska vnější politiky je mi na Rusech sympatické, že nenaskočili na woke-vlnu.
Cítí se jako ochránci Rusů, ruské kultury a národnosti. Takže občas udělají nějaký zdánlivě pitomý krok, jako že jdou válčit s některým ze svých bývalých parťáků ze SSSR. Nikdy to není výboj směrem ven, k nějaké dlouhodobě nezávislé zemi. Zatím vždy to bylo jen na půdorysu bývalého SSSR. A myslím, že pokud my ostatní neuděláme nějakou fatální chybu, tak to tak zůstane i do budoucna.

V tom nechápu ty státy, se kterými pak mají takovou bitku, že jim tak jednoduchá a zřejmá věc není jasná. Resp. ono to asi má snadné vysvětlení - někdo je do toho vždy natlačí. Někdo, kdo bydlí hodně daleko.
Jak jinak si vysvětlit, že to má vždy podobný začátek. Přijmou se nějaké protiruské zákony (zákaz používání ruštiny atd.). Což vzedme vášně a už to jede.

Rozumný politik přece musí vědět, jak to zhruba bude pokračovat. Rusové jsou v tom dobře předvídatelní.
Takže když vím, že můj soused nemá rád třeba psy (ať už z jakéhokoli důvodu), tak si přece just naschvál nepořídím celou smečku a neudělám jim výběh zrovna u jeho plotu. Pokud mám trochu soudnosti a chci mít se svým okolím dobré vztahy, tak se přece nebudu chovat tak, abych ostatní záměrně dráždil. I když na to mám "lidské právo".

Nedávno jsem si tady dopisoval s prochaskou na téma provokace.
Já to vidím na žebříčku takhle:
- ohleduplnost (beru ohled na okolí, snažím se na všechno dívat i z jejich pohledu a podle toho přizpůsobím své jednání)
- bezohlednost (hledím jen na své zájmy, kašlu na to, že to třeba ostatním vadí)
- provokace (jsem si vědom, že to okolí vadí, proto záměrně jednám tak, abych je dráždil a ranil)

Ohleduplnost je ve vztazích fajn. Bezohlednost sice není nic moc, ale ještě se dá zkousnout, a k válce většinou nevede.
No ale provokace (a to podle mě silně futrovaná zvenku) prostě k té válce vést může.

Snad jsem na nic podstatného nezapomněl.
Že je v Rusku bordel a korupce (za Putina je ale podle mě zlomkem toho, co bylo za "demokrata" Jelcina), že dokážou rozkrást i uniformy a zřejmě i zbraně atd., to už jsem psal.
A co vidím jako velké mínus Rusů (konečně trochu i na technické téma) je jejich velmi špatná technologická kázeň. Podle mě až nepochopitelně.

Je to můj názor. Napsal jsem to (na tvůj popud), ale nikomu to nenutím a s nikým se nebudu o tom přít.
Thomeeque

5. 10. 2022, 12:22

Mex píše: 5. 10. 2022, 12:00 Na stavbách a podobně myslím moc Rusů nenajdeš. Takže by se dalo předpokládat, že se o ně stát je schopen postarat výrazně líp, než Ukrajina o své lidi.
A nebo by se dalo předpokládat, že jsou pracovitější a míň líný zvednout zadek a udělat něco pro to, aby se měli líp. Třeba. Určitě by se dalo vymyslet pár dalších věcí, které by se daly předpokládat. Podobně chytrých, jako je ta tvoje. Mlčeti zlato, Mexi.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex

5. 10. 2022, 12:31

Thomeeque píše: 5. 10. 2022, 12:22
Mex píše: 5. 10. 2022, 12:00 Na stavbách a podobně myslím moc Rusů nenajdeš. Takže by se dalo předpokládat, že se o ně stát je schopen postarat výrazně líp, než Ukrajina o své lidi.
A nebo by se dalo předpokládat, že jsou pracovitější a míň líný zvednout zadek a udělat něco pro to, aby se měli líp. Třeba. Určitě by se dalo vymyslet pár dalších věcí, které by se daly předpokládat. Podobně chytrých, jako je ta tvoje. Mlčeti zlato, Mexi.
Myslíš?
Opravdu to vidíš tak, že množství gastarbeiterů na stavbách je ukazatelem pracovitosti daného národa?
Takže třeba Němci, Fancouzi, Angličané atd. musí být hrozně nepracovití, protože asi nebude u nás moc staveb, kdy by házeli maltu.
No - ale třeba máš pravdu.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“