Josef píše: ↑4. 10. 2022, 11:12
A teď to bod po bodu srovnej s Ruskem, tedy tu Ukrajinu. Včetně chování Rusů.
To je na mě?
Tak ještě jeden (dneska asi poslední) post.
Rusko je bohatší stát, na hlavu cca 4x než Ukrajina.
Podle mě ale stále dost daleko pod svými možnostmi. S tím, co má, by na tom mělo být líp.
Rusové se prý cítí nadřazení, takže asi jako lidi moc příjemní nebudou. Ale to (na rozdíl od Ukrajinců) z osobní zkušenosti potvrdit neumím.
Je ale možně (a pravděpodobné), že na mém žebříčku příjemnosti by byli níž než Ukrajinci.
Každopádně jich u nás zdaleka tolik není. A když už jsou, tak jsou to zelené vdovy, děcka na vysoké, nebo nějací zbohatlíci.
Na stavbách a podobně myslím moc Rusů nenajdeš. Takže by se dalo předpokládat, že se o ně stát je schopen postarat výrazně líp, než Ukrajina o své lidi.
Z hlediska vnější politiky je mi na Rusech sympatické, že nenaskočili na woke-vlnu.
Cítí se jako ochránci Rusů, ruské kultury a národnosti. Takže občas udělají nějaký zdánlivě pitomý krok, jako že jdou válčit s některým ze svých bývalých parťáků ze SSSR. Nikdy to není výboj směrem ven, k nějaké dlouhodobě nezávislé zemi. Zatím vždy to bylo jen na půdorysu bývalého SSSR. A myslím, že pokud my ostatní neuděláme nějakou fatální chybu, tak to tak zůstane i do budoucna.
V tom nechápu ty státy, se kterými pak mají takovou bitku, že jim tak jednoduchá a zřejmá věc není jasná. Resp. ono to asi má snadné vysvětlení - někdo je do toho vždy natlačí. Někdo, kdo bydlí hodně daleko.
Jak jinak si vysvětlit, že to má vždy podobný začátek. Přijmou se nějaké protiruské zákony (zákaz používání ruštiny atd.). Což vzedme vášně a už to jede.
Rozumný politik přece musí vědět, jak to zhruba bude pokračovat. Rusové jsou v tom dobře předvídatelní.
Takže když vím, že můj soused nemá rád třeba psy (ať už z jakéhokoli důvodu), tak si přece just naschvál nepořídím celou smečku a neudělám jim výběh zrovna u jeho plotu. Pokud mám trochu soudnosti a chci mít se svým okolím dobré vztahy, tak se přece nebudu chovat tak, abych ostatní záměrně dráždil. I když na to mám "lidské právo".
Nedávno jsem si tady dopisoval s prochaskou na téma provokace.
Já to vidím na žebříčku takhle:
- ohleduplnost (beru ohled na okolí, snažím se na všechno dívat i z jejich pohledu a podle toho přizpůsobím své jednání)
- bezohlednost (hledím jen na své zájmy, kašlu na to, že to třeba ostatním vadí)
- provokace (jsem si vědom, že to okolí vadí, proto záměrně jednám tak, abych je dráždil a ranil)
Ohleduplnost je ve vztazích fajn. Bezohlednost sice není nic moc, ale ještě se dá zkousnout, a k válce většinou nevede.
No ale provokace (a to podle mě silně futrovaná zvenku) prostě k té válce vést může.
Snad jsem na nic podstatného nezapomněl.
Že je v Rusku bordel a korupce (za Putina je ale podle mě zlomkem toho, co bylo za "demokrata" Jelcina), že dokážou rozkrást i uniformy a zřejmě i zbraně atd., to už jsem psal.
A co vidím jako velké mínus Rusů (konečně trochu i na technické téma) je jejich velmi špatná technologická kázeň. Podle mě až nepochopitelně.
Je to můj názor. Napsal jsem to (na tvůj popud), ale nikomu to nenutím a s nikým se nebudu o tom přít.