Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
Katalogové zapojení říká srážecí odpor 6K8. Moc bych s tím odporem dolů nechodil, zbytek se pak musí utlouct na tom regulačním odporu na pinu 10.
To zapojení motoru se mi zdá na první pohled rozumné. Mají tady tu zvláštnost, že fázi mají zvenku přitaženou na 2 piny, jednak na ten silový, a pak ještě na 12.
Určitě ani nemusím zmiňovat, že pro první pokusy je dobré celé zařízení připojit přes ochrannou žárovku, abys předešel případnému čoudu.
Ten regulátor předpokládám patří k tomu motoru, který máš, takže regulátor bude vyladěný na tohle konkrétní tacho (jinak se to musí trochu ladit).
To zapojení motoru se mi zdá na první pohled rozumné. Mají tady tu zvláštnost, že fázi mají zvenku přitaženou na 2 piny, jednak na ten silový, a pak ještě na 12.
Určitě ani nemusím zmiňovat, že pro první pokusy je dobré celé zařízení připojit přes ochrannou žárovku, abys předešel případnému čoudu.
Ten regulátor předpokládám patří k tomu motoru, který máš, takže regulátor bude vyladěný na tohle konkrétní tacho (jinak se to musí trochu ladit).
Koukni přímo na motor, kam co vede.mr.fahrad píše:Jen jestli mohu poradit o radu jak přesně zapojit tento motor nakreslil jsem svorkovnici s hodnotama předem děkuji za typ
Tacho snadno poznáš, a co vede na uhlíky taky. No a zbývající dráty zapoj tak, aby stator měl obě části vinutí do série. Takže propoj ty piny tak, aby stejnosměrný odpor statoru byl maximální (ve tvém případě 2.4R + 0.5R = 2.9 R).
No a pak se to zapojuje jako běžný univerzální motor v sériovém zapojení, tj. stator a rotor do série.
Pokud bys očísloval ty vývody zleva doprava, tak když připojíš napájení na piny motoru 1 a 2, tak pak by to chtělo ještě propojku mezi piny 3-4 a mezi 5-6.
Až ten motor zadrátuješ, tak si ho připoj ještě bez regulátoru přes žárovku třeba 100W přímo na síť a hned uvidíš.
Právě že ten motor nejni od tohoto regulátoru takže pak možná nastane problém zkouška přes žárovku je samodřejmnost. jen sem nevěděl s tim motorem protože co jsem koukal na netu tak to tam nikdo zapojuje bud jednu nebo druhou cívku na pomalé a rychlé točky.
Tak závěrem píšu regulátor je plně funkční srážecí odpor pro nízké napětí byl použit 5k6 vatáž cca 8 až 10 watů do budoucna použiju výkonovější trošku se hřeje. A možná raději zvednu i jeho hodnotu na 6k8. Potenciometr jsem použil 100k. Původní svorkovnici z motoru jsem vyhodil a místo ní jsem tam přišrouboval čokoladů kvůli snadnému zapojování drátu. Tedka k zapojení motorů jak jsem popisoval tu svorkovnici tak ten odpor tich 0,5ohmu je zřejmě tepelná pijistka. Protože při připojení voltmetru na vývody a točenim rotorem se do vývodů neindukuje žádné napětí. Proto jsem ani nezapojoval.
Tak tade je první video z chodu motoru. Elektrinika fiktivně zakrytá... aby byla zarušena aspon minimální bezspečnost při zkouškách. Ale jsem mile překvapen i při ůplně miniálních otáčkách motor nezastavim rukou.
http://leteckaposta.cz/178060691" onclick="window.open(this.href);return false;
http://leteckaposta.cz/178060691" onclick="window.open(this.href);return false;
Kluci paráda,delší čas jsem zde nebyl,a mám radost že se to zdařilo i dalšímu koumákovi,chválím fahrade ...ty motory jsou perfektní,výborně regulovatelné,a tvrdost otáček i při malých točkách stačí i na obrábění kovu...
Dnes jsem se dostal knaskenování popíru se zapojenim regulátoru. Něco jsem musel umazat. Nelekejte se červeně začáranejch spojů něco jsem hledal a potřeboval jsem zváraznit. Proto jiná barva neznamená to že to nejni nebo tak něco.. Asi 2 odpory nemají hodnotu protože se nedali změřit protože v okolí jsou kondíky. Ale kdyby někdo potřeboval tak vypájim a změřim. Jinak dneska jsem dělal testy s motorem a je to ideální motor pro kutilské učely... Rozmezí otáček od cca 200 otáček až po max (na motoru píšou 15 tis) Ale při minimálních otáčkách k nezastavení. V porovnání s měničem a motorem v obdobném výkonu.. Měnič je hezkej ale zdaleka nemá takovej rozsah otáček... a hlavně nemá ten výkon v minimálních otáčkách....
Fahrade,mrkni se na stránku 8 tohoto tématu...dal jsem tam zapojení regulace s TDA 1085 v PDF....měl jsem to všechno nejdřív na kontaktním poli,funkční,než jsem začal bastlit regulátor. Podotýkám že jsem měl možnost výběru asi ze tří typů regulátorů s TDA z praček. V podstatě by zapojení mělo sedět,a akorát se to liší v některých hodnotách kapacit a odporů...proto tam mám i toleranci,odzkoušenou na poli. Nemusíš nic odpájet...prostě si to srovnej....
Ahoj,
jak jsem tu psal již dřív, mám v soustruhu 1,4 kW DC kartáčový motor, který je řízený pomocí TDA 1085. Teď mi začala nějak haprovat regulace s tím, že při rychlém snížení otáček potenciometrem se motor vypnul a teď už nejede vůbec (cvakne jen relátko a pak vyskočí vypínač). Co mohlo odejít na desce regulace?
Díky moc za odpovědi.
jak jsem tu psal již dřív, mám v soustruhu 1,4 kW DC kartáčový motor, který je řízený pomocí TDA 1085. Teď mi začala nějak haprovat regulace s tím, že při rychlém snížení otáček potenciometrem se motor vypnul a teď už nejede vůbec (cvakne jen relátko a pak vyskočí vypínač). Co mohlo odejít na desce regulace?
Díky moc za odpovědi.
Naposledy upravil(a) Max dne 12. 1. 2015, 9:56, celkem upraveno 1 x.
Nikdo z fundovaných odborníků (Mex) se nevyjádřil, tak se pokusím zamyslet se s pozice laika.
Píšeš, že cvakne rele a pak to vypne. Za relátkem je pouze "grécák" a pak už motor. Tak bych logicky hledal závadu za relátkem. Ze zkušenosti vím, že grécák neodejde jen tak, ale vlivem nějakého skratu za ním. Proto bych zkontroloval uhlíky a pak bych demontoval celé zadní víko motoru a proměřil rotor. Při příkonu 1400 W se dá krásně měřit i obyčejným multimetrem se základním rozsahem 200 ohmů, protože odpor bude víc než 1 ohm na lamelách. Pokud bych nenašel chybu, tak bych po složení motor odzkoušel aspoň na autobaterii. Teprve potom bych hledal problém na desce elektroniky a to už otázka na Mexe a jemu podobných. Sám bych místo motoru zapojil žárovku aspoň 200 W a zkusil zapnout.... Pokud se prokáže, že je to motor, tak to jen potvrdí starou známou pravdu, že KAŽDÝ uhlíkový motor jednou odejde. Záleží jen na tom, jak často je používán. Ale třeba to už máš vyřešené a vesele točíš a blahořečíš firmu Wabeco! Pěkné svátky a kutilům zdar!

Ahoj,
díky za odpověď. Tak už je to vyřešeno. Byl špatný kontakt na svorce k tachu. Všechno už šlape jak má.
díky za odpověď. Tak už je to vyřešeno. Byl špatný kontakt na svorce k tachu. Všechno už šlape jak má.
Naposledy upravil(a) Max dne 8. 1. 2015, 3:34, celkem upraveno 1 x.