Nové CNC z Rokycan

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Martinhora

11. 8. 2011, 4:58

Přiznám se, že jsem to musel číst několikrách, abych to pochopil. Nakonec ale ano. Ten problém se ztrátou kroků a následným vypadnutím ze synchronu se opravdu děje když motor skoro stojí a mění se směr. Jak sem již uvedl a ty jsi to jen potvrdil - váha portálu na to nemá vůbec vliv. Problém bude asi opravdu v rotační matici (v její váze a ložiskách). Je otázka co s tím. Chtěl jsem točit šroubem, ale v téhle délce se již klepe, takže je to nepoužitelný a u rotační matice vadí ložiska (asi). Takže pro mě naprosto neřešitelný problém. Zajímavé je to, že se to děje jenom mě .... Od silnějšího motoru si slibuju, že to snad zkrátka ustojí. Jinak už prostě nevím co s tím.
Martinhora

11. 8. 2011, 5:01

zami píše: Ale, kde mám hledat tu hodnotu START -STOP ? Při zběžné prohlídce jsem to nikde nenašel.
V menu Stroj - Nastavení - Mechanika a u dané osy hodnota VS-S (tedy žiju v té představě, že je to ono)
zami

11. 8. 2011, 5:04

A dochází tam opravdu ke ztrátě kroků? Máš to ověřené ? Mě se to taky v určitých fázích dost rozkmitává.
Miloš.
Martinhora

11. 8. 2011, 5:08

zami píše:A dochází tam opravdu ke ztrátě kroků? Máš to ověřené ?
To ani nemusím ověřovat. Motor zkrátka zapiští - a hotovo. Na tomhle určité programu (disk) můžu jít max. rychlostí F2500 - víc už to nezvládne.
zami

11. 8. 2011, 5:09

Tak tam mám číslo 5.
Miloš.
zami

11. 8. 2011, 5:11

Martinhora píše:
To ani nemusím ověřovat. Motor zkrátka zapiští - a hotovo. Na tomhle určité programu (disk) můžu jít max. rychlostí F2500 - víc už to nezvládne.
Tak to je dostatečně ověřené. To znám docela důvěrně z testů s KM.
Miloš.
RaS

11. 8. 2011, 5:18

Martinhora píše:Přiznám se, že jsem to musel číst několikrách, abych to pochopil. Nakonec ale ano. Ten problém se ztrátou kroků a následným vypadnutím ze synchronu se opravdu děje když motor skoro stojí a mění se směr. Jak sem již uvedl a ty jsi to jen potvrdil - váha portálu na to nemá vůbec vliv. Problém bude asi opravdu v rotační matici (v její váze a ložiskách). Je otázka co s tím. Chtěl jsem točit šroubem, ale v téhle délce se již klepe, takže je to nepoužitelný a u rotační matice vadí ložiska (asi). Takže pro mě naprosto neřešitelný problém. Zajímavé je to, že se to děje jenom mě .... Od silnějšího motoru si slibuju, že to snad zkrátka ustojí. Jinak už prostě nevím co s tím.
tak co vyměnit šroub za větší stoupání, pokud máš pohon předimenzovanej nemělo by to vadit a otáčky půjdou dolů..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
zami

11. 8. 2011, 5:24

zami píše:
Martinhora píše:
Tak to je dostatečně ověřené. To znám docela důvěrně z testů s KM.
Miloš.

Třeba tady"
http://www.youtube.com/watch?v=UsJEOz_x_FY" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš.
ledvinap

11. 8. 2011, 5:28

Martinhora píše:Přiznám se, že jsem to musel číst několikrách, abych to pochopil. Nakonec ale ano. Ten problém se ztrátou kroků a následným vypadnutím ze synchronu se opravdu děje když motor skoro stojí a mění se směr. Jak sem již uvedl a ty jsi to jen potvrdil - váha portálu na to nemá vůbec vliv. Problém bude asi opravdu v rotační matici (v její váze a ložiskách). Je otázka co s tím. Chtěl jsem točit šroubem, ale v téhle délce se již klepe, takže je to nepoužitelný a u rotační matice vadí ložiska (asi). Takže pro mě naprosto neřešitelný problém. Zajímavé je to, že se to děje jenom mě .... Od silnějšího motoru si slibuju, že to snad zkrátka ustojí. Jinak už prostě nevím co s tím.
Zkus se podivat ve tvem navrhovem programu, jaky ma moment setrvacnosti tvoje matice. Podle me to ve skutecnosti bude daleko lepsi, nez jsem odhadoval ja. Nebo by stacil okotovany rez, z oho to pujde odhadnout.
Pokud jsou problem s minimalnim zatizenim lozisek, tak by melo stacit je vic dotahnout. Jak vlastne mas tuto cast vyresenou? Podobny problem musi byt pri pouziti 2 kosouhlych lozisek k drzeni sroubu, tam se snad pouziva v idelani pripade brousena podlozka? Ale to budou vedet jini ...
Nejake hodnoty predepnuti jsou na posledni strane treba tady http://www.ntn.ca/pdf/2200/brgclear.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;.
Martinhora

11. 8. 2011, 6:18

Tak teď jsem udělal jseště jeden pokus a to mě asi úplně zlomilo. Odpojil jsem řemen a točil jen s motorem (na něm je řemenice). Při rychlosti 66 mm/s (F4000) opět zapískání a konečná - a to prosím bez jakékoli zátěže. Ostatní osy klidně jedou ještě rychleji a v pohodě. V driveru to není - zkoušel jsem je prohodit. A pokud motor rozhodí hliníková řemenice - tak to je asi hodně špatný. Přitom ostatní osy šlapou bezvadně i při F4500 a to ještě do motorů pouštím jen poloviční proud ..... To je fakt na pos..ní :mrgreen: Ta řemenice je větší (průměrově) než ten KM a váží 0.22 kg. Tohle snad může vyřešit ten silnější a větší KM ....
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 8. 2011, 7:00

Ahoj Martine, ono z me zkusenosti, cim vetsi motot, tim vetsi otackovy lenoch. Jen tak plkam, trvalo nam pres dva mesice, nez jsme dohnali JEDEN
JEDINEJ chybejici pulz (CLK). Tak ja to porad beru na sebe, ze je to spatny. Ale nechybi tam ani ten jeden pulz po dnu obrabeni. Overeno citaci, ktere
Pavel vyrobil. Obecne plati, z chlupatych dat spatny pohyby. ALE, kroky (polohu) by dobry stroj a RS nemel ztracet i na chlupatejch datech, jen proste pojede co muze. Tady nastava vyhoda serva se zpetnou vazbou. Ono to proste udela, treba si trochu "pomuze" a kdyby melo problem, ze tam nebude, tak to hodi jako hlasku nam do preruseni.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 8. 2011, 7:01

s vetsim to bude pravdepodobne jen horsi

motor mas pridelany na masine nebo jen volne v ruce?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Martinhora

11. 8. 2011, 7:26

Motor je přidělanej na mašině. Přitom v kontinuálním pohybu portál jezdil i 10m. Dělá to pravděpodobně prudké brždění, kdy řemenice přetočí KM .... Ale jsou to všechno jenom doměnky. Už jsem zase ve stavu, kdy bych to nejraději uved do původního stavu náhrál EMC a drandil pomalou rychlostí.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 8. 2011, 7:48

tak zahejbej s akceleracema, treba to mas moc prudky pro krokac
napr gsk ma defaultni profily pro krokac a servo a krokac ma ty akcelerace asi 10x pomalejsi
rozhodne je to v realu dost znat na pohybu (u serva neni akcelerace vpodstate viditelna)

jeste me napada jestli je na ostatnich osach to same a jezdi to lip tak treba taky delka kabelu, jejich odpor a inukcnost
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 8. 2011, 7:52

Zitra poverim Honzina, aby to potrapil na 2f.KM (IK500) 1,6Nm a dal to opravdu nadoraz.
Vysledky tu budou vcetne videjka.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“