stanik84 píše:Jistič je nadproudová ochrana a chránič jen doplňková.
Grade: Jinak tak nějak nechápu, proč by musel za každou cenu předělávat rozvody z TN-C na TN-S a dávat tam další podružný rozvaděč. Na TN-C to jede úplně normálně a každej ti na to dá revizi.
Stejně většina točivých strojů funguje bez nuláku - pily atd. Ty ho vůbec nepotřebují a nevim, kam bys ho u motoru připojil. Ale tam, kde je síť TN-S musí být přívodní šňůra od vidlice do stroje pětižíla, i když je nulák nevyužitý. Jen musí stroj splňovat z hlediska bezpečnosti to, že se po vypnutí elektriky po jejím připojení opět nezapne/neroztočí a nikomu neublíží. Třeba ve strojích je to řešený tak, že tam je trafo na 400V - tudíž je připojený na dvě fáze a opět nulák není potřeba. Na výstupu máš např. 24, 110V.
Tady psal, že to nutné není

Doma je TN-S, ale zásuvka na 400V je 4 kolíková, protože táta má několik věcí na 4 kolík a předělávat vše by bylo vcelku drahé... takhle jsem platil asi 430 Kč za 5x2,5 lanko CYSY 10 metrů a 100 Kč za vidlici. Kdybych dělal u všech koncovku na 5 kolík + proudouvý chránič, tak to je tak 2 tisíce bez kabelu...
fmodel: jo máš pravdu, ale zásuvky jsem vyfotil až asi na 9 stránce. Bohužel nejsem ten, kdo měl někoho, kdo ho naučil zapojit něco a další věci... Na vše jsem přišel sám a nebo teď radíte vy