PlugMa V2 95%
Zapojení limitních spínačů paralelně jako spínací si koleduje o průšvih - když bude třeba nesepnou (a nemusí to být spínačem stačí uklepaný kabel)
Vždy je třeba dodržovat logiku rozpínací protože pak se eliminuje většina poruch které můžou v zapojení časem nastat.
S tím napětím na měřáku - zapoj tam zátěž třeba 3A což je orientační odběr třech běžících driverů bez velké zátěže. Myslím že budeš překvapený kolik tam pak bude.
Vždy je třeba dodržovat logiku rozpínací protože pak se eliminuje většina poruch které můžou v zapojení časem nastat.
S tím napětím na měřáku - zapoj tam zátěž třeba 3A což je orientační odběr třech běžících driverů bez velké zátěže. Myslím že budeš překvapený kolik tam pak bude.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
A ako to mám teda zapojiť? Aby to bolo správne? Popr. niaku schému?
Záťež robil kámoš +-4A a napeťí bolo 65V ,takže myslím že maximálne OK (Toroidy su strašne tvrdé ,2x10A)
Záťež robil kámoš +-4A a napeťí bolo 65V ,takže myslím že maximálne OK (Toroidy su strašne tvrdé ,2x10A)
dej je seriově jako rozpínací, potom přerušení jakéhokoliv zastaví stroj, případně i porucha kabeláže..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
A ako bude vyzerat zapojenie ? Do odd. dosky? ked na každej osi mam dva ,tj 6 do kopy
rozpínacie.

sice nebudeš softwareově vědět která osa nabourala, ale zabereš jen jeden pin.. takže všech 6 seriově.. případně i s estopem a zapojit na estop.. záleží jak chceš možností je spousty...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Tak to je super, někdy jsou trafa v tomhle zrádná, vždy je třeba to testnout.Patres.I píše:A ako to mám teda zapojiť? Aby to bolo správne? Popr. niaku schému?
U koncáků jak psal RaS, vše do jedné lajny. Já to budu mít stejně - nemám důvod to dělit je to jen ochrana mojí blbosti abych nenarazil žádný hlubší význam v tom nehledám.
Pro začátek bohatě stačí limitní - všechny osy, houmovací pro každou zvlášť. Takže se 4 vstupy se dá úplně krásně fungovat (i když do teď jezdím úplně bez

Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
ono pokud máš nahomováno, tak na ten koncák stejně nikdy nenajedeš.. (resp asi pokud by se linuxcnc zbláznil tak třeba jo) já je třeba ani do estopu zapojený nemám.. mám je jen do servodriverů, takže v případě že by vyjel by zastavil daný servodriver a ten by svým chybovým hlášením zastavil linuxcnc.. a jako estop mám vlastní tlačítko estopu plus chybové hlášky servodriverů, takže dojde-li třeba k přehřátí serva, přetížení, dojetí na koncák, jiné poloze než požadované a dalších asi 50 chyb tak to zastaví..
Okej ,tak koncáky zapojim seriovo ,
Akurát dúmem nad zapojením referenčných snímačov pomocou indukčných spínačov ,je to dobré riešenie?
Akurát dúmem nad zapojením referenčných snímačov pomocou indukčných spínačov ,je to dobré riešenie?
otázkou je jaké koupíš a jaké máš požadavky na tu referenci.. někomu je jedno že se nareferuje s přesností třeba +-5desetin, protože vždy udělá výrobek na jedno zapnutí mašiny, druhej zase potřebuje po vypnutí mašiny najet znova třeba na setinu, na to už potřebuješ hodně kvalitní spínače... třetí si koupí sondu a po opakovaném obrábění si výrobek oťuká sondou.. tak si vyber..
já měl nějaké staré indukčáky z mašiny a schválně jsem to měřil a chodilo to tak plus mínus 0,2mm, jinak tam mám jako referenci omron mechanický a ty choděj desetkrát přesněji.. nicméně mě nějaká přesnost najetí netrápí..

já měl nějaké staré indukčáky z mašiny a schválně jsem to měřil a chodilo to tak plus mínus 0,2mm, jinak tam mám jako referenci omron mechanický a ty choděj desetkrát přesněji.. nicméně mě nějaká přesnost najetí netrápí..
Chcem to iba ako home pozíciu .

Ďakujem pekne
Potešilo 
Akurát som dokončil drievri a skušam ako sa mašinka hybe
Aké by ste mi doporučili krokovanie ? také optimálne
Trapéz ma stupanie 4mm
Zatial mam nastavené 1600.

Akurát som dokončil drievri a skušam ako sa mašinka hybe

Trapéz ma stupanie 4mm

cé en céčko je na 90% hotové ,zapojene koncaky ,indukčáky ,vsetky osi funkcné ,prvé testy zatial také že X v klude točím 7000mm/min ,Z tiež (čo ale bude určite mene ) a Y ešte neskúšal ,snad dnes niake videjka ,zatial foto na kochanie