Badina's CNC
a myslíš že tímhle dotočením bude ten snímač mít větší přesnost než klasicky šoupavej? vem si že snímat bude tak že se celá plocha bude přibližovat (zmenšovat mezera)a ještě k tomu nelineárně.. u klasického čidla se postupně bude přibližovat a podle mě to bude mít větší opakovací přesnost..ale těžko říct.. když chceš mít vysokou přesnost proč nepoužiješ po najetí koncáku index ze serva?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ze serva nezískám nic, protože tam jsou 3f krokový motory.
I když zastaví šroub řekněme v toleranci jednoho stupně absolutně, a to je už myslím hodně nepřesné, tak bude osa zastavovat po přepočtu na stoupání cca v toleranci 0,014mm. Myslím, že i když bude najíždět nelineárně tak to bude přesnější než dle čidla "šoupavýho".
I když zastaví šroub řekněme v toleranci jednoho stupně absolutně, a to je už myslím hodně nepřesné, tak bude osa zastavovat po přepočtu na stoupání cca v toleranci 0,014mm. Myslím, že i když bude najíždět nelineárně tak to bude přesnější než dle čidla "šoupavýho".
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
prosim tě , sory ale už to nemužu vydržet. vymyšlíš kraviny.
běžný indukčák referuje do setiny, třeba baluf i do 0,005. čidla všichni davaji kulate šrouovací, nevím proč.... jsou i čtverce , jednoduchá montaž, přesné atd..
třeba balluf, wengor atd..
šroub jsi psal že maš IT7 , tam je nepřesnost klidně 0,05 .
krokač nastavíš mikrokrok třeba i na přesnost 0,00001 ,ale bude to k něčemu ? to čidlo na dotačení je prostě kravina.
další nepřesnost řemeny.. nebo spojky...
spíš bych se prostě zamyslel jestli fak nedělaš zbytečnosti.
fotka indukčáku pro představu, jeden referak dva koncáky wengor.
profi osa od hiwinu...
běžný indukčák referuje do setiny, třeba baluf i do 0,005. čidla všichni davaji kulate šrouovací, nevím proč.... jsou i čtverce , jednoduchá montaž, přesné atd..
třeba balluf, wengor atd..
šroub jsi psal že maš IT7 , tam je nepřesnost klidně 0,05 .
krokač nastavíš mikrokrok třeba i na přesnost 0,00001 ,ale bude to k něčemu ? to čidlo na dotačení je prostě kravina.
další nepřesnost řemeny.. nebo spojky...
spíš bych se prostě zamyslel jestli fak nedělaš zbytečnosti.
fotka indukčáku pro představu, jeden referak dva koncáky wengor.
profi osa od hiwinu...
Myslíš?Kvako1 píše:prosim tě , sory ale už to nemužu vydržet. vymyšlíš kraviny.
Já si to teda nemyslím.
Pokud má ty indukčáky za rozumnou cenu (na eBay se dají koupit velmi slusně), tak je to snadné, levné a spolehlivé zvýšení přesnosti, a to docela výrazné.
každopádně by měl na ten indukčák najíždět tečně a to ostrou hranou a ne lulatým červíkem , ta reference ještě na pootočení šroubu nemusí být špatná , takyzáleží čím to bude řídit , mě linuxcnc referuje zhruba na stovku , na referák se najíždí samozřejmě nadvakrát , nejdřív rychlejc a pak pomalinku , dalo by se najet i víckrát a průměrovat , ale to je pro mě zbytečné .
Že by měl použít nějaký rozumnější a definovanější kus kovu pro detekci a ne nějaký červík, tak s tím samozřejmě naprosto souhlasím.
Ale jinak ta metoda je určitě dobrá, protože z principu eliminuje (resp. zmenšuje) nepřesnosti, které můžou vznikat se stárnutím čidla, s teplotou atd. Navíc umožňuje použít méně přesná a tedy levnější čidla.
Mimochodem: když píšeš, že ti to referuje na 0.01mm, tak to předpokládám máš jak změřit.
Nezkoušel jsi třeba dejchnout na ten referák fénem nebo horkovzduškou (se staženým výkonem), abys to trochu zahřál? Budeš tam mít tu stovku i potom?
Já jsem nedávno zkoumal problém s přesnosti meření pro jednu firmu (čidla byla na jiném principu). Tak jsem vytáhl z tašky fén, a hned bylo jasno.
Ale jinak ta metoda je určitě dobrá, protože z principu eliminuje (resp. zmenšuje) nepřesnosti, které můžou vznikat se stárnutím čidla, s teplotou atd. Navíc umožňuje použít méně přesná a tedy levnější čidla.
Mimochodem: když píšeš, že ti to referuje na 0.01mm, tak to předpokládám máš jak změřit.
Nezkoušel jsi třeba dejchnout na ten referák fénem nebo horkovzduškou (se staženým výkonem), abys to trochu zahřál? Budeš tam mít tu stovku i potom?
Já jsem nedávno zkoumal problém s přesnosti meření pro jednu firmu (čidla byla na jiném principu). Tak jsem vytáhl z tašky fén, a hned bylo jasno.
Podle mě to je kravina navíc, a pokud bych jí tam měl mermomocí mít tak bych spíš než kulatou díru volil drážku kde je hrana jasně definovaná.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
No má to ještě jeden zádrhel . Ty čidla reagují i na hliník takže ten červík musí být tak dlouhý aby to nebralo i to tělo spojky .
Na druhou stranu čím větší bude kružnice na které to budeš měřit .tím to bude přesnější .
Teď jsem si všiml že to nemáš na spojce ,ale princip je stejný.
Já to mám podobně a když jsem to zkoušel měřit hodinkama ,ráno večer a tak různě .
Tak jsem nenaměřil žádnou odchylku takže to funguje pod stovku .
Na druhou stranu čím větší bude kružnice na které to budeš měřit .tím to bude přesnější .
Teď jsem si všiml že to nemáš na spojce ,ale princip je stejný.
Já to mám podobně a když jsem to zkoušel měřit hodinkama ,ráno večer a tak různě .
Tak jsem nenaměřil žádnou odchylku takže to funguje pod stovku .
Já se přikláním samozřejmě na stranu těch, kteří se domnívají že to zbytečné není. Pokud vezmu cenu za jeden snímač cca 200Kč, tak je to směšná cena ve vztahu k ostatním komponentům. Už také jen proto, že jsem našel přesné "obdélníkové" snímače 10x dražší. Ohledně snímání hliníku vím, původně měl červík koukat, ale nakonec došlo k drobnému předělání tvaru (osazení) 
Je vymodelován i šroub s vybroušenou ploškou, nicméně se domnívám, že to je zbytečné, protože čidlo čeká na dostatek "kovu" a pak sepne. Ten dostatek kovu ač by se přibližoval nelineárně tak je to pořád do stejného místa a čidlo by reagovalo ve stejný okamžik. Pro toto použítí více než dostatečné. Pokud bych chtěl referovat na plus mínus 0,01mm abych to vůbec dokázal změřit tak mi stačí zastavení šroubu v tom jednom stupni, což je při tomto poloměru nějakých cca 0,28mm. To čidlo zareaguje přesněji, nemýlím-li se. 
Zahoření komponent proběhlo úspěšně (zatím bez motorů a vřetena) nicméně jsem rozčarován z "pískotu", "bzučení" nebo jak nazvat ten hluk frekvenčního měniče. Vznikla kacířská myšlenka zapínat ho odděleně až později, když už bude obrobek upnutý, zaměřena nula a tak. Prostě dát k měniči extra vypínač aby prostě nebzučel a byl na přípravu klid. Je to tak možné řešit? Byl tu někde článek, že časté vypínání a zapínání mu nedělá dobře, ale to pozdější zapnutí by nemuselo být na škodu. Má to to tak někdo?
Přes víkend se snad podaří zahořet MACH i s motorama ... zatím na stole, ale není mi úplně jasný nastavení mikrokroků a z čeho vycucat první nastavení rychlosti a zrychlení - asi metoda pokus omyl nebo nevím... Vánoce se neskutečnou rychlostí přibližují.
Přes víkend se snad podaří zahořet MACH i s motorama ... zatím na stole, ale není mi úplně jasný nastavení mikrokroků a z čeho vycucat první nastavení rychlosti a zrychlení - asi metoda pokus omyl nebo nevím... Vánoce se neskutečnou rychlostí přibližují.
měnič mam taky zvlašť není to problém.
měnič by pískat neměl, něco je špatně nastaveno. nastavoval jsem už desítky měniču a ani jeden nepískal tak že by jej bylo slyšet ze skříně. spíš je hlučnější větrák.
měnič by pískat neměl, něco je špatně nastaveno. nastavoval jsem už desítky měniču a ani jeden nepískal tak že by jej bylo slyšet ze skříně. spíš je hlučnější větrák.
mimochodem čím to budeš řídit?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu