Badina's CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
badina

4. 12. 2015, 7:48

Takže špatně jsem se vyjádřil.... Zdroj pískání, bzučení - dělá to větrák na měniči DELTA VFD-EL, proto to oddělené samostatné zapínání. Vřeteno zatím nepřipojeno páč je asi 40km vzdáleno v dílně :)

Připojil jsem teď i motor zkušebně. Defaultní nastavení driveru je 5000 mikrostep, šroub má 5mm/otáčka, v MACHU je tedy 1000 kroků na otáčku. Zrychlení zkušebně 50, 100, 400mm/s/s na stole funguje (pochopitelně bez zátěže). Snad to pak bude fungovat i na mašině.
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
RaS

4. 12. 2015, 8:08

lubos píše:Psal že nechá zahořet Mach tak co se ptáš :-)
no že vymejšlí tolik čidel .. tak si říkám čím to bude řídit.. já teď bojuju jestli se vejdu do 32 vstupních signálů... jsem teď někde na 25ti..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mex

4. 12. 2015, 9:14

RaS píše:já teď bojuju jestli se vejdu do 32 vstupních signálů... jsem teď někde na 25ti..
Hele, už Masaryk říkal: kolik čidel máš, tolikrát jsi člověkem. Teda aspoň myslím, že to říkal nějak takhle (to jsem byl ještě malej).
Ale 25 je už docela dost. To už tam máš určitě i zapojenej detektor přítomnosti kocoura v pracovním prostoru stroje.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2015, 9:17

nejlepší je když je kocour v troubě :lol: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

4. 12. 2015, 9:46

Mex píše:
RaS píše:já teď bojuju jestli se vejdu do 32 vstupních signálů... jsem teď někde na 25ti..
Hele, už Masaryk říkal: kolik čidel máš, tolikrát jsi člověkem. Teda aspoň myslím, že to říkal nějak takhle (to jsem byl ještě malej).
Ale 25 je už docela dost. To už tam máš určitě i zapojenej detektor přítomnosti kocoura v pracovním prostoru stroje.
tohle je badinovo vlákno nebudu mu to tady plnit..
nicméně vezmu 4osou frézku s výměníkem nástrojů :
osa x,y,z,a reference 4signály
mpg osa x,y,z,a 4 signály (stačej 3)
mpg rozsah 0,1 0,01 0,001 2 signály
ATC detekce nástroje 4stavovej BCD kód 4 signály
ATC detekce správného natočení zásobníku 1signál
ATC detekce polohy zásobníku (uvolněný X uzamčený) nástroj 2 signály
ESTOP 1 signál
spindle enkodér A,B, index pro závitování a najetí na nulovou polohu při ATC 3 signály resp u mě + 1 protože tam je převod 2:1 takže aby trefil správnou půlperiodu

a jsem na 21ti.. pro přesnější referenci najíždím na index od serva takže další 4
dotyková sonda 1 signál
takže 26

a to tam není v podstatě žádnej nesmysl.. jsem ve stavu, že jedu na step dir a nechávám to pouze na servodriveru.. pokud bych chtěl ještě honit zpětnou vazbu přímo do systému je to dalších 8 signálů
nejsou ošetřeny žádné havarijní stavy od servoriverů (není potřeba zastaví to estop...), otevření dvířek... kdybych chtěl vidět třeba přetížení jednotlivejch serv, zatížení vřetene tak další a další vstupy..

do toho výstupy step dir jednotlivejch os je 8
nějaké čerpadlo chlazení, mazání otáčení zásobníku doprava, doleva, brzda Zka... další 5 (u druhé mašiny mám pneumatickej výměník tam těch čidel vstupních i výstupních taky ještě pár přibyde)

ono se to nezdá.. ale něco tam naskáče.. spoustu se toho dá ošidit a dopočítat z reference (třeba to najetí ATC do polohy) jenže je to cesta ke skurvení něčeho... (hlavně při ladění) je tam ještě rezerva i na tvého kocoura.. ale s tím zatím nepočítám.. kde můžu ušetřit?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mex

4. 12. 2015, 9:51

Hmm, takže na kocoura kašleš. :-(
badina

6. 12. 2015, 10:01

Tak jsem se dostal do slepé uličky. Zapojil jsem na stole indukční snímač, ale řeším docela dost zásadním problém. Když na snímač přivedu signál, tedy sepne, tak se aktivuje Estop - motory stojí super, ale dokud spínač nerozepnu, tak se nedá estop v MACHU deaktivovat, abych se z té polohy motoricky dostal. Má to nějaké řešení? Senzor je na X++.
input X.jpg
Edit: upravil jsem velikost fotky páč měla skoro 4MB...
azamo

6. 12. 2015, 10:17

V linux cnc je to stejné a je to správně .
Za normálního provozu by jsi se do takového stavu neměl vůbec dostat .
A když jo tak růčo otočit šroubem a pak houmovat .
badina

6. 12. 2015, 10:27

No super, a jak se pak přes indukční "koncák" dostanu na referenční snímač na šroubu? Představa byla, že dojedu na první indukční snímač (alias koncák) a pak najdu signál na druhým snímači na šroubu.

To se bude muset růčo dojet z té koncové polohy kousek zpátky mimo signál a pak referovat na ten indukční snímač na šroubu?
azamo

6. 12. 2015, 10:33

Já to mám tak že jsem je zapojil do série .
Měl jsem stejný problém jako ty a na lepší řešení jsem nepřišel .
Ale stoprocentně to jde v linuxu řešit jinak. Jen jsem na to nějak neměl čas a chuť .
V machu nevím ten neznám .
CZ_Pascal

6. 12. 2015, 10:42

.. no tak to samozřejmě musíš rozlišovat mezi E-Stopem a spínačem "dorazu"/"koncákem" a spínačem "home" pozice.

Linux CNC umí použít jeden a tem samý spínač pro "doraz" i "home" pozici. Dokud není ukončen proces "homeování" dané osy tak spínač funguje jako spínač "home" a po dokončení procesu funguje jako "koncák".
(samozřejme se počítá s tím že z toho koncáku poodjede na "výchozí" pozici. Spravidla koncák v tomto případě sdružeí funkcí neurčuje "nulovou" polohu, ale třeba "-5mm", záleží na individuálním nastavení a zvyklostech). Dá se taky použít signály pro každou stranu pohybu osy. V tom případě systém umožní i po dojetí na doraz odjet správným směrem. ("ručně" šipkou klávesnice nebo pomocí MPG kolečka - nikliv tedy příkazem G-kódu)

E-Stop je naprosto nezávislý vstup který musí zastavit stroj ať se děje co se děje.

Chce to trochu číst návody a strávit s tím nějaký ten čas. Za 5 miut to nerzochodí ani ten kdo tomu rozumí (pokud to tedy nedělá několikrát měsíčně)
badina

6. 12. 2015, 11:21

Tak to bychom měli nápad jak to udělat v Linux CNC, zatím netuším jak na to samé v Machu. Pročítáním fóra jsem se zatím ani nedostal k tomu, kde mám hledat. Něco se řešilo u Pavlaxy, ale dost obecně. Jako, že se dá najíždět plnou rychlostí na referování, kde to po projetí koncákem zpomalí a najde referenční snímač, ale nějaké softwarové nastavení jsem tu nenašel. Co kde jak zaškrtnout, zapnout, zvolit...nebo napsat makro?

Takhle by to nešlo?
estop.JPG
azamo

6. 12. 2015, 11:41

No to sériové zapojení bude pravděpodobně fungovat i v machu .
Ale je to takové kostrbaté .
Každopádně jsem musel laborovat s rychlostí najíždění a odjíždění ,ale funguje to dobře .
Řešil jsem to tak protože jsem neměl víc volných vstupů . Takže mám na každou osu jeden vstup jako referenční i koncový snímač .
lubos
Sponzor fora

6. 12. 2015, 12:03

Já si chci vystačit s 16 vstupy abych do systému nemusel připojovat další kartu
Na 3 osku potřebuju 3 na každou osu Limit min a max ( pak systém umožní jet jen na druhou stranu) a jeden pro referenci
Estop řeším tak že odpojím enable signál na driverech. Pak už mám jen vstupy z ATC. Z v pozici pro výměnu, Z v pozici upnutého nástroje, a kolotoč v pozici pro najetí nástoje a a 4 signáli pro identifikaci čísla nástroje. Pokud budu muset něco přidávat tak hold budu muset použít další kartu což se mi moc nechce. Podle mě limit by neměl být ve stejném okruhu jako Estop.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
RaS

6. 12. 2015, 12:14

lubos píše:Já si chci vystačit s 16 vstupy abych do systému nemusel připojovat další kartu
Na 3 osku potřebuju 3 na každou osu Limit min a max ( pak systém umožní jet jen na druhou stranu) a jeden pro referenci
Estop řeším tak že odpojím enable signál na driverech. Pak už mám jen vstupy z ATC. Z v pozici pro výměnu, Z v pozici upnutého nástroje, a kolotoč v pozici pro najetí nástoje a a 4 signáli pro identifikaci čísla nástroje. Pokud budu muset něco přidávat tak hold budu muset použít další kartu což se mi moc nechce. Podle mě limit by neměl být ve stejném okruhu jako Estop.
nepotřebuješ limit do systému v podstatě vůbec.. stačí ho propojit do servodriveru, kterej zastaví servo kdyby se náhodou na ten limit dostal (nicméně stejně se tam nedostane..) tak proč zasírat systém "zbytečnejma" signálama a ještě limit min a max.. zvlášť když nemáš vstupy.. bohatě stačí reference...
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“