Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Milan_F

29. 12. 2014, 10:39

Co se tím změní? Bude se pohodlněji nastavovat. Uvidíš sám. Tišťák od němčoura se Ti nelíbí, že má všechno natěsno a Ty chceš celej regulátor zavřít do krabičky LK80??? Dyť je to blbost. Z tišťáku utíká min. 3W ztátovýho tepla a je nutno ho někam vyzářit.
Jara

30. 12. 2014, 6:57

V datasheetu je napsáno že ty výk. odpory se dají nahradit drátkem ze slitiny konstantanu (? nevím,kde to shánět...možná to už někdo navrhl zde,ale ty odkazy z letecké pošty se mi nedaří otevřít). Prostě jsem to zbastlil bez nich,(jak se mi zdálo,že u některých pračkových plošácích je to vynecháno- R 50 miliohm nejsem schopen změřit,) zbastlil na univerzálu DPS...asi 5x6 cm (fota zde jsou)...většina drobných odporů stojí,...dělal jsem jich několik,zatím s činností regulátorů nemám problémy. Určitě nejsem tak teoreticky,i zkušenostně vybaven jak někteří,proto jsem i poznamenal...že to má cenu ještě koumat. A tak dík...
jova
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2014, 7:38

Odporové dráty se běžně prodávají: http://www.ges.cz/cz/kabely-konektory/d ... /SCMD.html
Tak malé hodnoty není třeba měřit, stačí se podívat jaký odpor má 1m drátu a patřičně to vydělit :wink:
Jara

30. 12. 2014, 8:11

máš pravdu...taky jsem se tehdy na Netu na to díval...ale mám to poněkud dál do prodejny (45km),tak jsem to spáchal bez toho...a fachčí...
mr.fahrad

30. 12. 2014, 9:18

Ten regulátor tam určo nechci dávat. Já to použil pouze jako přirovnání. A plošnák němčoura se mi nelíbí z toho důvodu že kdyby si ho chrěl někdo kreslit ručně, tak by to byla celkem piplačka. Ale na druhou stranu něco má řešeno lépe.
Miltech
Sponzor fora

30. 12. 2014, 9:41

Hoši, doufám, že až dořešíte plošný spoj k úplné spokojenosti, že se najde někdo, kdo bude ochoten tento spoj vyrobit. Sám bych měl zájem o 2 kousky!
mr.fahrad

30. 12. 2014, 9:45

Ano plánuji oslovit zřejmě kohouta a nechal bych vyrobit cca 10 kousků. Ale spíše jestli má někdo možnost sehnat nějaké tda čka. Já osobně nemám zkušenost s obědnávánim na ebay tak kdyby byl někdo ochoten . Byl bych rád
Jara

30. 12. 2014, 12:25

Mám objednáno z Číny 10ks. Počítám že dojdou asi za 3 týdny. Ozýval se tu i Mex,že mu už došli. Z té Číny je to asi 25Kč/kus....klidně se podělím,ale jsme s Mexem od Brna...
mr.fahrad

30. 12. 2014, 1:24

Hele s tim nemá problém bud bys poslal poštou nebo bych si pro mě dojel... ale bral bych cca 4 až 5 švábu... Zatim alenic neslibuji třeba se odhodlám a budu obchodovat s čínou. Protože pro tento motor bych měl více využití čínskej soustruh , domomade stojanovka a otcův sosutruh na dřevo....
Jara

30. 12. 2014, 4:04

...bruska,pásová bruska,frézka,malá cirkulka,flexa stolová,někdo mi říkal i na řezačku,či leštičku kamene,uvažuji nad malou pásovou pilou...téměř na dvorku pro vše se dá použít ta regulace s motorem z pračky...a za pusu....
http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 58956.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Milan_F

2. 1. 2015, 3:25

Jara na Elwebu píše:Podařilo se mi udělat regulátor plynulých otáček na tyto motory.
.
.
.
Stavba regulátorku je dosti náročná na bastlení,je tam potřeba 16 pin. IO.,poměrně těžko sehnatelný. Zájemcům regulátor jsem schopen udělat. Jara https://www.youtube.com/watch?v=YdqBVTsJTZA" onclick="window.open(this.href);return false;
Ivoš, 27.11.2014 10:08:57
Ahoj, je to postavené na TDA1085C?
Jara, 28.11.2014 08:44:52
Ano,ale ne datasheetové zapojení...
Jaro, nedělej z toho regulátoru kdovíjakou vzácnost. Je to jen hrst smetí kolem jedoúčelovýho švába. Jestliže Ti nechodilo katalogový zapojení, neznamená to, že je špatný. Když si překresliš tu Tvojí malůvku do normální podoby, zjistíš, že to není nic jinýho než katalogový zapojení s trochu jinejma hodnotama okolních součástek. Na principu se nic nemění. Ve většině případů bejvá chyba mezi židlí a páječkou. V tý šílený skrumáži drátů, co jsou na videu, bych se tomu ani nedivil.
A jestli vyrábíš za úplatu ty Tvoje bastly jiným lidem, tak potěš koště!
Jara

2. 1. 2015, 7:31

Neměj péči Milane. Stejně co jsem úspěšně vyrobil,využívám,či jsem rozdal. Jsem nadšen když to fachčí,a dobře...a je to za pusu...nabízím to lidem,co se do toho prostě neodváží. Rád bych,kdyby jsi mi poradil,potřeboval jsem to...,ta stolička s pájkou,skrumáž drátů-někam to vede....ale teď bych rád viděl,jak skvělý jsi Ty...a předveď se a neteoretizuj,ne kydy...ukaž
mr.fahrad

2. 1. 2015, 7:39

Járo já se vám dotoho nechci mísit. je to váš boj. Ale milan je přes elektro celkem bedynka:-d. Učil mě ve škole jako mistr odborného výcviku (samo že elektro). A to myslím že už o něcem mluví. Proto dost napadá můj plošnák. A na jednu stranu jsem za to rád aspon to bude poctivě a trošku spolehlivě.
Jara

2. 1. 2015, 9:14

Já to beru kluci. I když jsem taky z elektro,bastlení jsem se jaksi vyhýbal,(krom pár zdrojů) ,nebavilo mne to,a ani jsem to nepotřeboval...ani teď,dělám to na univerzálu. Právě i z toho důvodu jsem se bránil uveřejnit to schéma-že je to prostě "začátečnické" i v mém věku. A měl jsem strach že přijde někdo...a třebas i chytrý,a znalý. A prostě to zbagatelizuje,a odsoudí k posměchu. Dobrá tedy,proč tedy Milan dávno předtím něco podobného nezrealizoval? Rád bych si to před pár roky i dráž koupil...odešla mi elektronika na minisoustruhu na kov,prodávající firma byla v konkursu-krachla. Já sháněl na Netu informace,a až v USA tu elektroniku prodávali (zhruba za 800),a kapl jsem i na prodejce v Praze,který chtěl asi 3000...pustil jsem se do toho sám,a opravil si to. Ale do půl roku mi odešel motor,..v USA asi za 3000. Motor z pračky jsem měl zdarma-stejný výkon,regulaci taky...pračkovou,klasickou..tj skoková změna otáček (odstřeďování,i praní-nejnižší),časově omezená-4 až 7 min. Ale to už se opakuji....prostě i takto soustružek obráběl skvěle kov,a nejen na to se ten motor zadarmo hodil...no a pátral jsem po plynulé regulaci...sakra,že toho Milana neznám. Mohl jsem si opravdu ušetřit spousty času pátráním po Netu,na různých stránkách,v různých jazycích...a za ten čas jsem viděl asi tři dobré regulace pračk. motoru. A taky dost odpálených čipů,pitomých zapojení vlastní chybou...atd. už jsem o tom zde psal. Sakra jsem potřeboval,a potřebuji poradit...a proto taky se zde snažím,aby Ti chytřejší,a znalejší konstruktivně spolupracovali. A u nás jsou dobří, znalí koumáci,akorát jsou většinou velice skromní,takže o nich nevíš. Jsem z generace kdy analog. a digi obvody byly v plenkách,a rád bych se ještě přiučil. A nejsem bezchybný,stále se o tom přesvědčuji...ale těch regulátorů jsem už udělal dost. A taky jsem poznal dost mistrů-teoretiků...
Jara

2. 1. 2015, 9:40

A Milane,Ty jako mistr bys měl vědět že na hodnotách toho smetí kolem toho jednoúčelového švábu sakra záleží. Že s tím dělám humbuk? Já tím jsem nadšen. Mě to nikdo neukázal. A ta malůvka je, věř mi, vícekrát překreslovaná ne přesně katalog. zapojení..překreslovaná za účelem aby se mi to (i ostatním) dobře stavělo na univerzále. Má velikost asi 5X6 cm.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“