Nové CNC z Rokycan

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
zami

12. 8. 2011, 7:52

To by se asi mělo zlepšit zmenšením akcelerace. Zkoušel jsi to ?
Miloš.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2011, 8:01

hehe
misto aby jsi byl rad ze to chodi presne a spravne....

to mi prijde jako kdyz jsme merili pro nemce z vw vacky a oni to driv meli mereni nekde na delicce hodinkama takze par hodnot a graf kostrbatej, zubatej

kdyz jim prisel graf od nas tak byl aproximovanej z nekolika desitek tisic bodu takze absolutne dokonalej a bum hned reklamace
takze se na grafu z masiny za par milionu delali v paitbrushi zoubky jak zakaznik chtel

tedy jednoducha rada, uprav si data nebo si porid serva a parametrama je zmekci tak ze to sice nebude presny ale pohyb bude spojitejsi, hladsi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ledvinap

12. 8. 2011, 8:20

Martinhora píše:Takže jsem odlehčil řemenici jak to šlo. Z 220g na 120g. Zkouška jasně prokázala že je zádrhel v tomto. Samotný motor s řemenicí se mi již nepodařilo rozhodit. Po zapojení rotační matice jsem se dostal na F 3600 (změna z F2500).
Podle me je tam problem stale, jen uz se (tolik?) neprojevuje.
Podmínkou ovšem je, že matice musí být dotažená. Jakmile ji uvolním jsou na stroji cítit vybrace a max. rychlost jde dolů. Jakmile ji hodně dotáhnu - šepot květin a je jen vzdáleně cítit vybrace.
Neslo by vyzkouset pridani valecku do remenice? Pokud driver nekompenzuje rezonanci, tak my to mohlo hodne pomoct ...
lubos
Sponzor fora

12. 8. 2011, 8:38

pokud se to po odlehčení zlepšilo tak si myslím že válečky tomu nepomůžou. Možná by bylo zajímavé nemít fixní akceleraci a decelaraci ale možnost nastavit si křivku. Druhá věc je že se možná snažíš mechanicky vyřešit problém s tím zvlněním co je v datech, někdy se fyzika nedá obejít, a taky možná s větším motorem se ti opět zvětší moment setrvačnosti.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Martinhora

12. 8. 2011, 8:40

No onoto stále správně nechodí, proto asi hledam chyby i tam kde nejsou. Asi jsem radši měl bejt zticha.
Akceleraci jsem měnil - to je jasný. Ale pocitově je úplně jedno co nastavim.
Je mi jasný, že Robokop je zamilovanej do serv - a je to tak správně, ale já vařim z vody a chci využít co mám nebo na co finančně dosáhnu. Dát serva a drivery za 30 tis. na hobby mašinu se mi už moc nechce, už takhle to stálo dost. Takže chci použít co mám a dostat z toho maximum a podělit se o to s ostatními. A upravit data zkrátka neumím. Generuje to CAM a já s tím zase až tak moc neudělám. A jak řekli chlapi od Gravosu - i špatná data musí stroj + ŘS dát i za cenu nižší rychlosti ale ta mašina nesmí zkolabovat. A o to mi jde především.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2011, 8:51

no mozna mas moc velike naroky v dynamice na hobby masinu bez serv
serva maj hafo parametru ktery te dokazou nekdy pekne zamestnat jindy pomoct
musis pocitat ze to bude mit sva omezeni

ty zvlneny data jsou problem jaksi systemovej a tudiz nedoporucuju nesystemove reseni tohodle problemu
predpokladam ze na te plose to zvlneni nemas
zkus tedy spis napsat tvurci camu jestli y se to nemohlo prestat vlnit

nebo to zkusim vysvetlit jinak
kdyz mi prodejce bude prodavat podmerecnej material taky nepujdu do sometu aby mi odborne priohnuli supleru
(ja vim v nekterych fabrikach se to dela aby se clovek vesel do normy :D :D :D )

jeste mi prijde ze to chovani krokace s tou remenici podporuje teorii kterou zastavam a to ze by tam mela byt spojka ktera pohlti nespojitost chodu motoru
motor podleha fyzice (chodi po krivce) ale rizeni krokace tak neni navrzene (signal chodi po schodech)
musi tam byt nejaky element ktery to mezi sebou prizpusobi
uz to tu padlo vickrat viz setrvacna hmota a zda se ze to bylo i potvrzeno praxi
tudiz pohon zkus resit timto smerem a nebo zvaz vymenu jako zami, dle pozadavku jak jsem pochopil ktere ty mas to tam pomalu ale jiste vede
lubos
Sponzor fora

12. 8. 2011, 8:56

Je ale pravda že by systém neměl dovolit aby i při takovém zvlnění došlo k tomu k čemu dochází, bud je to na hraně toho co je schopný vyhodnotit a dobře vyakcelerovat či zdecelerovat nebo za to můžou ty setrvačné síly na řemenici, případně něco jiného s čím se tu nikdo nesetkal. Ideální by bylo kdyby měl někdo podobnou mašinu a na podobných rychlostech se s KM pohyboval.
IQ156
lubos
Sponzor fora

12. 8. 2011, 9:00

Možná je to blbost, co takhle zkusit dát mezi motor a řemenici pružnou spojku.
IQ156
Martinhora

12. 8. 2011, 9:07

Věr mi, že až tak velký nároky nemám a je mi úplně jasný, že to má někde svůj strop.Ale rád bych ŘS někde řekl, že tady je strop a dál se nesmí, ale to neumím. Takže to řeším mechanickou cestou a snažím se stroj předimenzovat. Taky vím, že stroj má strop v určité rychlosti a jede spolehlivě třeba při F3000 (ve 3d), ale pokud je trop 3000 nemůžu jet na 3000 protože je to na hraně. Musel bych jet tak 1500-2000 aby byla jistota. Problém je v tom, že jsem perfekcionalista a chci dosáhnoust stavu, kdy stroj bude mít přejezdy F4500 (to má bez problému) a pokud zadám rychlost obrábění F4500 tak je musí stroj ustát nebo ŘS omezit dle svého uvážení a nastavení. Nidky nebudu obrábět touto rychlostí, ale chci obrábět F3000 ve 3d a věř mi, že budu i kdyby trakaře padaly ....
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2011, 9:09

ja si myslim ze system tohle nemuze vedet
prave proto ze je to v nizkych otackach
vysoke rychlosti omezis ale u malych to nemuzes predpokladat
proste je to nesvar pohonu v kombinaci s mechanikou
neni zpetna vazba od mechaniky, pohonu neni co analyzovat

kdyz zavedes nejakej preprocesing g-kodu kterej bude vlnky nahrazovat rovnejma usekama tak jak pak budes obrabet vlnky

hledal bych problem jinde
maximalne odlehcit remenici
jestli si dobre pamatuju tak mela 200gr
0.2kg mi prijde hodne
potvrdilo se to tedy bych ji odtocil tak ze zbyde jen slupicka
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2011, 9:10

chmm ted jsi to vcelku presne popsal, co ti v tom vlastne teda brani?

musis si taky uvedimit ze kdyz mas aplikaci tak dynamickou jako je cnc obrabeni
tedy se meni rychlosti zrychleni odpory a jeste do toho kecaji ruzne vibrace ze nemuzes vzit nejakou hodnotu pohonu
treba kroutici moment nebo max otacky a ocekavat ze to vzdy pujde na jejich doraz a vic ani chlup
to nelze ocekavat ani od serva (obrabeni je jedna z nejhorsich aplikaci pro pohony)

musis pocitat s nejakou rezervou ktera to pokreje
realne tedy placnu masina musi rychloposucem spolehlive jezdit 6m a pak muzes do 3m obrabet skoro cokoli a jakkoli
ta rezerva by to mela pokrejt

presne stejne pocity jsem mel s tema ctyrkama od mikrokonu na te BF20
asi jsem taky perfekcionista :D
Martinhora

12. 8. 2011, 9:18

robokop píše:chmm ted jsi to vcelku presne popsal, co ti v tom vlastne teda brani?
Zatím neznalost a tápání. Před 10 lety, kdy jsem jsem si začal vyrábět svoji první model.turbínu to bylo obdobné. Samej problém, milión slepejch uliček, problém, problém. Dneska má už dvanáctou - perfektní turbínu, která se naprosto vyrovná komerčním. Je to všechno jen o tom proniknout do tajů dané věci a věnovat se tomu. A kdo nic nezkusí nic nezíská.
Nepíšu to sem všechno jen proto abych si postěžoval, ale abych získal názor ostatních - něco z toho vyhodnotil a vyzkoušel. A jak už jsem řekl je to vývoj a mě to baví (ikdyž jsem občas z toho pěkně nasr...) :D
zami

12. 8. 2011, 9:19

Jen pro neznalou makovici prosím upřesnit co znamená F 3000,F 4500......? To jsou milimetry za minutu ?
Díky. Miloš.
Martinhora

12. 8. 2011, 9:22

zami píše:Jen pro neznalou makovici prosím upřesnit co znamená F 3000,F 4500......? To jsou milimetry za minutu ?
Díky. Miloš.
Jo
Martinhora

12. 8. 2011, 9:27

lubos píše:Možná je to blbost, co takhle zkusit dát mezi motor a řemenici pružnou spojku.
Tak na tom něco je. Tomu bych i věřil. Bohužel je to těžko proveditelný. Ale sakra to je nápad ....
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“