Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
neberte si ty veci osobne
ono to pisemne casto blbe vyzni
bych spis resil konstruktivne o dal s tim tistakem
bylo by fajn to dotahnout do nejake faze
jsem pro naslednou hromadnou vyrobu po odladeni spoje
neni problem se dohodnout s cncshopem nebo cnc.inshopem verim ze to pak jsou schopni prodavat s nejakou vyhradou ze to je na vlastni riziko (spravne by to meli mit napsane i u napajecich zdroju atd...)
nekdo kdo by to osazoval pripadne balil jako stavebnice by se jiste taky nasel
verim ze ma smysl nechat udelat 100 tistaku ze se to tu za nejakej cas uda
ono to pisemne casto blbe vyzni
bych spis resil konstruktivne o dal s tim tistakem
bylo by fajn to dotahnout do nejake faze
jsem pro naslednou hromadnou vyrobu po odladeni spoje
neni problem se dohodnout s cncshopem nebo cnc.inshopem verim ze to pak jsou schopni prodavat s nejakou vyhradou ze to je na vlastni riziko (spravne by to meli mit napsane i u napajecich zdroju atd...)
nekdo kdo by to osazoval pripadne balil jako stavebnice by se jiste taky nasel
verim ze ma smysl nechat udelat 100 tistaku ze se to tu za nejakej cas uda
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Robo myslím si že to nejni zas takovej převrat. Sice spoustu lidem tento regulátor může pomoci. Protože se všude válí pračky respektive motory v nich. Ale zase kdyby to byl nějakej převrat tak už je to dávno někde v prodeji. Navíc mex plánuje dělat lepší verzi která by šla řídit i machem. Ale tak když by se ozvalo pár lidí mohla by se udělat serie o více kusech. Takže předběžne se ptám kdo by měl zájem?? Bud a holý plošnák nebo o hotový regulátor. Ale asi bych neplánoval oslovit cnc prodejce. Protože to vcelku ani nejni nic moc pro cnc stroje.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no ja v tom prevrat nevidim ale jako alternativa k ruznym pohonum cinskych stroju to je
100 kusu regulatoru urcite behem chvile zmizi
nechtelo by se mi s tim balit a chodit na postu
proto ti cnc prodejci kde se to v jejich denni expedici ztrati
co se tyce toho rizeni zvenku tak to by bylo samozrejme podminkou
je to hobby reseni
ale vubec ne spatne
uz je to dost na urovni hlavne kvuli te zpetne vazbe
a koupit se to poradne neda
srovnatelna vec je asi ten hotovy pohon sicich stroju ale to uz je pro hobika drahe
proste mam pocit ze takovy regulator na trhu docela chybi a bylo by fajn to dotahnout
paklize budu umet s necim pomoct tak nabizim svoji ruku k dilu
100 kusu regulatoru urcite behem chvile zmizi
nechtelo by se mi s tim balit a chodit na postu
proto ti cnc prodejci kde se to v jejich denni expedici ztrati
co se tyce toho rizeni zvenku tak to by bylo samozrejme podminkou
je to hobby reseni
ale vubec ne spatne
uz je to dost na urovni hlavne kvuli te zpetne vazbe
a koupit se to poradne neda
srovnatelna vec je asi ten hotovy pohon sicich stroju ale to uz je pro hobika drahe
proste mam pocit ze takovy regulator na trhu docela chybi a bylo by fajn to dotahnout
paklize budu umet s necim pomoct tak nabizim svoji ruku k dilu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
svabu je za par kacek z ciny plno, v tom neni problem, jakmile bude hotova rozumna deska a znama cena za desku, beru 2ks, klidne i do supliku, jeden nikdy nevi, verim, ze by se nasli lidi, kteri by i delali "regionalni" zastoupeni 

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
taky 2 kousky klidně
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Já už pomalu konečně dokončuju to, co jsem měl udělat v roce 2014, tak se snad už brzo dostanu i k tomu regulátoru.
Moje představa je, že to udělám tak, aby se stejný tišťák dal osadit buď SMD, nebo běžnými TH (tj. drátovými) součástkami. Já už TH věci prakticky nepoužívám, se SMD se dělá mnohem pohodlněji a rychleji, ale uznávám, že spousta lidi to třeba nemá rádo nebo mají plné šuplíky starých klasických součástek. Tak kdyby si to chtěl postavit ještě někdo další, tak to udělám takhle obojace.
V tom zapojení jsou v principu 4 body, kde se hodí regulovatelný prvek (trimr, případně potenciometr). Je to zisk regulační smyčky, hodnota proudového omezení, nastavení parametrů tacha a případně nastavení rampy. Protože trimry jsou potencionálním zdrojem problémů, tak buď to na tišťáku udělám jak pro trimr tak pro pevný odpor, nebo dokonce jen pro ten pevný odpor - ve fází ladění by se na drátech připojil trimr, naladilo by se to, trimr by se změřil a nahradil pevným odporem.
První verzi udělám tu jednoduchou bez řízení, pak asi bude následovat trochu dražší verze s možností řízení (dražší o 2 relátka a pár optronů).
Jestli pak později nebudu mít do čeho píchnout, tak možná vznikne i verze řízená po Modbusu. Teď se chystám zprovoznit běžné vřeteno s frekvenčním měničem připojené Modbusem k LinuxCNC, tak předpokládám, že se mi to asi zalíbí a udělám i chytrou verzi tohodle regulátoru.
Moje představa je, že to udělám tak, aby se stejný tišťák dal osadit buď SMD, nebo běžnými TH (tj. drátovými) součástkami. Já už TH věci prakticky nepoužívám, se SMD se dělá mnohem pohodlněji a rychleji, ale uznávám, že spousta lidi to třeba nemá rádo nebo mají plné šuplíky starých klasických součástek. Tak kdyby si to chtěl postavit ještě někdo další, tak to udělám takhle obojace.
V tom zapojení jsou v principu 4 body, kde se hodí regulovatelný prvek (trimr, případně potenciometr). Je to zisk regulační smyčky, hodnota proudového omezení, nastavení parametrů tacha a případně nastavení rampy. Protože trimry jsou potencionálním zdrojem problémů, tak buď to na tišťáku udělám jak pro trimr tak pro pevný odpor, nebo dokonce jen pro ten pevný odpor - ve fází ladění by se na drátech připojil trimr, naladilo by se to, trimr by se změřil a nahradil pevným odporem.
První verzi udělám tu jednoduchou bez řízení, pak asi bude následovat trochu dražší verze s možností řízení (dražší o 2 relátka a pár optronů).
Jestli pak později nebudu mít do čeho píchnout, tak možná vznikne i verze řízená po Modbusu. Teď se chystám zprovoznit běžné vřeteno s frekvenčním měničem připojené Modbusem k LinuxCNC, tak předpokládám, že se mi to asi zalíbí a udělám i chytrou verzi tohodle regulátoru.
Zajisté máš pravdu smd de plně v před. Ale zase si myslim že toto nejni složité zapojení a přeci jen se v něm oběvuje sítové napětí. Se smd se dostaneš na mnohem menší plošnák . Ale né každej už pak bude schopnej opravit(zjistit vypájet znovu zapájet). Proto jsem volil jednoduchej plošnák s jednoduše sehnatelnejma součástkama (třeba šuplík) co je schopen opravit i kovář při nějakém problému. Neřikám že je můj návrh dokonalej, ale je dostatečnej na běžné dílenské přísroje a pomocníky.
koukám,že jsi opradu mistr,poučovat umíš,rada z Tebe nevypadne Milane. Těší mne tady ten zájem,a rád budu sledovat vývoj. Já jsem to navrhoval Flajzarovi....nějakému techn. zástupci...možná jako stavebnici,atd. Odepsal mi že plošák by si museli navrhnout sami,a že o stavebnice se ztrácí zájem...že to dá k projednání na nějaké jejich poradě,a neozval se. Zrovna tak na FB je dost kutilských stránek,...jenže mi to připadne jak propagace všelijakých reklam a dílen,a Tvůj příspěvek strčí kdesi bokem... Ozvalo se mi dost lidí,i ze zahraničí...chtěli schéma. Tady jde spíš o to dát nějak na vědomí kutilské veřejnosti,že tato možnost využít tento motor zde je. Pak se něco dá prodat. Spousta lidí žije v přesvědčení že je to pouze na vyhození. Totiž i u nás v republice se montuje motor s tachem do jednoho stroje-800W,i s regulací kterou jistě spáchal nějaký náš návrhář,sice je taky odstupňovaná,ale to není problém předělat na plynulou. Pochybuji že ten koumák ví o tom že je v pračce motor s tachem. Já zkouším dál...totiž by se měla dát ta regulace využít i pro silnější motory, a taky na jiná napětí. Na You tube je borec co si s pračkovým motorem pohání kolo. Pochybuji,že má zapojené tacho,ale nějakou regulaci...klasickou,triak. tam musí mít. Stále zvyšuje napětí baterek,a teď tam má baterku na 100V (na tom bych v dešti sedět nechtěl). A taky běžné Aku pro Ekola...lithium+jiné chemikálie (36V,48V) se pohybují v ceně nad 10 tisíc. Takže to je pro mne spíš snění,a šlapu do pedálů rád,ale zajímalo by mne to. To spíš bych raděj tím motorem poháněl vrtulku na kanoi po přehradě,ale to je zas na Aku...takže mám na kontaktním poli v předsíni rozdělaný regulátor,chce to jiné "smetí" k trafu na 24V. Hold správné všechny součástky nemám,a reguloval jsem poťákem ne 2W,ale klasikou,a prošlehl jsem to tak,že to opravuji třetí den. A fčil mudruj Milane...