Filamenty pro 3D tisk - zkušenosti

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
miv

25. 5. 2025, 5:35

NeeoLeo píše: 25. 5. 2025, 4:15 Sušička je od Creality ta dvojcievková, 60 stupňov 4 hodiny PETG. Povedzme Devil Design mi to nikdy neurobil. Mám ju v boxe so silikagelom kde vlhkomer ukazuje 40%. Ale to je vzdušná vlhkosť. Nemám ako zmerať ako je na tom struna.
Inak jeden Spectrum Arctic White som už vyhodil a začínam mať ten pocit, že Spectrum má druhý čierny bod.
Pokud se to chová takto "strašně", pak je to filamentem a je asi třeba výrobce zapsat na černý seznam. Bohužel je dost obtížné u běžných filamentů najít výrobce se stabilní kvalitou. Ti spolehliví jsou velmi drazí a pro amatérskou praxi zbytečně drazí. Mně se osvědčilo vybírat /na ALI/ výrobce s ne zcela nejnižší cenou. Zatím se mi zdá, že u Číňanů prozatím platí to, co v Evropě již dávno ne. A to, že kvalita roste s cenou. Takže např. PETG za 500-600Kč/kg bývá celkem spolehlivě OK. Za méně to musí být nějaká náborová akce nebo je to risk. Podobně to platí i pro ostatní filamenty - pochopitelně s odlišnou cenovou hladinou.
lapa
medaile za lepsi forum

25. 5. 2025, 7:17

NeeoLeo píše: 25. 5. 2025, 4:15 Sušička je od Creality ta dvojcievková, 60 stupňov 4 hodiny PETG. Povedzme Devil Design mi to nikdy neurobil. Mám ju v boxe so silikagelom kde vlhkomer ukazuje 40%. Ale to je vzdušná vlhkosť. Nemám ako zmerať ako je na tom struna.
Inak jeden Spectrum Arctic White som už vyhodil a začínam mať ten pocit, že Spectrum má druhý čierny bod.
Neco k silikagelu ...
Vysus silikagel (to se ti podari tak na 10-12% - trouba nebo mikrovlnka - mikrovlnka velmi opatrne, jinak kulicky slusne bouchaji :lol: ) a ten dej k tomu filamentu.
Po urcite dobe to z filamentu vlhost vytahne/snizi na nejakou uroven, pak po urcite dobe vymenit za suchy silikagel etc.
A box ti fakt tesni?

Ja mam 2 flasky s vysusenym nasackovanym silikagelem - mam https://www.traiva-shop.cz/p/silikagel-so1-oranzovy, je tam i info o suseni (sacky mi usila zena z takoveho dirkateho textilu, takze lze filament krasne videt i susit a da se prostrkavat z/do flasky - proste pretece uvnitr pytliku pres hrdlo).
V tech flaskach se vlhkost drzi (dle vlozeneho vlhkomeru) stabilne na cca 10-20% (podle toho, jak tam intenzivne menim nepouzity za pouzity) a u kazdeho otevreneho filamentu mam vlhkomer, silikagel, uzavreno v zatahovacim igelitaku.
Kdyz zjistim u filamentu kolem cca 40%, vymenim silikagel za cerstvy (z toho zasobniku), poklesne po nejake dobe pod cca 30% a pak pomalu roste.
Kdyz roste moc rychle nebo je pres 40%, obvykle byva stipnuty pytlik, vymena za novy.
V byte mam cca 50% +/- neco.

Snad te to inspiruje ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
marekzcke

25. 5. 2025, 7:20

Podarilo sa nam rozbehnut v CR celkom slusnu extruznu linku na filamenty. Ako prve sa urobi par Kg materialu Noryl kdo by chcel vyskusat, ale upozornujem, ze to bude velmi narocny material na tisk. Este som z toho nic neskusal, no o to vacsia sranda to moze byt :)
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
packa

25. 5. 2025, 7:27

to mě zajimá , jaká by byla cena ?
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“