Stránka 163 z 176

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 6:44
od Milan199
jean píše: 28. 6. 2024, 5:42 Milan199, sused keca.
Proč myslíš ?
Uzené od něho je vynikající a rád si k němu // sousedovi // dám i kuřátko nebo kapříka.
On mi vysvětloval, že spodní zděná část // z žulových kostek // slouží jako akumulace a stabilizace teploty. Navíc tam má vaničku s pískem do kterého se vsákne odkapávající omastek. No a ten dřevěný vršek má pouze izolovat, zadržet dým a nijak nesmrdět.

Otázka je ovšem jaký výsledek od toho čekáš. Kamarád z Banské Bystrice udí "studeným kouřem". Dělal jsem mu na to vyvíječ z nerezu. Topí tam pilinami a má to ventilátorek. Přesně to nevím, ale udí to snad 48 hod, pak je to několik týdnů ve sklepě a pak se to přeudí znovu.
Popravdě uzené od něho mi nechutná. Je na povrchu černé a má konzistenci jako žvýkačka.
Je ovšem určené na dlouhodobé skladování.
Jemu zase moc "nejede" to české.
Já se držím zásady, že uzené se má sežrat nežli stačí vychladnout z udírny. :mrgreen:

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 7:19
od jean
No, pretoze je to blbost. Udi sa studenym dymom. Ak to ma kamarat z Bystrice cierne, tak udil preboha cim? Zeleznicnym podvalom? (To sa podarilo mojmu ujovi) Chorvati udia prsut aj tri tyzdne a je to obrmnamka. Akurat ich udiarne maju tak 3 m vysku a udi sa pomalicky.
Ten tvoj sused by uplne rovnako kvalitne zaudil v hocijakej udiarni, ktoru by vedel ovladat.

Horucim dymom sa udia parky a spekacky

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 7:36
od elbarto
Souhlasím s Milanem, uzení studeným kouřem je hlavně moderní, protože netrvá dlouho. Výsledek mi chutna spíš jako potažení dehtem, fuj.

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 7:40
od tiborius
pripájam sa aj ja - radšej mám keď sa údi postarom.

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 8:13
od jean
Udenie studenym dymom netrva dlho? Chlapci, tusim sa vyznate.

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 8:19
od Mi88ko
kenybz píše: 27. 6. 2024, 3:48 Mě by zajímalo jak takovýto "odpad vzniká" ? Evidentně je to nepoužité i u nás ve šrotě se vzduchotechnika oběví párkrát za rok a taky nepoužitá. Buď je to nerealizovaná zakázka? Nebo změna projektu? A nebo nadělají díly na víc a jedou montovat a zbytek se hodí do šrotu fakt nevím? Každopádně je to škoda materiálu a předělávat to nikdo nebude, tak to končí ve šrotě.

Zmena projektu...staci na to mala odbocka a vsechno je jinak.

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 8:19
od Milan199
jean píše: 28. 6. 2024, 7:19 No, pretoze je to blbost. Udi sa studenym dymom. Ak to ma kamarat z Bystrice cierne, tak udil preboha cim? Zeleznicnym podvalom? (To sa podarilo mojmu ujovi) Chorvati udia prsut aj tri tyzdne a je to obrmnamka. Akurat ich udiarne maju tak 3 m vysku a udi sa pomalicky.
Ten tvoj sused by uplne rovnako kvalitne zaudil v hocijakej udiarni, ktoru by vedel ovladat.

Horucim dymom sa udia parky a spekacky
Pokud vím kamarád z BB používá bukové hoblinky. To vím jistě protože mu je kupuju.

Soused maso nakládá na 4 týdny do soli, pak je den vymáchá v čisté vodě a těsně před vložením do udírny je na chvíli ponoří do vroucí vody, aby se maso zatáhlo. Před vložením masa do udírny ji roztopí na 120°, nežli to tam nasází tak to spadne a pak to, pokud dobře vím udržuje na 80°. Udí se tak od 7 hod do 19. Maso je jakoby propečené, krásně křehké a šťavnaté. Není to na skladování - je to na rychlou spotřebu. Kuře nebo ryba je tam samosebou kratšeji. Já tedy měnit nebudu.
Ale každému co jemu chutná. :D

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 8:34
od jean
Milan199 a to som pisal, rovnako by zaudil v kazdej, ktoru by vedel ovladat. Inak, popisal si normalne udenie :D 80 stupnov je ten studeny dym :D horuci je pre mna nad 100 stupnov. My inak udime chladnejsim

Napr. Dietne parky sa udia tak, ze v jadre musia na 10 minut dosiahnut 70 stupnov. Za 20 minut je hotovo. Aspon u nas na bitunku, kde udia ozajstne a nie v roztokoch

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 10:13
od zverodoktor
jean píše: 28. 6. 2024, 8:34 Milan199 a to som pisal, rovnako by zaudil v kazdej, ktoru by vedel ovladat. Inak, popisal si normalne udenie :D 80 stupnov je ten studeny dym :D horuci je pre mna nad 100 stupnov. My inak udime chladnejsim

Napr. Dietne parky sa udia tak, ze v jadre musia na 10 minut dosiahnut 70 stupnov. Za 20 minut je hotovo. Aspon u nas na bitunku, kde udia ozajstne a nie v roztokoch
No podľa teba to tak možno je, ale terminologicky správne je to takto:
Podľa teploty použitého dymu sa údenie rozdeľuje na údenie studeným dymom do 20 °C, teplým dymom do 60 °C a horúcim dymom do 100 °C. Ak budeme všetci veci a postupy nazývať ich pravými menami, nebudú vznikať niektoré nedorozumenia :).

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 10:23
od jean
Ok

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 12:23
od picom
Přes 20 roků jsem mimo jiné stavěl a serviroval průmyslové udírny Autotherm.de . Když jsem viděl kolik dehtu tam vzniká a žádný udirenský se nedožil důchodu, tak jsem značně omezil konzumaci uzeného masa. Občas párek nebo salám není takový problém ale domácí uzené raději ne.
PS černé ostravské klobásy nejsou od dehtu ale máčí se v černé barvě.

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 2:17
od Mi88ko
picom píše: 28. 6. 2024, 12:23 Přes 20 roků jsem mimo jiné stavěl a serviroval průmyslové udírny Autotherm.de . Když jsem viděl kolik dehtu tam vzniká a žádný udirenský se nedožil důchodu, tak jsem značně omezil konzumaci uzeného masa. Občas párek nebo salám není takový problém ale domácí uzené raději ne.
PS černé ostravské klobásy nejsou od dehtu ale máčí se v černé barvě.

A nebylo to tim, ze kazdy driv nebo pozdeji dostali dnu?

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 3:25
od Habešan
4squares4 píše: 27. 6. 2024, 10:27Zinek a jídlo bych radši moc nekombinoval :)
Ty plechy nejsou z nerezu ?

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 3:52
od honzaZ
nechce někdo pozinkované rošty? případně regulátor tlaku 0-0.2bar (max vstup 2.5bar ) https://www.hoerbiger.com/_Resources/Pe ... cened1.pdf?

nějaké fotky + v hale bedna konstrukčních profilů směs 40x40 ++ většina délky 1m, pár delších
https://photos.app.goo.gl/JEenebk6LdqESdX68

kovošrot haná metal Prostějov (rošty asi poštou nepošlu :lol:, mají otevřeno i v sobotu do 12 :) )

Re: Kovošrot

Napsal: 28. 6. 2024, 4:08
od Habešan
Ty profily jsou hliníkový ???
Za kolik ?
Nějakých pět metrů bych vzal, stačily by i půlmetrový kusy.