Pásová pila na kov MBS 125 V, GÜDE 40543
Britt> myslim ze uz jsem to tu psal - pri uvadeni znacky a typu pasu dava smysl uvadet i prodejce od ktereho je dany pas zakoupeny. Lisi se totiz v kvalite provedeni svaru, ktera se jevi jako klicovy aspekt trvanlivosti.
Odkud jsou tedy prosim ty Wikuse s kterymi nemas problem?
Odkud jsou tedy prosim ty Wikuse s kterymi nemas problem?
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Takze z www.wikus.cz jo? No to dava docela smysl, ze ceske vyhradni zastoupeni umi ty pasy dobre svarit.
Ja mel asi 6ks Wikus M42 zakoupeno v www.KKservis.cz a svary byly krom jednoho spatne!
Ja mel asi 6ks Wikus M42 zakoupeno v www.KKservis.cz a svary byly krom jednoho spatne!
mam
pilový pás Wikus M42 1435x13x0.6- 8/12z Vario 2 × 207,00 Kč 413,00 Kč
https://www.naradi-beranek.cz/pilovy-pa ... ario-p2230
cena skvela, prodejnu mam za rohem, ale pas ve svaru jakoby "kope"
pilový pás Wikus M42 1435x13x0.6- 8/12z Vario 2 × 207,00 Kč 413,00 Kč
https://www.naradi-beranek.cz/pilovy-pa ... ario-p2230
cena skvela, prodejnu mam za rohem, ale pas ve svaru jakoby "kope"
Britt> tos nemusel, snad to nevypada tak, ze bych na tebe nejak nemistne tlacil
Jeste jste mi pripomneli jednu vec. Kdyz tu byla debata o tvrdem pajeni stribrem, tak jsem v navaznosti na to zkusil i mekke pajeni na cca 5-10mm prelozeny pas. Normalni olovnata pajka Pb-Sn 60/40.
A ono to taky jde a funguje. Ani neni treba mit extra vykonnou klempirskou pajecku, staci obycejna pajecka kolem 60W. Funguje na to pajeci kapalina (nebo flux) na nerez. Pripadne i chlorid zinecnaty. Potom jdou ty pasy (Wikus) pajet uplne snadno, slusne drzi a protoze je ten spoj castecne pruzny, tak drzi i kdyz je ten spoj trochu nepovedeny (tlustsi, hrbaty). To se muze hodit lidem bez TIGa, bez stribra, ale s hromadou roztrzenych pasu a prodejcem z ruky.

Jeste jste mi pripomneli jednu vec. Kdyz tu byla debata o tvrdem pajeni stribrem, tak jsem v navaznosti na to zkusil i mekke pajeni na cca 5-10mm prelozeny pas. Normalni olovnata pajka Pb-Sn 60/40.
A ono to taky jde a funguje. Ani neni treba mit extra vykonnou klempirskou pajecku, staci obycejna pajecka kolem 60W. Funguje na to pajeci kapalina (nebo flux) na nerez. Pripadne i chlorid zinecnaty. Potom jdou ty pasy (Wikus) pajet uplne snadno, slusne drzi a protoze je ten spoj castecne pruzny, tak drzi i kdyz je ten spoj trochu nepovedeny (tlustsi, hrbaty). To se muze hodit lidem bez TIGa, bez stribra, ale s hromadou roztrzenych pasu a prodejcem z ruky.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 10. 3. 2020, 11:31, celkem upraveno 1 x.
To pajkovanie striebrom som testoval, nenapísal som postrehy. Takže...
Použil som obalenú striebornú pájku 2mm 40% striebra, lebo iba takú mali v miestnom obchode. Spoj som obrúsil na tých 30 stupňov, zaletoval v prípravku podobnom na tom videu čo som spomínal.
Použil som 2kg PB flašu s horákom čo bol v klampiarskom sete. Nahrial som materiál a pájka krásne zatiekla do spoja. Po vychladnutí som spoj pásu jemne prebrúsil diamantovým plátkom. Zvar je presný a neskáče.
Výsledok je že spoj je dostačujúci, avšak vhodný na pásy pre pásové píly na drevo, kde sa pás nepretáča ale len obieha.
Problém nastal keď sa k týmto silám pridalo pretáčanie pásu ako je to u píl na kov. Tam sa plocha na súdržnosť zmenšila, okrajové napätie pásu sa veľmi zvýšilo a pás praskol v spoji. Tam by sa zišlo znížiť uhol spoja na 15 stupňov alebo urobiť to prekrytie ako písal Dawe 5-10mm. Striebro má lepšiu prídržnosť k materiálu ako cín a spoj je o dosť silnejší. Cena tej pájky bola asi 9eur/50cm a na pokusy som minul asi 5cm
Záver: Ide to ale... použiť pájku aspon 60% striebra a zvečšiť spájanú plochu.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 

shaolin> dobre info.
Myslim ze stribro + prelozeny pas by muselo drzet 100% festovne.
Ja nasel jeste par obrazku toho mekkeho spoje pred finalnim brousenim (brousit se musi pomalu aby pajka nemekla). Ale fotky nestoji za moc. Byl to jen experiment:
Myslim ze stribro + prelozeny pas by muselo drzet 100% festovne.
Ja nasel jeste par obrazku toho mekkeho spoje pred finalnim brousenim (brousit se musi pomalu aby pajka nemekla). Ale fotky nestoji za moc. Byl to jen experiment:
Ešte doplním, že som nenanášal striebro vopred, striebro krásne vzlíná.
Moje pásy sú iba 13mm široké. Na vašich profi širokých by bola tá plocha spoja ovela väčšia a už aj pri uhle 20 stupňov by to mohlo fungovať.
Moje pásy sú iba 13mm široké. Na vašich profi širokých by bola tá plocha spoja ovela väčšia a už aj pri uhle 20 stupňov by to mohlo fungovať.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll