12. 7. 2020, 1:11
Kulatina vysazená z univerzálky 200:
Hodinky chycené na konec lože nebo na koně-výchylka na každou stranu 0,15 při síle cca. 400 N na koně a totéž na vřeteník, celkem 0,30. Docela mne to překvapilo, na druhou stranu když je to cca. 100 N, je to 0,03-0,04, celkem pod 0,08.
Hodinky na suportu najetém na doraz ke koni, který je sám zarovnaný vpravo s ložem, tyčka stojánku 367 od pravé strany vřeteníku, síla cca. 400 N. Pohyb o 0,12 na každkou stranu, celkem 0,24-0,25.
Hodinky na vřeteni, opřené o nůž 10x10, jeho přední strana 300 od pravé strany vřeteníku. Kroucení lože silou, kdy cítím, že koník fakt není srostlý s ložem (a už fakt víc nemůžu)-hodinky se asi pohnuly, ale netuším o kolik-možná 0,001. Pokus o křížení suportu rukama a latí mezi nožovkou a koněm tak, že jsem si ho málem hodil na nohu-stovkové hodinky se hnou možná o 0,005. Jediné co jde-vzít přední stranu saní suportu a nadzdvihnout, což jsou dobře cítitelné desetiny (má to být možné? Ještě jsem suport neměl dole a rozebraný...). Ale když se posadí zpátky a popojede tam a zpět, jsou hodinky zase v nule.
Přidané hodinky na lože u vřeteníku, opřené o nůž z boku:
Křížení viz výše-ani jedny hodinky se ani nehnou, ty vodorovné možná o 0,005 a spíš míň.
30 cm tyče 12x12 v nožové hlavě-+/- vodorovně s ní můžu dělat co chci,, dokud nepootočím nožovku, hodinky jsou na nulách. Cca. 200 N svisle dolů asi 350 od středu nožovky směrem k obsluze-nůž se nadzdvihne o 0,04-0,06, podle toho na kterém místě lože (ano, celé by to chtělo zaškrabat a líp seřídit). Přidávat dál znamená, že hodinky se ani nehnou až když je cítit, že začíná pružit celý křížový suport, což je týrání stroje-pokus ukončen. Po uvolnění hodinky na nulách...
Kolik z toho dělá pružnost lože a kolik udělá pružnost aretace koně asi změřit nedokážu, každopádně je MN80 tuhá dost solidně. A CJM na tohle bude reagovat cca. jak?
Že je měkčí je bez diskuse-MN je "podčtvercové" stavby v poměru cca. 1:1,22-vřeteno nad ložem 82, šířka drah 120, nosná skříň/tělo pod dráhami cca. 100x65 se stěnou cca. 6 s plnou horní stranou.
CJM je skoro "čtvercové" stavby a rozměry nosné skříně lože, tloušťku stěny a tak nedokážu nikde najít ani na obrázku, ze kterého by se to dalo odhadnout...