Badina's CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Pepson

31. 1. 2016, 9:37

Tak na obranu musím říci, že doposud mi to vše jelo na stařičkém notebooku Tecra ... naprosto bez potíží. Postavili jsme nový stroj, nový controller, který je vybaven smoothstepperem a k tomu jsem přidal nový starý notebook HP a potíže jsou zde.
Čím více o tom přemýšlím tím více je jasné , že je to notebookem. Nicméně na staré Tekře to běhalo jak brus.
Zkusím jiný stroj a uvidíme.

V každém případě děkuji za konzultaci :wink:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 9:40

asi se to tolik nevmesuje
nicmene mezi stolnimi mas mnohem vetsi sanci najit neco co bude makat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
badina

31. 1. 2016, 10:04

Jak tu Pepson zmiňoval, přihodím fotky ze stavby vodního chlazení. Je to celé jeho práce, já jsem mu jenom pomáhal stáhnout plastový ventilátor z vřetena Teknomotor. Chladič je z vodního chlazení PC, pumpa taktéž. Větráky budou řízené, stejně jako pumpa teplotou média na výstupu z vřetena. A malý bonus sem přihodím až to bude chladit :)

Dva ventilátory 100x100mm:
chladič3.jpg
Pohled na stranu chladiče:
chladič.jpg
A nakonec umístění na frézce:
chladič1.jpg
Mach v rukou Pepsona doznal zásadní úpravu obrazovky. Tímto frézku křtíme na jméno X-200:
mach3.jpg
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
Pepson

31. 1. 2016, 10:47

K obrazovce bych jen dodal, že toto je pouze alfa verze, nyní je o dost funkcí rozšířena 8)
pavlaxy

31. 1. 2016, 10:58

Ahojky ,
pokud máš odvahu předělávat MACH ,
který běží na Widlích a je plný ochran před neplaceným použitím ,
jak se zde již diskutovalo ,
máš jistý nezanetbatelný talet pro Linux
:D :P
RKal
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 11:02

K tomu nekontrolovatelnému pojíždění, mám pocit že jsem zaregistroval to samé naštěstí v Y když sem odjížděl od obrobku, ale co je podstatné tak se mi to stalo až po montáži ESS tenkrát naštěstí zafungovaly koncové bezpečnostní spínače. Je to i tvůj případ že se to objevilo aš s ESS? nebo i bez něho?
Pepson

31. 1. 2016, 1:00

No plný ochran... ty se dají poměrně snadno překonat. Nicméně já nic neupravuji, pouze jsem vytvořil vlastní screen a napsal si vlastní makra na věci, které se mi hodí pro moji výrobu.
Věřím tomu, že bych se i linux naučil, ale nemám do toho chuť :|

Ten problém s posuvem je skutečně po montáži ESS, ale zároveň výměně notebooku. Nicméně není to nahodilá událost, ale vyvolám ji pokaždé, když nastavím posun na step, zmačknu shift a pak šipku na posun. Po puštění šipky by se vše mělo zastavit, ale to se nestane.
RKal
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 1:32

Teď mám CNCčko odstavené ale jak se k němu znovu dostanu (zprovozním jeho PC) tak to testnu, jestli je to opravdu pokaždé nebo jen někdy. Mám pocit, že u mne se to stalo když sem zkoušel max rychlosti pojezdu a tak sem s portálem jezdil sem a tam v plném rozsahu plnou rychlostí, ale ted si uvedomuji, že to nebylo vlastně tak jak ty říkáš s nastavením step a použitím shift klavesy ale naopak s nastavením max rychlosti plynulý pojezd, jakmile sem jezdil jen ve směru Y tak ok ale jak sem přidal i směr X tak najednou Y jelo dál i když jsem už šipku nahoru dávno pustil. Otázkou je jestli s tím nesouvisí problém se čtením klavesnice. V každém případě se mi to objevilo až po instalaci ESS.
pavlaxy

31. 1. 2016, 1:37

2 Pepson :D :P
ze začátku jsem Linux přijala jako nutnost ,
pak mne zaujal a vyzkoušela jsem kde jakou instalaci ...
Dnes vím že má budoucnost .
V Německu je Linux ze zákona používán v institucích = úspory .
Dovedu si představit jak by dopadly vojenské aplikace bez Linuxu s děravými widlemi 8)
atd.atd.
Pepson

31. 1. 2016, 2:45

Ano, takže se opravdu zdá, že je to pluginem ESS
Pokud přepnu mach na LPT, čímž plugin odstavím. tak to pracuje normálně.
Detailně jsem vypozoroval jak se to chová. Pokud jak již jsem psal nastavím step a stisknu shift a šipku tak se stroj rozjede. Pokud ale shift stále držím a pustím šipku normálně zastaví. Pokud si ale dovolím pustit shift dříve nežli šipku tradááá jedeme k sousedům.
Jdu hledat novější firmware pro ESS...

BTW
Já proti linuxu nic nemám, opravdu ne. Jen už ovládám příliš mnoho aplikací, jazyků, a systémů a chtěl bych si nechat ještě kousek mozku volného :mrgreen:
pavlaxy

31. 1. 2016, 3:02

:mrgreen:
owerload + total reset k tomu máš jako pilot ještě daleko ...
to hádám podle fotky
8)
RaS

31. 1. 2016, 3:24

neboj se mozek nejde přeplnit :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RKal
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 3:43

Asi na tom něco bude, k tomu co jsem popisoval docházelo právě když sem laboroval s dvěma posuvy najednou tak se to tak chovalo. Jak sem psal jakmile budu mít CNCčko zapnuté zkusím provést par testů, ale skoro se mi zdá že to opravdu souvisí se čtením klávesnice v kombinaci ESS, asi tam někde bude chybka.
Pepson

31. 1. 2016, 4:03

No, takže jsem mrknul na stránky výrobce ESS a na FAQ je to popsané přesně jak říkám.
Řešení: A pamatujte!!! nesmíte pustit shift dříve než šipku ....no to si ze mne dělají legraci ne?!

Jogging Issue: It keeps jogging and doesn't want to stop

If you jog, and the axis continues to move after you release the control, it is because Mach 3 is set to continuous mode. When in incremental jog mode, you can hold down the Shift key on the keyboard, and then press the jog key, and it will jog continuously.

Solutions:
◾Remember to press and hold the Shift key, and then hold the jog key. When you are where you want to be release the jog key first, and then release the Shift key. (Thank you Jeff Birt!) If you release the Shift key before you release the jog key, it will keep running until you either repeat the process and release the Shift key last or you press the Reset or an E-Stop button!
◾In Mach3 press the Tab key to see the MPG Mode window. Look to see if the Cont. button is yellow for Jog Mode. If it is your Game Pad or pendant is activating it.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2016, 7:28

nedelaji si srandu
ten software + hardware takovy proste je
snazime se ti dobre poradit aby jsi se vyhnul spouste dalsich takovych prekvapek

pravdepodobne je i to ze zakladni nastaveni linuxcnc je jednodussi nezli windows a mach3
kdyz nebudes mit nejaky extra exoticky hardware tak z hlediska systemu nenastavujes lautr nic
a zhlediska cnc to same co v machu jen je to navis stylem pruvodce ktery si o vsechno rekne

dalsi level je editace konfigu a dodatecne upravy ale to na bezne veci nepotrebujes
tady uz se ale dostavas mnohem dal nez kde mach kdy bude (soudim tak z porovnani rychlosti vyvoje a ochoty technicke podpory a reseni chyb)

mala ukazka jak linuxcnc muze vypadat
https://www.youtube.com/watch?v=O5B-s3uiI6g'" onclick="window.open(this.href);return false;
tj. podstatne vic to vypada jako rozhrani cnc operatorskeho panelu
ma to funkce na svych zazitych mistech atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“