Soustruh UNIMAX CQ9318

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
zetfly

30. 10. 2019, 4:15

Na pískacím rozsahu musí G proti D i S mít v obou polaritách nekonečno, D proti S nekonečno a S proti D musí ukazovat diodu.
Zdravím,
tak som ešte raz premeral ten starý MOSFET a je to tak ako v citácii, takže vyzerá, že aj starý MOSFET je v poriadku (aj keď nos hovorí, že bol priškvarený)
Neviem či v tomto vlákne, alebo vo vlákne o regulácii motorov som zachytil, že problémom môže byť motor resp. uhlíky....
Mex

30. 10. 2019, 4:42

Ten motor je připojený jenom 2-drátově, ne? Takže by to byl snadný pokus.
Připoj ho třeba na 12 nebo 24V a uvidíš.
Pokud máš podezření, že je případně vadný, tak raději ne na nějaký extrémně tvrdý zdroj (tedy ne třeba na autobaterku). Nebo pokud bys nic jiného než tu autobaterku neměl, tak aspoň delšími a ne moc tlustými dráty.
Pokud by se na tak malé napětí neroztočil (i když by se asi roztočit měl), tak mu zkus pomoct roztočit ho prstama.
Zdenek Valter

30. 10. 2019, 9:50

Uhlíky - to se chová trochu jinak - to se spíš netočí nebo tomu musíš pomoct.
Pak při běhu to dost cuká.
Tobě odešla ta regulace.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
zetfly

4. 11. 2019, 6:23

Tak ešte raz zhrniem info o tom mojom nešťastníkovi :-(
Na tomto videu je natočené ako sa chyba prejavila a ako funguje aj po výmene potenciometra i MOSFET-u:
https://youtu.be/MZ4KigmALLo
Známy, ktorý celkom elektronike rozumie mal medzitým dosku a povedal, že doska je v poriadku a vraj kdesi našiel schému a podľa nej má byť potenciometer 500 K a aj ho tam napajkoval. S týmto potenciometrom sa sústruh sám od seba nerozbehol, ale regulácia otáčok si robila čo chcela, resp. prejavovala sa len vo veľmi úzkom výkroji. Už v začiatku pohybu potenciometra sústruh išiel naplno a spomaľovanie trvalo tiež len krátky úsek tesne pred vypnutím.

Ak by to teda bola chyba tej dosky, vie mi niekto poradiť aký typ dosky to je, prípadne zdroj kde sa dá zohnať. Na tej anglickej stránke (https://www.arceurotrade.co.uk) vyzerá doska inak ako moja.
Zdenek Valter

4. 11. 2019, 6:41

zetfly píše: 4. 11. 2019, 6:23 Tak ešte raz zhrniem info o tom mojom nešťastníkovi :-(
Na tomto videu je natočené ako sa chyba prejavila a ako funguje aj po výmene potenciometra i MOSFET-u:
https://youtu.be/MZ4KigmALLo
Známy, ktorý celkom elektronike rozumie mal medzitým dosku a povedal, že doska je v poriadku a vraj kdesi našiel schému a podľa nej má byť potenciometer 500 K a aj ho tam napajkoval. S týmto potenciometrom sa sústruh sám od seba nerozbehol, ale regulácia otáčok si robila čo chcela, resp. prejavovala sa len vo veľmi úzkom výkroji. Už v začiatku pohybu potenciometra sústruh išiel naplno a spomaľovanie trvalo tiež len krátky úsek tesne pred vypnutím.

Ak by to teda bola chyba tej dosky, vie mi niekto poradiť aký typ dosky to je, prípadne zdroj kde sa dá zohnať. Na tej anglickej stránke (https://www.arceurotrade.co.uk) vyzerá doska inak ako moja.
Nejsem si jistý, ale jestli máš schema tak ho pošli nebo ho dej sem.
Koukal jsem na to video - podle mne je ještě kopanec v té pomocné desce.
Při zastavování by mělo odpadnout relátko a sepnut k motoru brzdný odpor. Tobě to dobíhá poměrně dlouho.
Odkaz na desku mě hází jen na jejich stránky - jaký regl máš na mysli?
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 4. 11. 2019, 6:43, celkem upraveno 1 x.
jenicek

4. 11. 2019, 6:42

No prvně bych zkusil oměřit původní potenciometr, jsou totiž průběhy dráhy lineární/logaritmické/speciální. Udělej detailní fotky integrovaných obvodů (černé obdélníčky s hodně nožičkama) na desce, aby bylo poznat jejich označení, nebo ho doslovně celé opiš. Podle mě to bude jednoduché analogové zapojení a nebude třeba hned kupovat novou desku (pokud teda nestojí třeba 3 dolary) :lol:
Zdenek Valter

4. 11. 2019, 6:47

jenicek píše: 4. 11. 2019, 6:42 No prvně bych zkusil oměřit původní potenciometr, jsou totiž průběhy dráhy lineární/logaritmické/speciální. Udělej detailní fotky integrovaných obvodů (černé obdélníčky s hodně nožičkama) na desce, aby bylo poznat jejich označení, nebo ho doslovně celé opiš. Podle mě to bude jednoduché analogové zapojení a nebude třeba hned kupovat novou desku (pokud teda nestojí třeba 3 dolary) :lol:
Origo desky stojí třeba USA pár dolarů doprava ale ranec - pokud je někde schema tak to není problém a pokud není tak to záleží na tom kdo udělá ten její reverzní engineering. Mně se do toho příliš nechce.
Zdenek Valter

4. 11. 2019, 6:48

zetfly píše: 4. 11. 2019, 6:23 ......
Ak by to teda bola chyba tej dosky, vie mi niekto poradiť aký typ dosky to je, prípadne zdroj kde sa dá zohnať.
....
Vyfoť desku z obou stran mohlo by na ní být označení.
zetfly

4. 11. 2019, 7:10

Ďakujem za reakcie, Teraz som už doma, tak foto dosky dám zajtra. Pôvodný potenciometer mal značenie B4K7N a ten, ktorý som kúpil inšpirovaný videom Steve Jordana je 4K7N. Ten, ktorý pre časom namontoval známy, bol 500K.

Sústruh mi spravil škrt cez rozpočet, teraz keď idú dlhé zimné večery a dalo by sa čo to vytočiť tak vytáča on mňa :-))
Zdenek Valter

4. 11. 2019, 7:13

To chápu jen jsem našel tu vadnou desku co mi kdydi posla jednen člen fóra - ta bohužel označení nemá.
Přílohy
Elektronika do soustruhuxx.jpg
Mex

4. 11. 2019, 7:21

zetfly píše: 4. 11. 2019, 7:10 Ďakujem za reakcie, Teraz som už doma, tak foto dosky dám zajtra. Pôvodný potenciometer mal značenie B4K7N a ten, ktorý som kúpil inšpirovaný videom Steve Jordana je 4K7N. Ten, ktorý pre časom namontoval známy, bol 500K.
No nevím, já jsem jenom hlůpy synek z dědiny. Ale když tam původně byl potenciometr 4.7k, tak nahradit ho nějakým s hodnotou o 2 řády větší (přesně 106x), to by i lidem u nás na dědině přišlo divné.
Zdenek Valter

4. 11. 2019, 7:30

Mex píše: 4. 11. 2019, 7:21
zetfly píše: 4. 11. 2019, 7:10 Ďakujem za reakcie, Teraz som už doma, tak foto dosky dám zajtra. Pôvodný potenciometer mal značenie B4K7N a ten, ktorý som kúpil inšpirovaný videom Steve Jordana je 4K7N. Ten, ktorý pre časom namontoval známy, bol 500K.
No nevím, já jsem jenom hlůpy synek z dědiny. Ale když tam původně byl potenciometr 4.7k, tak nahradit ho nějakým s hodnotou o 2 řády větší (přesně 106x), to by i lidem u nás na dědině přišlo divné.
No to se nediv protože vy synci z dědiny používáte selský rozum ..... ;-)
zetfly

4. 11. 2019, 7:32

Mex píše: 4. 11. 2019, 7:21
Tak synci sme obidvaja rovnakí :-)
Mne to bolo tiež, ako to povedať, aby som sa ho nedotkol, divné. No vraj našiel schému k tej regulácii. Ale ešte viac divné mi bolo, že s tým jeho potenciometrom to ako - tak šlo
zetfly

4. 11. 2019, 7:34

Zdenek Valter píše: 4. 11. 2019, 7:13 To chápu jen jsem našel tu vadnou desku co mi kdydi posla jednen člen fóra - ta bohužel označení nemá.
Táto tak od pása vyzerá ako moja. A pri tej mojej mám silné obavy, že tiež nebude značená :-(
Zdenek Valter

4. 11. 2019, 7:39

zetfly píše: 4. 11. 2019, 7:34
Zdenek Valter píše: 4. 11. 2019, 7:13 To chápu jen jsem našel tu vadnou desku co mi kdydi posla jednen člen fóra - ta bohužel označení nemá.
Táto tak od pása vyzerá ako moja. A pri tej mojej mám silné obavy, že tiež nebude značená :-(
No pohledej tu na fóru to označení tu může být.
cca před dvěma lety sem dával odkaz ještě Pavka.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“