Nové CNC z Rokycan

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 6:49

jestli je ten krokac co ted prodavas ten co jsi vzal na zkousku
a ten co jsi tam mel doted je nejakej jeho bratricek tak uz vim presne kde je chyba
sam jsem to pred cca deseti lety resil s tim ze odladil na malem microconu
pak jsem vzal zakazku a dal tam ctyrky a pohorel
pak jeste nejaky silnejsi - tusim osmicky
nejen ze ten motor mel problem se sam o sobe tocit ale jeste to neslo uridit v mikrokrocich a to ani driverem ktery mel
nastavitelnou tabulku proudu pro kazdy jeden mikrokrok proste tech 8 bitu nestacilo na linearizaci jeho chodu
ten projekt jsem musel vzdat
pak jsem ty ctyrky motory pouzil jeste jednou na svoje prvni cnc a to s origo driverama od mikrokonu
nejen ze to jezdilo jak snek ale jeste tam byla chyba ve firmware tech driveru kterou mi mikrokon odmitnul opravit
tak jsem se nasral a celou prepravku jeste s dalsima krokacema nabidnul za odvoz
ted to strasi u magiho, ale hadam ze to taky nikde nepouzil (ono to totiz asi nebude pouzitelne)
po teto zkusenosti povazuju tyhle vetsi krokace od mikrokonu za nejhorsi v cr
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 6:54

Honza - GRAVOS píše:A jakou frekvenci pak dá EMC spolehlivě přes LPT na tom PC za 10 000,-Kč ve 4 osách? Jestli těch 800 je ns, tak to je pořád 8x víc než co má libovolné GVE s Armote bežícím na libovolném PC.

Jaký driver zvládne na vstupu pulzy o frekvenci 17MHz?
Spolehlive da LPT kolem 220Khz(nikdy jsem vice ani nezkousel). Nepouzivam to , je strkam vsude mesu, zasunutim karty mam okamzite k dispozici prepychove PLC ovladane primo pres halcomand. 17Mhz nevyuzije zadny driver (vetsina zvlada 200-300Khz) , ja jen ze to lze. Naopak pro mereni ruznych veci to je velmi prijemne mit tak rychly HW (cidla teploty, tlaku, ruzne prevodniky,, proste cokoli) . PC se flaka a dnes uz na linuxu bezi tak dokonale simulator XP ze si lze spustit treba solidworks. Na simulatoru a v podstate v ramce jede rychleji nez klasicky z "disku !!!!".Existuje take takz. bezesvy rezim tudiz v linu jsou ta wokna :D totalne online a clovek se akorat nesmi zamotat . A na pozadi muze stale bezet stroj. Protoze PC se neustale flaka. Staci vedet jaky HW poridit a jak jej nakonfigurovat. EMC Interpolacne zvlada 9os. S mesou neexistuje ze by neco nestihalo a jak je clovek zdatny v konfiguraci ci dopsani svych vlastnich vychytavek treba do trajektory planneru anebo interpretru je ciste na kazdem. Veskery SW je opensource. Divim se vam ze GVE ci to ARMOTE zivite na woknech, nebojte se linuxu je sqvely a clovek si po vyzkouseni ani nepovzdychne, prestanou vam chybet modre obrazovky :D . Linux startuje automaticky na vetsine HW. Ovladace ma primo v jadre takze je prenositelny na ruzne PC. Proste clovek doma vytrhne disk, zasune jej u souseda do PC a je doma. K dispozici jsou mraky software. Nektery pravda stoji za .... ale odpovida to jeho cene :D

RADEK
Přílohy
Snímek obrazovky-2.png
Snímek obrazovky-1.png
Snímek obrazovky.png
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
pavel-gravos

14. 8. 2011, 7:03

Gravos taky nespi :-), ted maluju novou kartu urcenou prevazne pro serva, ktera bude mit max. vystupni clock 500kHz,
a bude umet 5 os. Ridit to bude Cortex-M3 na 120MHz. Simulace vysly, tak ted HW. K dispozici by mohla byt tak asi
v listopadu az v prosinci.
Pavel
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 7:05

radku:
jeste aby to umelo opravit nespolehlivej pohon, nahradit driver, premotat vinuti a prestouchat drazky a je to super reseni pro martina horu :D

ted jsem si ale osklive rejpnul :-)))

btw reseni pro martina by byl ten driver pro AC servo
uz to mesa umi nebo je to stale nedodelane?
on by se pak samozrejme dal pouzit nejakej AC servomotor z ebaye a hubicku
ale ten driver od mesy s tim asi pred rokem umel tocit pouze asi tak pro vreteno ale ne pro pohon sroubu
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 7:22

AC driver pro pohony a vretena do 2.2kW 400V od mesy funguje na nekolika strojich uz temer rok. Daji se ridit treba motory od TG-drive s resolvery. V jakem stavu to maji hosi v EMC2 nevim, my to dopisovali a dodelavali.

5-os kontinualne anebo indexaci ? To je hezke jsem zvedav.
U 5-ti os, neni az takovy problem je ridit. Problemy spis maji stroje s tim ze nemaji geometrii anebo ji neudrzi s tim si zadny SW neporadi. Take je docela problem 5-tiosku krmit kodem. Cad/camy se chlubi ruznymi funkcemi a podporou ale v realu je s tim velke trapeni.
Ja tu dlouho tak rozzsahle nic nepsal :D vyprovokovalo mne to ze EMC zakulacuje rohy a nedojizdi drahu. To je pravda, ale je to presne dano nastavenim a povolenim parametru na ktere to posloucha jak hodinky. Spatnym nastavenim ci G-kodem z toho lze take udelat mlaticku.

RADEK
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 7:25

jee to jsi se nepochlubil ze jste to dopsali
proc jste to jeste neuvolnili do EMC2?
pavel-gravos

14. 8. 2011, 7:33

5 os kontinualne, vsech 5 najednou jinak receno. Jitter cca 8,3ns.
S generaci drah je samozrejme problem, to uz umi dobre maloco.
To psat nebudu, to je opravdu vyssi divci, a nez bych dopsal, tak duchod, to nema cenu.
P.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 7:34

robokop píše:jee to jsi se nepochlubil ze jste to dopsali
proc jste to jeste neuvolnili do EMC2?
Nase odnoz uz z EMC2 ma spolecne pouze hlavicky, oni v tom originalu naji obcas napachana pekna zverstva :D
Dela na tom denne cely svet, nelze se jim rovnat. Stejne tak v tom denne delaji nove chyby a stare neopravuji. Je lepsi v urcite chvili verzi povazovat za stabilni a novou nestahovat. neuvolnili je to byznys :D know-how . Umime BLDC motory v podstate se vsemi druhy snimacu polohy a fazi a to i historicky vcetne fanuku.

RADEK
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 7:47

tak alespon pro cleny fora jako sponzoring
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 8:08

Bohuzel to nelze predat jako recept na trenou babovku s polotovarem v sacku. S tim souvisi spousta veci kolem na ktere nemam cas je resit. Pokud mam cas a neco mne neco zaujme , tak komukoli dam radu anebo ho navedu kde hledat.
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 8:23

Tak mi neco nahod pro AC synchronni servo a kvadraturni enkoder.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 9:06

Ja mam pocit ze uz sem tu nekde daval zdrojaky.

http://linuxcnc.org/docs/2.5/html/man/man9/bldc.9.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.linuxcnc.org/docview/html/ma ... ine.9.html" onclick="window.open(this.href);return false;

K tomu nastudovat Hostmot a smart serial.

RADEK
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 9:12

hhe toto je dobry bastlic , vsimni ze nema ani zapojeny enkoder a umi s tim motorem polohovat. To umi to BLDC-sine.

http://www.youtube.com/watch?v=1LvdrHvGxJ8" onclick="window.open(this.href);return false;
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 9:23

http://www.youtube.com/user/ali0223#p/u/3/aPv_FE2qwA0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/user/ali0223#p/u/5/2YJfXvNVi94" onclick="window.open(this.href);return false;

Tu je velmi nazorne videt co umi s vibracema spravna akceleracni sinusovka.
A jak se ruzne chovaji ruzne hmoty.
automatizace/konstrukce
zami

14. 8. 2011, 9:30

Tak to je super. Ani bych nevěřil, že je to možné.
Miloš
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“