MN80.-typy,rady,fotky

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
chb

13. 2. 2014, 12:20

Francotirador píše:Paralerně s diskuzí okolo Mikikiho elektoproblému zkusím rozvířit další.
Nepřemýšlel jste někdo nad aplikací tohoto / respektive nemáte to někdo vymyšlené a na MN80ce již "naroubované"?
Jde mi o to zapřažení koníka za podélný suport.
Obrázek

Na fotce by měl být španělský Cumbre 022 (z roku 1969), ale viděl jsem to i u sovětského Stanko 1K62 http://www.youtube.com/watch?v=N1h_AA8Cpk4.
A ten koník pak drží pevně na suportu ? nebo jak je to udělané. Pokud koník utáhnu, tak jej nic neposune a pokud jej neutáhnu, nehrozí že se vrták kousne a vykloní koník do boku ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
testone
Sponzor fora

13. 2. 2014, 12:52

musíš ten koník přitáhnout citovka
aby jezdil, ale bez větší vůle
na velkejch je to běžný
představ si že vrtáš pr. třeba 60 spirálovým nebo kopinatým vrtákem 200 do hloubky
to je pak místo hodiny v posilovně
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
sisi

13. 2. 2014, 1:06

Mikiki píše : "Hluk převodů u mého 56 let starého Myforda je snad menší a je pravda, že ty "primární kolečka" u vřetene jsou pravděpodobně z pertinaxu (z jiného materiálu jsem je neviděl) a drží.
Myford_prim.jpg
[/quote] "

Spíše než pertinax je to textit případně sklotextit.
Krása pomíjí, blbost je věčná
mikiki

13. 2. 2014, 1:14

Asi jo :D
Francotirador

14. 2. 2014, 2:41

Tak jsem narazil na ještě jedno vtipný řešení
Obrázek
Obrázek
které ovšem nic nemění na tom, že se musí točit ručně.

Pořád spekuluji jak udělat oko pro "zaháknutí" ovšem bez vrtání a řezání závitu do hlavních saní.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
chb

14. 2. 2014, 2:53

také vyspekuluj, zda to koník zvládne,
u mé "čínské hračky" je utahovací protikus pověšený jen na šroubu a tedy jej jen lehce přitáhnout nejde - z principu se při pohybu hned kousne nebo uvolní ....
Musel bych ještě nějak tu utahovací matici připevnik ke koníku, aby se posouvala nuceně s koníkem.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
salus

14. 2. 2014, 4:03

Francotirador píše:Tak jsem narazil na ještě jedno vtipný řešení
které ovšem nic nemění na tom, že se musí točit ručně.

Pořád spekuluji jak udělat oko pro "zaháknutí" ovšem bez vrtání a řezání závitu do hlavních saní.
Ve fabrice jsme měli SU63 na tom to bylo origo od výrobce, ale sloužilo to pouze k přesunování koně po saních, protože ten kůň vážil možná přes dva metráky. Pro vysouvání pinoly tam byla kromě ručního kola ještě páka s ráčnou. Samozřejmě je to jiná kategorie stroje než o jaké se zde diskutuje. Když si chlapi chtěli ušetřit ruční makačku při vrtání, tak buď měli MK pouzdro do nožové hlavy, nebo prostě spřáhli koně se suportem obyčejným řetězem.
Přílohy
Su63.jpg
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Francotirador

15. 2. 2014, 2:52

chb píše:také vyspekuluj, zda to koník zvládne,
u mé "čínské hračky" je utahovací protikus pověšený jen na šroubu a tedy jej jen lehce přitáhnout nejde - z principu se při pohybu hned kousne nebo uvolní ....
Musel bych ještě nějak tu utahovací matici připevnik ke koníku, aby se posouvala nuceně s koníkem.
U 300kové číny jsem to okamžitě vyměnil za vyrobenou T matici (jestli to tak lze nazvat). U MN80 nad stejným řešením spekuluji také.
chb

15. 2. 2014, 7:21

Francotirador píše:
chb píše:také vyspekuluj, zda to koník zvládne,
U 300kové číny jsem to okamžitě vyměnil za vyrobenou T matici (jestli to tak lze nazvat). U MN80 nad stejným řešením spekuluji také.
Nemyslím, že by problém byl ve tvaru matice - i ta má se dá nazvat jako T matice ... ale v tom, že volně visí na šroubu a tedy má tendenci se při pohybu vzpříčit.

Zvažoval jsem také, za co tahat koník - pod suportem je místa dost a ve předu jsou i závity na lunetu - třeba by to šlo použít ...
Francotirador

18. 2. 2014, 3:52

chb píše:Zvažoval jsem také, za co tahat koník - pod suportem je místa dost a ve předu jsou i závity na lunetu - třeba by to šlo použít ...
No to je myšlenka nad kterou spekuluji. Bohužel u MN80ky tolik místa není, vlastně jen ta T drážka pro fixaci koníka.
Zádrhel je, aby táhlo vedoucí pod saněmi bylo pohodlně sundavací a zastamdací (a zároveň bych rád dodržel, aby bylo oko pro zaháknutí koníku bylo nad rovinou lože).
903667-prodam-hrotovy-soustruh-mn-80-9_2.jpg
RaS

18. 2. 2014, 4:03

a to je problém třeba z boku toho suportu (ze zadní strany u koníku jak je rybina) udělat třeba 2(4) M6ky závity a našroubovat tam nějaké vyfrézované Učko s dírou která by jezdila nad tu plochu toho koníka kde je ten šroub (nevím na co?) a chytat to třeba tam? ono by stačilo třeba jen na nějakej čep, zasunout vysunout..
třeba SUIka to má řešené takovým cca 20cm dlouhým bajonetem kterej čumí s koníka má to zeshora a zespoda ofrézovanou plochu a takové drážky (vypadá to jako buřty za sebou) celé to je otočné dokola takže když je to vodorovně (ta ofrézovaná plocha) tak to volně může zajet do suportu a nic se neděje, pokud to zajede do suportu a otočí se s tím o 90st tak se to zamkne a drží se suportem a jelikož to má cca 8-10poloh (vždy to zajede do jedné z těch drážek) tak se s tím dá koník tahat hned za suportem až třeba 20cm za suportem podle délky vrtáku třeba...je to strašně rychlé, otočit zamknuto, otočit odemknuto..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Francotirador

19. 2. 2014, 8:48

Nakonec to udělám podle zmiňovaného 1K62. L zámky budou šroubovaný na čele základny koníku a holt na boku příčného suportu (bylo mi líto do něj vrtat :) , ale takhle mi to přijde nejjednodušší).
Zámek bude krátký (cca 20 mm), takže se koník pohybem příčného suportu zapřáhne / vypřáhne (přičemž napřáhnuto bude v poloze suportu co nejvíce k sobě (nožová hlava co nejdál od obrobku).
zámek_vlečení koníku.jpg
mikiki

3. 3. 2014, 6:21

Radši se ještě jednou před rozebíráním zeptám zkušenějších:
Jde nějak jednoduše sundat konzoli s ozub. kolečky nebo se musí demontovat kryt převodů?

Jak jsou uchycena ta dvě ozubená kola v konzoli?
- když spustím otáčení sklíčidla soustruhu napravo, tak to levé kolo při zařazeném strojním posuvu směrem k vřeteni tak drnčí a ječí (je tam znát kov na kov), že se to opravdu nedá poslouchat
- když se změní směr otáček (sklíčidla vlevo) tak je posuv k vřeteni z hlediska zvuku přijatelný

Zkusil jsem to samozřejmě promazat .... ale kupodivu nasucho (tedy skoro nasucho) to vydávalo daleko menší hluk.
Další věc, která mne dost překvapila je to, že ty ozubená kola sedí přímo na konzoli a zubama se jí dotýkají.
Žádná podložka tam není a u toho menšího ozub. kola je nejen axiální vůle jak sviňa :(
Prosím rozebíral to někdo popř. jak to vyřešil a hlavně jak jdou ty dvě kolečka sundat.
Kdyby to byl přijatelný hluk, tak to neřeším ale fakt není a nelíbí se mi ten dotek kol s konzolí :(
Primární_1.jpg

3)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2014, 10:18

mikiki píše:Jde nějak jednoduše sundat konzoli s ozub. kolečky nebo se musí demontovat kryt převodů?
Ne nejde, ten kryt musíš sundat :wink: , ozubená kola jsou na těch čepech, ale ty je máš nějaké divné, vypadají takto jak jsem ti to narychlo nakreslil :D (modře)
čep lyrových kol.JPG
Mají vnější osazení , pak průměr 10mm na délce 10mm, pak průměr 8mm, kterým jsou zalisována do té lyry, z druhé strany potom jsou ty čepy normálně zajištěné červíkem v obvodu otvor/čep, abys to vyndal musíš celou tu lyru sundat, vyšroubuješ červíky a vyťukneš čepy, kola mají tloušťku 9,95 mm, těch pět stovek rozdíl mezi průměrem čepu je axiální vůle na tom čepu mezi lyrou a vnějším osazením čepu :)
mikiki píše:tak drnčí a ječí (je tam znát kov na kov), že se to opravdu nedá poslouchat
- když se změní směr otáček (sklíčidla vlevo) tak je posuv k vřeteni z hlediska zvuku přijatelný
Tohle je docela běžná závada :wink: , ty kola mají jenom stružený otvor v kovu a točí se na kovovém čepu, kola jsem viděl i litinová i kovová, litinová potom vydží pochopitelně výrazně déle, řešil jsem to tímto projektem, akorát ho nemám na stránkách 30z/24z
P1110017.JPG
kola jsou pochopitelně vypouzdřená bronzí a broušená na onu výše uvedenou sílu :wink:

Je dobré si ty čepy když je budeš mít vytažené vytunit stejně jako jsem to dělal u projektu reduktorů, kde je ten stejnej problém, můžeš si pak domazávat sem tam, aniž bys musel mít strach, že se ti to přidře :wink: nápis oil v tom projektu na kolech, je místo kde je je to ozubené kolo, které je v celku s hřídelí provrtáno do poloviny hřídelky a pak radiálně se zahloubením a je to perfekt pro přimazávání
http://www.tumlikovo.cz/reduktor-otacek ... uhu-mn-80/" onclick="window.open(this.href);return false;

edit: jo už jsem si to pořádně prohlídl, to osazení tam máš na těch čepech a je tam nějaké zahloubení, z té tvé fotky to šlo blbě poznat :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
mikiki

4. 3. 2014, 7:58

Děkuji moc za info.
Pomohlo to při dalším rozhodování, co s tím :D
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“