Upichovanie

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Miller
Sponzor fora

11. 4. 2013, 8:38

Tedy, vím, že takhle jde loupat dýha z dřevěné kulatiny, ale tohle je pravidelné, jako stočený plech, že bych uvěřil, až bych "vložil prsty do rány" :D
Mini soustruh SC-4
marikano

11. 4. 2013, 8:53

Ale taky zkoušel neboj. Proto se divím že to někdo používá.
Je teda fakt že hraje roli jaký materiál se upichuje. Například taková automatová ocel je natolik dobře se obrábějící matroš že se do ní může skoro dloubat "nechtem" Takto nabroušený radeco které není ani podbroušené na menší sílu směrem od břitu je náchylné na přesné srovnání jinak se při upichování začne opírat stěnou o materiál kdy dojde k uhýbání nože a výsledným vyboulení stěny. Mám sice taky nenabroušený radeco ale jen na silon a pod. když pořebuju upíchmnout velký průměr bez rozjíždění.
origosch

11. 4. 2013, 9:11

Tohle byl mat. 11600. Směrem od břitu podbrušovat není třeba, špička je nejteplejší a tím pádem je nepatrně širší, než zbytek nože a to stačí, aby vzadu nedrhnul. Přesné vyrovnání je samozřejmostí, o tom jsem vůbec nepředpokládal, že může být nějaká diskuse. To je ale to nejjednodušší, protože držák mám přesně vyroben a tak když chci upichovat, tak ho levou rukou uchopím, domačknu na doraz do nožovky a pravou rukou upnu jak psal Bohumil Dobrovolný nejméně dvěma šrouby. Nic nepodkládám ani nevyrovnávám.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
marikano

11. 4. 2013, 9:32

Nevím jestli při chlazení je takový nárůst teploty aby došlo k nějakému výraznému zvětšení. Je to možná v několika stovkách a to je opravdu neznatelné.
A nechladit nebo nedostatečně je nesmysl radeco je choulostivý a jak se "očoudí" a je jedno jestli při soustružení a nebo při proušení tak to stojí za prd.
No a to vyrovnávání kdo se s tím má hrát. Nemůžu mít stále držák v nožovce aby mi zabíral pozici. Taky mám tedy udělaný držák, ale potřebuju tam upichovák prostě hodit upíchnout vyhodit ho a tak dále. Ovšem jak říkám proti gustu..
Třeba to někomu bude vyhovovat. Upichovaní se plno lidem nelíbí někteří raději řežou pilkou než aby riskovali nakopnutí :-)
Osobně spíš považuju upichování za problém citu než řezných podmínek.
marikano

11. 4. 2013, 9:37

Prubnu to v pondělí v práci a natočím jestli teda nezapomenu :-)
Schválně jaký bude rozdíl ve šponě.
origosch

12. 4. 2013, 12:35

Taky mám tedy udělaný držák, ale potřebuju tam upichovák prostě hodit upíchnout vyhodit ho a tak dále.
No a votomtoje. Kdybys si pořádně prohlédl obrázek, tak bys pochopil, že nevyndavám upichovák z držáku, ale vyndám celý držák, ve kterém je utaženej šroubama zespoda. V džáku ho i brousím, když je krátkej, tak povolím šroubky, povysunu a utáhnu. Potom ho dám na doraz z5 do nožovky a píchám. Nic nemusím seřizovat. Nevidím důvod, proč by měl obsazovat posici.
upichovak3.jpg
Pro ty, které to zajímá jsem si upíchnul z materiálu Poldi BOZ dvoumilimetrovou placičku ( materiálem musím šetřit) a natočil video. Chlazení teče co nejméně, aby náhodou necáklo na objektiv.
http://www.youtube.com/watch?v=ou1HqvmJ ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
soustružník

12. 4. 2013, 4:58

Na upichování má v mých očích největší vliv celková tuhost soustavy stroj-nástroj-obrobek. V práci se běžně upichovala (SUI 32, SV 18 R, SN 40) i nástrojovka a člověk ami moc neřešil čím a jak. Doma na postarším SN 20 to není žádný zázrak ať dělám co chci a na jednom číňanovi jsem raději bral tu pilku.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2013, 6:36

origosch píše:Pro ty, které to zajímá jsem si upíchnul z materiálu Poldi BOZ dvoumilimetrovou placičku ( materiálem musím šetřit) a natočil video. Chlazení teče co nejméně, aby náhodou necáklo na objektiv.
http://www.youtube.com/watch?v=ou1HqvmJ ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Pěkné, zvlášť ty poslední tři vteřiny :-) Ale nic se neděje, prsty dorůstaj, kdyby něco :-)
Aleš Procháska
Kilovolt
Sponzor fora

12. 4. 2013, 8:26

Taky sem měl problémy s úpichem na malým číňánkovi- řešení:co nejslabší upichovák (já teda do něj udělal drážku) a umět ho do materiálu správně nahnat (tuším to tu někde napsal Robokop) s malejma otáčkama a pak tu Tumlík popsal něco takového http://www.youtube.com/watch?v=V76ZdRMvVIU" onclick="window.open(this.href);return false; . Ono upichovat na stroji s 2 tunama litiny a nebo s 80 kilama je rozdíl- navíc když to má příčnej posuv.Ten můj se repetá, jak drahej pes, ale jde to! :lol: Vlastně nejlíp se mi upichuje tak, že zajedu do materiálu, ubírám šponu,co zvládne soustruh a ubírám otáčky na frekvenčáku, dokud to piští.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Miki2t

19. 6. 2016, 9:17

origosch píše:Jedna dobrá rada: Nevybrušuj žlábek! Pokud je vůle v suportu a ve vřeteni, tak si to ten nůž "podává" a drnčí. Kdysi jsem poctivě brousil žlábky, dokonce i v normě na upichováky to tak je předepsáno. Těch ulámanejch upichováků bylo. Od té doby, co dělám úhel čela nula stupňů je po problému. Když se o tom bavím se soustružníkama, tak to nikdo nechce chápat, až když jim ukážu, jak upíchnu pr. 60mm bez rozjíždění (s chlazením), tak se začnou opičit. Nůž radeco lichoběžníkového průřezu v držáku. K dyž se otupí, tak ho nabrousím tak, že odbrousím otupený materiál na hřbetě a jede se dál. Výška do hrotů zůstává stejná, vystrčen z držáku co nejméně podle průměru. Upíchnutá plocha je naprosto čistá. Zkuste to a uvidíte, pak napište výsledek.
Origosch.
Upichovanie bola pre mňa nočná mora, sústruh už má čosi za sebou. Vždy som skúšal upichovať s lichobežníkovým radekom (nabrúseným "podľa normy") polámal som ich dosť. Tak som to skúsil tak ako radí origosch a ide to jedna báseň. (SU32,mat.15131 fí65mm)
Ďakujem Origosch
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“