Soustruh samodomo - (do)stavba, identifikace

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Miller
Sponzor fora

18. 4. 2013, 5:41

I slepé kuře někdy najde zrno, kdybys' to použil, byl bych patřičně hrdý konstruktér :D :D
Mini soustruh SC-4
Fifík

18. 4. 2013, 8:34

Dnes jsme dodělal podélný posuv suportu (fotek je tam víc než zde v příloze). Chybí jen nějaké to kolečko s případným noniem. Je to humpolácké a nevzhledné, bohužel je toto asi tak vrchol mých technických dovedností. Pro mě čert vzal jak to vypadá - rozměrově to sedí a funguje to. :)
DSCN1697.JPG
DSCN1701.JPG
rogi

19. 4. 2013, 6:26

je to v pohode, ide hlavne o funkčnost, po čase ak budeš mať chuť si dorobíš aj ten nonius :wink:
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

19. 4. 2013, 4:43

Pro jednodužší orientaci si udělej nonius s papíru. Stačí nějaké kolečko a na něj vytisknout stupnici na samolepící papír a po obvodu nalepit.
Nejhorší je sladit tisk s nějakým průměrem a krokem aby to sedělo na celou otáčku ale je to skoro zadarmo ale fukčně k nezaplacení.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Miller
Sponzor fora

19. 4. 2013, 5:52

Cjuz píše:...Nejhorší je sladit tisk s nějakým průměrem a krokem aby to sedělo na celou otáčku ale je to skoro zadarmo ale fukčně k nezaplacení.
V tom případě bych to udělal "ručně", dělal jsem to, když jsem potřeboval dílky na knoflík poťáku - proužek papíru obtočíš kolem toho "bubínku" a rozměr přeneseš na větší papír na jednu čáru, jako základnu, v bodu 0 uděláš další čáru, třeba v úhlu 45° a na ni, podle pravítka, vyneseš tolik bodů (+1), kolik jich má mít ten nonius , třeba po 3 nebo 5mm (podle jejich počtu). Poslední bod spojíš s koncovým bodem na základně a z jednotlivých bodů pak děláš rovnoběžky s touto čárou - kde protnou základnu, tam jsou body v poměrné vzdálenosti, stačí je překreslit na ten proužek... :)
Mini soustruh SC-4
Fifík

19. 4. 2013, 6:14

Dneska jsem si odlil z hliníku nějaký ingoty, ze kterých budu ty kolečka dělat. Udělal jsem asi 60mm průměr, což snad bude stačit.
Ta ruční metoda co píše Miller bude asi nejlepší, ale chce to pěkně narýsovat. Vždycky jsem říkal, že to co se člověk naučí na základce se v životě hodí (zde dělení úsečky grafickou metodou),.. o užitené hodnotě dalších vědomostí už tak přesvědčen nejsem. :D
testone
Sponzor fora

19. 4. 2013, 7:14

mě fascinuje, jak spousta lidí nadává na školu že je tam nutili (nutí) učit se věci, které přece v životě nebudou potřebovat
a vsadím boty že grafické dělení úsečky bylo jednou z nich......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Fifík

19. 4. 2013, 7:45

testone: Já si nestěžuji vůbec. Mám klasické gymnaziální vzělání a na strojní VŠ si to nemohu vynachválit. Stavět na všeobecném rozhledu, který mám, je o mnoho jednodušší. Výborná je i schopnost nahučet se skripta za dva dny od první po poslední stránku (některé zkoušky se bohužel jinak udělat nedají). Stejně tak v teoretických předmětech, kde je třeba odvozovat, průmyslováci (ač je to s podivem) s matematickým aparátem zaostávají. :)
Vždycky když narazím na nějaký problém, jsem velice rád, že mám znalosti které mi tam víceméně násilím narvali. :D
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 4. 2013, 5:42

Fifík píše:Dneska jsem si odlil z hliníku nějaký ingoty, ze kterých budu ty kolečka dělat. Udělal jsem asi 60mm průměr, což snad bude stačit.
Ta ruční metoda co píše Miller bude asi nejlepší, ale chce to pěkně narýsovat. Vždycky jsem říkal, že to co se člověk naučí na základce se v životě hodí (zde dělení úsečky grafickou metodou),.. o užitené hodnotě dalších vědomostí už tak přesvědčen nejsem. :D
Tak já bych řekl, že vykrkat abecedu se v životě docela hodí ne :lol:
Per aspera ad astra
Fifík

20. 4. 2013, 6:04

Současný stav stroje v kompletu s vřeteníkem a osazenou univerzálou. Už to soustruh alespoň vzdáleně připomíná. :D
Kdyby někdo věděl, kde sehnat za rozumný peníz stupňovité řemenice (alespoň 3 stupně aby měly), byl bych velice vděčen.

Ben Ash: myslím, že je součástí morálního kodexu každého chlapa takovou schopnost mít! :lol:
DSCN1708.JPG
DSCN1705.JPG
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 4. 2013, 11:19

Buď v kovošrotu což je otázka náhody, nebo třeba Chiaravalli či Tyma, nevím jestli dělají stupňovité, našel jsem jen jednoduché. Nebo si to spočítej a zadej si to v inzerci jako výpomoc, někdo se najde. Pokud si nabrousíš kudlu, tak si to můžeš vykrouhat i sám a nemusí to být z kovu, já měl na původním soustruhu řemenice z texgumoidu a dokonce lepené z více kusů. Taky je můžeš udělat z tvrdého dřeva, vydrží překvapivě dlouho, pokud není stroj ve vlhku.
Per aspera ad astra
petr213

21. 4. 2013, 7:29

Z překližky si uděláš jakoukoliv řemenicu celkem rychle.
Petr
Petr Bratřík

21. 4. 2013, 8:24

Fifík píše:.......Kdyby někdo věděl, kde sehnat za rozumný peníz stupňovité řemenice (alespoň 3 stupně aby měly), byl bych velice vděčen.
Udělat na tom soustruhu co máš, podle fotek je to už stroj schopný práce, ne?
Odlitek z hliníku si uděláš. Na vřetenu přeci už jednu řemenici máš - ( plochou) - přírubu pod univerzálkou nebo přinejhorším univerzálku samu. Stav se v autoservisu a tam ti rádi dají použitý ozubený rozvodový řemen z auta. Přetočíš ho zubama nahoru a máš plochý řemínek, pokud bude potřeba, tak nůžkama na plech mu lehce upravíš šířku.
Pohánět soustruh můžeš zatím všelijak - nevím jaké máš možnosti. Třeba ruční vrtačku do držáku ( sklíčidlo na ní ti klidně poslouží jako druhá plochá řemenička), nebo místo kotouče do stolní brusky utáhni mezi příruby kousek provrtané násady od lopaty a orovnej jí dlátem. Jestli máš stojanovou vrtačku, tak ten řemínek třeba překruť o 90 stupňů a máš to i s volbou rychlostí.
Napřed si to zkus ze dřeva
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

21. 4. 2013, 8:35

Zdá se že se postupně dostaneš úroveň funkčního skanzenu :D (jen jestli máš dost místa)

Obrázek
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Miller
Sponzor fora

21. 4. 2013, 1:22

To je krásný obrázek :) , jen ho kazí ty lucerničky, ty tam asi dal nějaký domovní architekt se specializací na satelitní městečka - o starých průmyslových svítidlech zřejmě neměl ani páru :lol:
Mini soustruh SC-4
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“