NEJLEPŠÍ CAD/CAM V ROCE 2013-ŽIVĚ

CAM software
Doghi

24. 5. 2013, 6:40

Měl jsem tu možnost se této skvělé akce zúčastnit jako pozorovatel a mohu jen podotknout, že nápad i provedení bylo velmi dobré.
Co se týká prezentace, tak jak již tu bylo napsáno. Každý prodejce v první části měl "velké ramena" ale dílna všem ukázala. Bylo tu řečeno, že na to měli jen jeden den. S tím nesouhlasím, neboť přímo od jednoho z prezentujících vím, že se jednalo o cca 3 týdny na přípravu.
Pánové z DELCAMu upravovali své programy ještě během ranní prezentace, což mohla být i ona chyba pak v praxi. Někdy dělat méně je lepší než více. Určitě by se mohli vymluvit na fakt, že pro obrábění používali VORTEX, který dle pana Šimonka není ještě ve stavu pro komerční použití, takže chyba mohla být i tady. Taktéž testovaný kus zkoušeli u sebe (měli ho dokonce sebou). Což mě zaráží, že poté jej měli problém vyrobit.
Je tedy spíš otázkou, proč některé firmy vzali na prezentace sebou technology a v některých případech to vypadalo, že přijeli jen prodejci, co znají systém jen na prezentačních kusech :(

Velkou poklonu ode mne mají první zástupci, co šli na stroje, protože jak již bylo napsáno, další rychle upravovali své NC kódy dle prvních výsledků.
Já osobně mít takovou zmetkovitost, jaká byla předvedena v Bruntále, tak už jsem nezaměstnaný :D

Ohledně videí doufám, že záběry ze strojů byly nahrávány, neboť člověk nestíhal vidět vše a ke konci už se moc nesoustředil.

Příště bych doporučoval, ať obchodníci pozvou na prezentaci programátory z firem, kam svůj CAM prodali. Určitě by výsledky vypadaly o hodně jinak.

Nakonec musím poděkovat pořadatelům za výbornou organizaci.
SolidWorks 2014 + HSMWorks (Last development version)
Neznám slovo NEJDE. Buď to neumím nebo se mi nechce :D
RaS

24. 5. 2013, 6:46

SolidCAM píše:A ještě jednou SolidCAM - náš díl byl dokončen s kompletním finišem, včetně kulovky. Mohu vám poslat srovnávací foto, ale předpokládám, že se vše (snad) objeví v nějakém vyhodnocení testu.
škoda jen, že ten solidcam moc nezapadá do téhle hobby sféry, neboť to si prostě žádnej hobík nemůže dovolit.. leda že by třeba solidcam dal nějakou akční cenu pro hobíky třeba starší verze za zlomkovou cenu.. (zlomkovou rozuměj procento :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
stro1

24. 5. 2013, 7:20

.............
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:39, celkem upraveno 1 x.
stro1

24. 5. 2013, 7:44

.......
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:40, celkem upraveno 1 x.
Doghi

26. 5. 2013, 9:50

Jen pro zajímavost.
Už vyšla fotoreportáž ze semináře. Snad brzy doplní i videoreportáž a další výsledky

http://www.prumysl.cz/fotogalerie-pocit ... ii-2-cast/" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidCAM

27. 5. 2013, 10:03

Dobrý den, i když jsem jeden z dodavatelů CAM a účastník semináře, přesto mi záleží na faktech a nevidím to stejně, jako vy (stro1).
Cituji ze zadání soutěže:
...
Z důvodu porovnání vysoce efektivních strategií zahrňte do programu obrábění červeně zvýrazněné části na níže přiloženém obrázku vysoce efektivní strategií, pokud ji CAM aplikace nabízí. Zbývající části navrženého dílu obrobte strategiemi tak, aby hotový díl splňoval podmínky definované výkresem — vysoká geometrická a tvarová přesnost a drsnost povrchu v souladu s ekonomickým hodnocením.

Zadání tedy znělo tak, že dvě oblasti (nemohu přidat obrázek, tedy jedna vnitřní kapsa a jedna vnější otevřená) měly být obrobeny produktivními strategiemi a ostatní jakkoliv, ale dle výkresu a požadavků. Bylo nám i řečeno, že povrch a přesnost budou důležitá hodnotící kritéria. Možná nemáte výkres k dispozici (mohu poslat) ale v zadání bylo Ra 0.8 (!) a pouze pro šikmou část Ra 1,6. Samozřejmě, požadavek na Ra 0,8 byl přehnaný a nesplnil ho asi nikdo, přesto to znamená potřebu šlichtovat všude, pokud chcete splnit co nejvíce podmínky zadání. K tomu přistupují tolerované rozměry (žebra, drážka). Takto tedy znělo zadání, proto nesouhlasím s vaší interpretací, že se dokončovat mělo jen na půlce. Netvrdím také, že náš povrch měl Ra 0,8 (jak by mohl) ale zkrátka jsme se snažili o co nejlepší.

Dále píšete, že EdgeCAM se jako jediný nepřipravil - EdgeCAM si podle mne přinesl obrobený kus sebou, nijak se tím netajili a uváděli to i v prezentaci. Doufám, že se v tomto nemýlím, nerad bych kolegům něco podsouval. Příprava na důležitou akci mi nepřijde špatná věc. Zadání jsme skutečně znali dost dlouho dopředu a připravit se mohl každý.

Nakonec cituji od vás: "Svařovali všechny programy, kromě Edgecamu, ať se to někomu líbí nebo ne. I Solidcam ke konci svařoval, byť jen chvíli." tato věta mi přijde zvlášť neobjektivní, protože EdgeCAM se pohyboval v obrábění na daleko větší hraně než SolidCAM, mašina hlučela, byť to bylo v rámci možností, jistě však docházelo k větší zátěži na nástroje, objevovaly se jiskry. Obrábění u SolidCAMu bylo tiché, naprosto bez jisker a nástroj po proměření po dokončení vykázal úbytek 0,002, tedy jako nový. Toto je fakt, který, jak doufám, budu moci prokázat i videem. Myslím, že i kolegové od EdgeCAMu by byli dost objektivní, aby potvrdili, že dosáhli sice nejlepšího času, ale bez úplného dokončení a s horším povrchem (možná ne na šikmině, ale na ni byly nároky právě nejmenší a z hlediska poslání semináře se nejednalo o zajímavou plochu). Ostatně pro porovnání obou dílů mám i fotografie a znovu nabízím, že vám je pošlu.

A naposled – nepuštěný vzduch – nepředpokládám, že u vás v podniku by jste se pokaždé ptal obsluhy stroje, jestli pustila vzduch či chlazení. Náš úkol bylo předat program a ostatní bylo na obsluze. Prostě se to nestalo, v kapse se bez vzduchu hromadily jemné špony, které se nakonec vznítily. To nemá nic společného s jiskřením díky tupému nástroji nebo razantnímu průchodu materiálem.
stro1

27. 5. 2013, 1:04

...........
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:40, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 5. 2013, 3:08

Podle mě nemá cenu vysvětlovat ani obhajovat "sváření" nebo naopak, protože je to spíš otázka volby řezných podmínek a vůbec rozhodnutí, zda jiskry ano nebo ne, než otázka kvality CAMu :)
Aleš Procháska
SolidCAM

27. 5. 2013, 3:20

Mám jenom tuto fotku, přikládám tedy i výkres zadání, díl a ostatní dokumenty.
Videa má v moci pan Pagáč.

Foto: https://solidcam.box.com/s/wtxq6yjkbpfs16nm2x9k" onclick="window.open(this.href);return false;
Výkres: https://solidcam.box.com/s/jwh262i019k5u1ufpffy" onclick="window.open(this.href);return false;
Díl - originál zadání: https://solidcam.box.com/s/2beyw86sut2zkazen6rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Instrukce organizátorů k semináři: https://solidcam.box.com/s/nmkszyyisqv2qc5zr787" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidCAM

27. 5. 2013, 3:29

"protože je to spíš otázka volby řezných podmínek "

Ano, ale právě u těchto technologií je v základu snaha o udržení optimálních řezných podmínek po celou dobu řezu, vyhnout se extrémům, výkyvům, které mě nutí držet se zpátky a jet pomalu. To pak může vést buď ke zrychlení obrábění nebo k šetrnému zacházení s náśtrojem - oboje má svou cenu. Ty dva nástroje v Bruntále měly cenu tak 4.000 Kč. Ušetřením ani půl hodiny času (tedy z hodiny na 30 minut například) bych nezdůvodnil zničení těchto nástrojů na prvním kusu. Proto ani hodinový výsledek by nebyl zcela špatně, pokud by nástroj vyšel nepoškozený a obráběl další kusy, zatímco po půlhodině bych je vyhazoval do špon.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 5. 2013, 3:47

Jasně, to chápu, já myslel opravdu jen úzce ty jiskry :-) Samozřejmě, když to indikuje, že CAM neumí dráhy konstantního zatížení nástroje apod., tak to není dobře, s tím souhlasím.
Aleš Procháska
Doghi

27. 5. 2013, 4:22

Jak tu už bylo několikrát napsáno, nejedná se o chyby CAMu, ale o chyby programátorů. Jasně bylo vidět, jak po nasazení prvních NC kódů ostatní rychle předělávali svoje programy. A jak již napsal stro1, tak ostatní měli tím pádem jasnou výhodu a nelze celý seminář brát jako objektivní soutěž.
Co se týká dodržení výkresové dokumentace, obávám se, že by žádný z účastníků neprošel. Každý se honil za časem i přes fakt, že v reálu je to přesně naopak. Začínáme na nižším zatížení a pak se tomu přidává, aby se našel ideální kompromis (životnost nástroje vs. čas výroby) a dodržení tolerancí.
Začíná se to tu pomalu měnit v hádky distributorů a pozorovatelů. Co mě trochu zaráží je fakt, jak dlouho měli všichni na přípravu i když prezentují, že příprava NC kódu je otázka pár kliknutí (vyjma GibbsCamu, který nespoléhá na automatizaci).
Co se týká konstantního zatížení nástroje, je tu problém toho, co uřídí stroj. Když musí v určitých místech zpomalovat, tak už se mění řezné podmínky a nástroje se zbytečně otupují.
Osobně spíš čekám na videa, kde může každý dát svůj názor na přesné dění. Bez těchto ukázek čtenáři, kteří se neúčastnili osobně nemají přesnou představu, jak to probíhalo.
Docela mě mrzí, že vlákno má hezký titulek, ale prozatím se žádný čtenář vlastně nedozví, který je vlastně ten nejlepší. I když pochybuji, že "nejlepší" vůbec existuje. Vše je o kompromisu.

Tento seminář by měl být hlavně inspirací pro distributory, že by se neměli chlubit krásnými nacvičenými animacemi, ale občas i uznat, že na některé věci nestačí a nemají je v "malíku".

P.S. Pánovi ze SolidCamu, chovejte se hospodárně a šetrně k životnímu prostředí a nevyhazujte SK do špon :D :D :D
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 5. 2013, 7:38

Ono to neškodí se trochu pohádat, kdo má nejlepší CAM, aspoň se dostanou na jedno místo informace, které se jinak musí složitě hledat. Když jsem vybíral CAM pro naši firmu, tak to byly týdny práce to jenom všechno poshánět dohromady a setřídit podle našich priorit :-)
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 5. 2013, 7:47

no ve finale prilis horlivosti taky neni dobre
v realu jiste nejsou ty CAMy tak zle jak se muze zdat z vysledku
asi ten soutezni pres vykonal sve
rozhodne to udelalo sve a potvrdilo to to co stale tvrdim ze vzorove priklady prodejcu nejsou vhodne pro rozhodovani
ale je dobre si pozvat firmu na prezentaci a dat jim vlastni dil a sledovat co se bude dit

kazde firme totiz sedne jiny soft presne podle charakteru jejich vyroby
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
stro1

27. 5. 2013, 8:00

.............
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:40, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „CAM“