Soustruh drnčí

milou

9. 6. 2013, 7:54

No pokud průměr materiálu nezasahuje do čela horní desky supposrtu,tak můžu použít nůž přímo v nožovce . Ale pokud je průměr větší než 50 mm,tak to nejde . A co se týká špony u tohoto průměru,tak beru 0.4 mm . Jdu fotit .
milou

9. 6. 2013, 8:21

Doufám,že už to bude trochu vidět . Doufám,že od Vás dostanu zdrbané,že neumím upnout nůž,a že to nebude konstrukcí soustruhu .
Přílohy
P090613_0907.jpg
P090613_0905.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2013, 8:46

no koukam ze asi narazis na limity tveho stroje
to co s tim musis vyvadet aby jsi se nekam dostal se bezne oznacuje jako na danem stroji neobrobitelne

jinak veskere kouzlo tohodle remesla je v tom jak upnes material a nastroj
jak mas nabrousino
jakou beres sponu
atd...
tedy spousta figlu ktere ziskas jen praxi
to jak mas daleko konec obrobku od sklicidla je prilis
na to uz musi vzdy byt pouzity konik
jinak obrabej do vylozeni max cca 3x prumer, tj 20mm tyc muze koukat bez opreni tak 60mm kdyz vic tak vzdy opri
kdyz mas velke vylozeni bez ohledu na prumer tak pak uz vznikaji prilis velike paky na vreteno/sklicidlo, to taky neni dobre
nuz muze byt vylozeny mimo nozovou hlavu jen par milimetru navic nez je nezbytne pro dany obrobek
to jak to mas vyndane na te jedne fotce
absolutne se nedivim ze to drnci, to proste musi drncet, stejne jako pistalka piskat
jestli mas takovychhle obrobku vic tak zauvazuj o vymene stroje za vetsi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
GeeSnake
Sponzor fora

9. 6. 2013, 8:49

No comment!
Tedy ty fotky, ne robuv komentář.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
testone
Sponzor fora

9. 6. 2013, 8:57

tohle musí drnčet i kdyby nechtělo
tam máš úplně špatně úplně všechno, vyložení obrobku i nástroje
přesně jak píše Robokop
možná kdyby se začalo fotkou, ušetřili bychom týden zbytečných diskusí, teorií a dohadů
jestli chceš dělat takhle velký věci, kup si větší mašinu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
GeeSnake
Sponzor fora

9. 6. 2013, 9:20

Nedá mi to!
Taková zhůvěřilost!
No já jsem jen vyučený obráběč kovů, když jsem na fórum přišel, přišlo mi objevné, obohacující, hlavně díky lidem co tu odpovídají pořád dokola, málo se ptám, hodně čtu, "ALE" tohle si ti lidé snad ani nezaslouží. Lidí myslete! A jestli hodláte jejich časem a trpělivostí zbytečně mrhat, pohřbíte tohle fórum.

P.S. Také narážím na limity u MN 80, ale to je o něčem jiném..........
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2013, 9:38

Pokud máš hodinky tak si je dej na konec nože a pak s tím zkus zahýbat. Vždy když se tříska "utrhne" napružená soustava - nůž/držák/nožovka/suport se vrátí do své pozice a poskočí.
Dá se zkusit nabrousit nůž hodně "do ostra" a jet na malé otáčky aby byla tříska v kuse. To mi často na duralu zabírá když mám podobný nesmysl.
U malých "levných" soustruhů je natolik malá tuhost samotného suportu že tam vlastně není možné obrábět jinak než co nejkratším nožem těsně v nožové hlavě.

Ostatní akce jako obrázky výše jsou možné ale nikdo od toho nemůže očekávat nějakou efektivitu. Prostě musí se obrábět po malinkých kouscích, stále laborovat s otáčkami a hledat nejvhodnější souhru kdy to nebude tak hrozné.
Taky jsem "soustužil" radekem 5x5 vysunutým 10cm z nožovky do díry, ale rozhodně mě nenapadlo se někoho ptát proč to drnčí :)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
expertdb

9. 6. 2013, 9:56

No vy tomu tedy dáváte.... To aby se jeden měl strach na něco, čemu zrovna nerozumí, zeptat :wink: .
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Miller
Sponzor fora

9. 6. 2013, 10:02

to milou: vynadáno jsi už trochu dostal, pokud to nemáš odkud odkoukat, najdi si to na internetu - jsou tam tisíce videí na youtube. Stačí obvykle na youtube.com zadat např. lathe machine , nebo mini lathe, či něco na ten způsob a budeš to přehrabovat vidlemi :D
Mně to bylo hned divné, jak jsi psal místo o "loži" o "hlavních saních" a suportem jsi chtěl zajet pod vřeteno. To se ale tá vyčíst ze spousty příruček a zase je nemusíš kupovat, dají se najít na netu různé studentské práce - opisují sice jeden od druhého, ale základní termíny jsou v pořádku... :)
Mini soustruh SC-4
testone
Sponzor fora

9. 6. 2013, 10:14

expertdb píše:No vy tomu tedy dáváte.... To aby se jeden měl strach na něco, čemu zrovna nerozumí, zeptat :wink: .
mít strach se zeptat určitě není nutné
já osobně rád poradím, třeba už jen proto, že se začínám dostávat do věku protivného dědka co byl v rusku i emerice, fšemu rozumí a do všeho kecá
taky proto že prostě mám rád řemeslo a fandím mu, tak jako někdo jiný třeba fotbalu
věřím tomu že to tak nějak mají i ostatní radilové
jen mi v tomto konkrétním případě trochu přišlo líto času a energie, který radilové ztratili vymýšlením příčin a psaním příspěvků, když pro určení příčiny nakonec stačil jeden pohled na jednu fotografii
kdyby se tou fotkou začalo, nebylo by o čem psát :D :D :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Miltech
Sponzor fora

9. 6. 2013, 11:46

Myslím, že původce drnčení byl odhalen a dokonce "prádlo je vyprané" :D V parametrech Tvého soustruhu se uvádí maximální točný průměr nad suportem 70 mm. Podle univerzálky bych řekl, že "obrábíš" menší průměr. Pokud potřebuješ občas vyrobit něco podobného co nevejde nad suport, tak si nech vyrobit nový držák nožů, na celou šířku suportu a upevnění do obou drážek. V držáku drážku aspoň na 10-ku nůž a kup si nůž určený na soustružení vnítřních průměrů. Obrobek je však nutné v každém případě opřít hrotem v koníku. Jinak platí všechno co bylo řečeno předemnou. A není třeba se bát zeptat a nedejbože se urážet. Učený z nebe nespadl. Ale vždy foto!
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2013, 12:01

Mě osobně není jasné, jaký to má vlastně průchod nad suportem. Podle bočních fotek z první stránky diskuse se zdá že by měl projít průměr unverzálky. V tom případě, v zadu opřít o koníka, pokud je tam uvnitř otvor, stačí klidně i přitlačení přes nějaké kolečko a nůž nasadit přímo do nožové hlavy. Ty radeka bych nezkracoval, nech je v celku a podlož je v té možovce co nejtlustší podložkou vysunutou k ostří co ti to půjde. Ideální by bylo koupit obdélníkové radeko o rozměrech nože a stavět ho na výšku. Pokud musíš obrábět takové otvory z čela, asi by to chtělo vyrobit nějakou rolnovou lunetu.
Zdenek Valter

9. 6. 2013, 1:29

milou píše:Doufám,že už to bude trochu vidět . Doufám,že od Vás dostanu zdrbané,že neumím upnout nůž,a že to nebude konstrukcí soustruhu .
No to pokud se Ti obrobek vejde nad support pak udělěj tohle:
Přílohy
nuz_vylozeni.JPG
Bad_lathe.jpg
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
milou

9. 6. 2013, 2:24

Pánové ty fotky jsou jen ilustrativní . Aby bylo vidět,jak používám ten držák,když nemůžu supportem zajet pod vřeteno . Maximální průměr nad supportem je 70 mm . A koně na podepření samozřejmě používám z hruba od těch 60 mm . Taková makovka zase nejsem . ZAjímavé je,že při upychování průměru 30 mm nedrnčí . jinak ty délky vyložení se vždy snažím zkrátit na minimum .
RaS

9. 6. 2013, 6:26

problém těhle malejch soustruhů je v tom že to nemá sílu a nevynutí si takovej respekt :D takhle to upnout roztočit u velkýho soustruhu (adekvátně zvětšenej obrobek) a zajet nožem tak mu to vyletí v lepším případě se jen lekne a pomlátí vše kolem a příště už to takhle nenasadí.. samozřejmě to může vyletět i tady.. ale malej váleček malá energie :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“