Soustruh drnčí
Ahoj. Jsem nový majitel soustruhu s frézkou Bernardo 250 proficenter.
Při obrábění kulatiny mi soustruh zadrnčí vždy v momentě,kdy noniusem točím směrem k hlavním saním . Projeví se to na povrchu obrobku hnusnou drážkou cca 0,1-0,2 mm . Téměř to samé se děje u příčného posuvu. Dovedu se představit,že je to volným vedením na supportu. Zkoušel jsem lištu dotáhnout,ale buď je to moc utažené-drhnutí,abo volné - drnčení. Máte na tuto údržbu nějaký fígl ? Díky moc za rady . lukin
Při obrábění kulatiny mi soustruh zadrnčí vždy v momentě,kdy noniusem točím směrem k hlavním saním . Projeví se to na povrchu obrobku hnusnou drážkou cca 0,1-0,2 mm . Téměř to samé se děje u příčného posuvu. Dovedu se představit,že je to volným vedením na supportu. Zkoušel jsem lištu dotáhnout,ale buď je to moc utažené-drhnutí,abo volné - drnčení. Máte na tuto údržbu nějaký fígl ? Díky moc za rady . lukin
podle toho jak to popisuješ že to nejde vyštelovat to vypadá že je vedení bud špatně obrobené , nebo může být špatně obrobené vymezovací pero , pokud je to nové doporučuji reklamovat , oprava nebude nejjednodušší
já bych se spíš podíval na vůli na vřeteni
dej si do hlavy kus kulatiny, do suportu nebo někam na lože hodinky a zahejbej tou kulatinou, nemělo by to mít vůli
možná je povolená matice co stahuje ložiska
docela obšírně se to tu řešilo je to tak tři měsíce
dej si do hlavy kus kulatiny, do suportu nebo někam na lože hodinky a zahejbej tou kulatinou, nemělo by to mít vůli
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
takže když to utáhneš tak že to jde ztuha tak to nedrnčí ???milou píše:. Dovedu se představit,že je to volným vedením na supportu. Zkoušel jsem lištu dotáhnout,ale buď je to moc utažené-drhnutí,abo volné - drnčení. Máte na tuto údržbu nějaký fígl ? Díky moc za rady . lukin
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
testone píše:já bych se spíš podíval na vůli na vřeteni
Souhlasím, kouknul bych první na vřeteno, ovšem postup který jsi zjednodušeně popsal je podle mě dost nešťastný

Obecně všechno co se při takovém měření nachází mezi samotným vřetenem a hodinkama je špatně, jak sklíčidlo tak kulatina

Hodinkama musí měřit na přírubě vřetene, nebo za ložiskem atd. a pak je jedno jakou kulatinou, do čeho bude chycená, jaký bude mít průměr a jako silou za ni budu cloumat

Nezlob se že jsem reagoval ,ale tohle je přesně ten typ odpovědi u kterého mě teče voda ze zubu, když se někdo zeptá co má kontrolovat např. u padesát let starého soustruhu za deset papírů, vytaženého někde z chlíva

Takže, klidně postup co popsal testone, ale měřit co nejblíže vřetenu ideálně přímo na něm, netuším jaký to má ložiska a tak netuším jakou hodńotu bys měl naměřit, každopádně absolutní nula neexistuje

....a z této věty taky nebude nikdo moudrej "vždy v momentě,kdy noniusem točím směrem k hlavním saním " to je kam??
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
U tohoto soustruhu je nonius na konci hlavních saní . Takže je přímo spojen s vodícím šroubem . Pokud s ním točím ve směru ručiček,tak to dělá ty nepříjemné pohyby. Co se týká ložisek vřetrene,tak ty jsou no name. Výrobce do převodovky nasáčkoval i elektroniku,takže se netěším,až to jednou budu muset rozebírat. Rozšrouboval jsem malé saně supportu,a tam matice na utažení a vymezení vůle není. Na šroubu je jemný závit.
Hoď foto suportu... nemáš tam náhodou matici na šroubu kterou vyosíš a tím vymezíš vůle?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je to klon nebo jen přebarvená C1ka od Siegu...Tedy tradiční čínská kvalita
.Ty saně se seřídit dají, akorát to chce cit a zkušenost, pro laika asi i docela problém. Zeptám se tazatele, už jsi někdy soustružil?
To drnčení, špatné povrchy atd. můžou být způsobeny mnoha jinými věcmi, než jen málo tuhým a neseřízeným strojem.
I tyhle stroječky se daj slušně dodělat a seřídit...Reklamováním, že "drnčí" se nejspíš nikam neposuneš
.
Byl tu jeden, co soustruh vrátil, že mu hází 0,5...nakonec to bylo 0,05
Ještě k těm rybinám: Je potřeba ji změřit (když už to máš rozebrané) přes válečky, jestli je rovnoběžná. Pokud ano, seřídit se to dá.
To je výhoda těch šroubků, u provedení s klínem je to náročnější na přesnou výrobu obou částí rybiny i klínu.
Pokud se rozebíhá (nevím, jak to lze blbě vyrobit), bude to na jedné straně vždy volné, na druhé to bude drhnout a seřídit se to nedá.
Při spravně seřízených rybinách vůle ve šroubech nevadí (je běžná) a dá se na tom dělat. Vůlí ve vřeteni to může být také, oni občas ložiska jen nalisují, pojistí segerkou a seřízeni neřešej. V lepším připadě je tam štelovací matka na předpětí ložisek.
Tolik moje zkušenosti, nic netvrdim, jsou tu jistě povolanější...

To drnčení, špatné povrchy atd. můžou být způsobeny mnoha jinými věcmi, než jen málo tuhým a neseřízeným strojem.
I tyhle stroječky se daj slušně dodělat a seřídit...Reklamováním, že "drnčí" se nejspíš nikam neposuneš

Byl tu jeden, co soustruh vrátil, že mu hází 0,5...nakonec to bylo 0,05

Ještě k těm rybinám: Je potřeba ji změřit (když už to máš rozebrané) přes válečky, jestli je rovnoběžná. Pokud ano, seřídit se to dá.
To je výhoda těch šroubků, u provedení s klínem je to náročnější na přesnou výrobu obou částí rybiny i klínu.
Pokud se rozebíhá (nevím, jak to lze blbě vyrobit), bude to na jedné straně vždy volné, na druhé to bude drhnout a seřídit se to nedá.
Při spravně seřízených rybinách vůle ve šroubech nevadí (je běžná) a dá se na tom dělat. Vůlí ve vřeteni to může být také, oni občas ložiska jen nalisují, pojistí segerkou a seřízeni neřešej. V lepším připadě je tam štelovací matka na předpětí ložisek.
Tolik moje zkušenosti, nic netvrdim, jsou tu jistě povolanější...
Vůli na ložiscích jsem vymezil. přitažení bylo pouze minimální . Podle hodinek je to ok. Tu rovnoběžnost nemám čím změřit . Je pravda,že na konci saní jde support hůře. Soustružil jsem jen jednoduché průměry,a většinou jsem měl vše už nachystané na sv 18 . toť moje zkušenosti . Ještě se peru s broušením nožů . Na tomto soustruhu obrábím jen hliník-dural,a mám pocit,že se mi rychle tupí nože - radeko,i plátky . S tuhostí by se dalo udělat to, že si nechám na horizontce přefrézovat plotnu z plechu 50 mm,a přišroubuju na ni soustruh ???