Dotaz WM-210V

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 10. 2013, 10:40

oscar píše:... a kruh se uzavrel....
V jakým zas kruhu? :)
"soustružník " si to blbě přečetl, nikdo tady přeci korund na SK nedoporučoval, nebo jo? :wink:
reagoval jsem na tomíka, aby nekupoval pitchoviny jako stopkové karborundové brousky do dremela a ostatních vysokootáčkových věcí, s tím ten SK nůž nepůjde a když tak blbě a nebude to broušení nástroje :wink:

-napsal jsem aby si koupil nějaký pro hobíka univerzální kotouče, které využije, a nasadí ji na nějakou bau brusku

-na pravou stranu diamantový kotouč spíš hrubší kolem 160( je to obráceně jak u keramických), pro něj ideální oboustraný 9A3 aby mohl otáčet a brousit oboustraně proti břitu (zkušenost praváka), nicméně u tohoto typu 9A3 o stranu nejde, u talířových a miskových už ano, tam bych pravou stranu brusky přímo doporučil kvůli broušení převážně pravých nožů, talířové jsou levnější a pokud není potřeba přejíždět přes střed kde bude trčet matice a hřídel což u ručního je jedno volil bych právě talířové kvůli ceně :)

-na levou stranu potom korundový kotouč v parametech dle už mého dřívějšího příspěvku pro broušení radeka a kovu a ostatních kovaných nožů, pokud na korundu nabrousí radeko, může ho pak na dimanťáku "zalapovat" a dodělat rádius špičky a tak, prostě jen tak "dolízat" profi to není ale funguje to bezvadně, stejně tak, pokud je člověk šikovnej se na tom dají krásně dodělat vrtáky

tohle byly jen všeobecné rady pro hobíka, co řeší brusku a kotouče, pokud se bude chtít rozletět, tak stejně bez strojního broušení a především důležité výměny kotoučů se neobejde to je bez diskuze....

-varianta pro koumáky je výroba příruby na třífázový motor s otáčkama 2800, na přírubu 80-100mm sklíčidlo a do sklíčídla pak chytat různé kotouče na přírubách s trnem alá N1, tohle bylo snad na všech strojních dílnách :) lamač s tím sice nevybrousí, ale může kombinovat různé zrnitosti kotouče a nebo si tam může když bude vedro šoupnout třea vrtuli jako větrák :)

oscar: netuším kolik ta tvoje bruska točí, každopádně z čísla 150 usuzuju 150mm kotouče se tam dají ládovat, proto bych využil maximálku a koupil klidně 150 mm diamanťák v 10 mm šířce to je tak akorát :wink: , 25m/s je průměr, co bude navíc není na škodu, chladit můžeš i tak průběžně do misky a by ti nepopraskala destička když ji vyhřeješ, každý ten typ slinutého karbidu se chová jinak při intenzivním chlazení
-koupit se dají i levnějc jak v odkazu co jsi dával :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
soustružník

3. 10. 2013, 11:41

Já vím, že ten bílý kotouč doporučený na levou stranu brusky nebyl míněn na SK. Jen jsem si říkal, že bych si tam dal raději zelený. Přece jen se občas nějaký nůž vyštípne, ale to už je detail a u nožíků 8x8 obzvlášť.
oscar

4. 10. 2013, 7:12

tumlik píše: V jakým zas kruhu? :)
no, zacli jsem u karborunda, pak jsme se probehli diamantakama a soustruznik to vratil zpet do C49 :)
tumlik píše: -na pravou stranu diamantový kotouč spíš hrubší kolem 160( je to obráceně jak u keramických), pro něj ideální oboustraný 9A3 aby mohl otáčet a brousit oboustraně proti břitu (zkušenost praváka), nicméně u tohoto typu 9A3 o stranu nejde, u talířových a miskových už ano, tam bych pravou stranu brusky přímo doporučil kvůli broušení převážně pravých nožů, talířové jsou levnější a pokud není potřeba přejíždět přes střed kde bude trčet matice a hřídel což u ručního je jedno volil bych právě talířové kvůli ceně :)
no koukam na 9A3. uffffff
tumlik píše: oscar: netuším kolik ta tvoje bruska točí, každopádně z čísla 150 usuzuju 150mm kotouče se tam dají ládovat, proto bych využil maximálku a koupil klidně 150 mm diamanťák v 10 mm šířce to je tak akorát :wink: , 25m/s je průměr, co bude navíc není na škodu, chladit můžeš i tak průběžně do misky a by ti nepopraskala destička když ji vyhřeješ, každý ten typ slinutého karbidu se chová jinak při intenzivním chlazení
asi 2850 ot/min - pokud je 25 m/s ok tak bych sel do 150mm.
tumlik píše: -koupit se dají i levnějc jak v odkazu co jsi dával :wink:
to by bylo prima. bohuzel nic jineho nemuzu najit, vsechno co je pod pojmem "diamantovy kotouc" je do flexy. :(
RaS

4. 10. 2013, 7:15

na peníze nehleď, budou vánoce, tak kup ženě diamant k vánocům .. prvotní radost, že má diamant (než to rozbalí) tam určitě bude :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
613ziza

4. 10. 2013, 9:05

Engineer píše:
michal85 píše:.....
Nože jsou 8x8,zatim koupim tu sadu (Neni u ní napsano na co je,ale to už domluvím na

místě) a časem přikoupím něco lepšího.
.........:)
Jen poznámka .... máš ty nože na čem brousit, resp. umíš si je nabrousit? Ony totiž

tyhle pájený plátkový nože, ale často i nože z HSS nebývají z výroby resp. z obchodu moc

ostrý.
A ještě jedna věc, u malýho soustruhu s omezeným výkonem což je tento případ je kvalita

nože a jeho ostří naprostý základ výsledku práce a někdy i vlastní realizovatelnosti

práce, takže bych se na Tvém místě zaměřil na to pořídit si kvalitně fungující nože popř.

se je naučit brousit (to tě asi stejně dřív nebo později nemine :wink: ), jinak se

budeš opravdu dost trápit.

Michale, pro nás diletanty jsou rady opravdových soustružníků manou nebeskou a darem k nezaplacení. Leč zkušenosti profíků jsou na hobíky přenosné a následně realizovatelné často jen obtížně a nákladně.
Mám pár let Asista. Než jsem pochopil respektive uznal radu mého kamoša -"na karbidové nože se vys..", stálo mě to hodně nervů a nezanedbatelné množství "krupice". O něco lepší zkušenost mám s výměnými keramickými destičkami (a držáky od Engineera :wink: ). Ale i tyto jsou - žel - na mém Asistu odsouzeny k nedlouhému životu. Příčina je všem známá: malá tuhost a malý výkon těchto malých soustružků. Spíš dříve než později plátek zahryzneš, vyštípneš a... vyhodíš. Uspokojivě je vybrousit a naostřit doma prakticky nelze. Výměný plátek jde sice párkrát otočit resp. draze koupit další a další nové ale ale ale... ta ne-tuhost "stroje" trvale zůstává.:?
Pro bezstresový život hobíka s malým soustružkem se tedy (mně) jeví jedině kudly vybroušené z polotovarů radeka. Kdykoliv je pak přelíznout na jakékoliv brusce či brousku je už malina. Soudím, že na výkonu nože a rychlosti soustružení hobíkovi záležet vůbec nemusí! Stokrát víc času ( tedy mně, nevyučenci) sežerou přípravy a přemýšlení jak a kudy na "to".
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
rogi

4. 10. 2013, 12:07

som rád že tu padli užitočné rady ohľadom brúsnych kotúčov, používam nože s SK plátkom, a fakt to brúsit na sivom kotúči je o život :( Radeco sa ešte dá :mrgreen:
rawen
Sponzor fora

4. 10. 2013, 12:54

... a teď by z toho mohl admin udělat nové vlákno, aby návody na broušení nezapadly.

Díky, Radek :)
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
michal85

4. 10. 2013, 7:10

Jak se tak divám,můj dotaz na soustruh se zvrhl na arénu o broušení :D Mám je všechny přečtené a už mě jde hlava kolem :) Určitě by se měly dát
do nového vlákna,aby se ty poklady neztratily.
Dneska jsem si tedy konečně pro soustruh dojel a od cca tří do teď ho čistím a seřizuji (Dnes už radši do dílny nejdu,abych tam náhodou nespal :-).
Zítra k němu chci spíchnout nějaký menší stolek a chci se zeptat jestli nějak pomůžu tuhosti,tomu soustruhu,když ho přišroubuji na 5cm dřevotřísku a pod
ní ještě dám železný "účko" cca 100x50x10 (Profil by se přitáhl přes desku k soustruhu)?
soustružník

4. 10. 2013, 8:03

Petr Bratřík píše:
soustružník píše:[... Brácha ale má v garáži tuším 125 W, 150 mm a to je čirá zoufalost, nechce se ani sama pořádně rozeběhnout a strašně se hřeje. ...
A má valivá ložiska? Měl jsem totiž tu čest na vlastní oči vidět akční čínskou dvoukotoučovou brusku obdobných parametrů s rotorem uloženým v jakýchsi pouzdrech místo ložisek, chovala se velmi podobně.
Jaká má ložiska netuším, ale dotáčela se docela dlouho, takže možná má i valivá. Celé pouzdro motoru je ale z plastu. Brousil jsem na ní třeba tupější plochý sekáč a než jsem ho tím malým přítlakem aby se nezastavovala nabrousil, tak byla pěkně rozpálená. Měli jsme kdysi brusku s motorem Sousedík, 150 W a plochý řemínek, a to byla proti tomu mašina.
PetrT30

5. 10. 2013, 1:12

michal85 píše: Zítra k němu chci spíchnout nějaký menší stolek a chci se zeptat jestli nějak pomůžu tuhosti,tomu soustruhu,když ho přišroubuji na 5cm dřevotřísku a pod
ní ještě dám železný "účko" cca 100x50x10 (Profil by se přitáhl přes desku k soustruhu)?
Nijak zvlášť to nepomůže.
Laicky řečeno: tuhost stroje lze třeba přeložit i jako velikost (tloušťka, síla atd.) vedení
Miller
Sponzor fora

5. 10. 2013, 3:49

michal85 píše:...Dneska jsem si tedy konečně pro soustruh dojel a od cca tří do teď ho čistím a seřizuji (Dnes už radši do dílny nejdu,abych tam náhodou nespal :-).
Zítra k němu chci spíchnout nějaký menší stolek a chci se zeptat jestli nějak pomůžu tuhosti,tomu soustruhu,když ho přišroubuji na 5cm dřevotřísku a pod
Možná jsem to přehlédl, ale jaký soustruh sis vlastně koupil? Od Nešpora asi ne, protože píšeš o vlastním čištění a seřizování ... :wink:
Mini soustruh SC-4
michal85

5. 10. 2013, 6:04

Soustruh WM-210V od pana Nešpora.
Čištění jenom od toho konzervačního oleje (Pan nešpor sice říkal že se tam může nechat a časem se utře s těmi šponami,ale než abych
byl furt zaprasenej od te vazelíny tak jsem to radši utřel a namazal normálním olejem).Seřízení asi nebylo moc potřeba,ale jak
jsem to čistil od té vazelíny tak jsem to měl rozdělané a seřídil jsem si to znova.
613ziza

5. 10. 2013, 9:24

michal85 píše:.... a seřídil jsem si to znova.
:) Jojo, malý soustruh je VEEEELIKÁ hračka! Že? 8) :wink:
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“