Neco pro milovniky stare poctive litiny..

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Josef
Sponzor fora

23. 4. 2008, 9:25

Bacha na souosost! Ne všichni výrobci kuličkových šroubů to dělají tak jako Kuřim, kde závit běží s velkým průměrem. Je dobré to přeměřit na náboji matice a teprve soustružit. Je nejlepší, když se to přesně ustředí a udělají se důlky do konců. Pak už je to pohoda. No a u válcovaných šroubů je snad jasné, že se musí chytat osa od závitu. Na házivosti bych přes 0,02 mm nešel. Pokud je dobře ustavené vedení a ložiskové domky, tak by to mělo jezdit lehce i v krajních polohách matice.
Josef
Sponzor fora

23. 4. 2008, 10:38

Pupak píše:Ono to neni jen o hmotnosti.Kdyz mluvime o CNC masinach,tak potreba jezdit 150mm nastrojem je opravdu mimo misu. Kdyz si vezmes pozadavky na kolmost na nastroj 150mm a 10mm a tedy i naslednou kvalitu povrchu musi ti byt jasne,ze jsou to radove rozdily.
To snad chceš tvrdit, že když budu používat nástroje jen do 10 mm, tak kolmost vřetena stačí tak 0,2 mm oproti běžně ustavovaným 0,01 - 0,015/500 mm.? Jo a kdysi nás učili, a funguje to, že pokud chceš na frézce, centru udělat rovinu na větší ploše, tak jedním nožem v držáku.

Jak dlouho by se šmrdlala taková forma frézou průměr 10? Myslím hrubování. Pro představu, ty svorníky na upínkách jsou M20. Tam se to hrne 80kou frézou, špona 3 - 5 mm a posuv 2500!
Pupak
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2008, 5:37

Vkladas mi do ust neco,co jsem nerekl.Ja preci netvrdim,ze 10mm nastroj nemusi mit ustavenou komost.A uz vubec ne 0.2mm.Jen rikam,ze 10mm nastroj ma radove mensi naroky na kolmost vretene.Chces snad tvrdit,ze to tak neni?
Rovnez netvrdim,ze se vsechno musi delat 10mm frezou.Proboha,ty ses jak nasi politici.Vlozis do vyroku neco,co tam neni a pak s tim argumentujes.
Jenom poukazuji na to,ze nove technologie vyroby nastroju smeruji k pouzivani mensich prumeru,vyssich otacek a hodne vekych posunu.
Podivej se na YouTube,kde jsou desitky spickovych stroju a skoro vsechny hrubuji nastroji do 25mm pri 10-25 tis. otackach a s posuny klidne 3-6000mm/min.Pritom do oceli klidne zajede i 10mm hluboko.
Co jsem byl fe fabrikach ve svem okoli,kde se jede jen na CNC,tak tam nastroje o prumeru vetsim nez 50mm ani nemaji.
Me nevadi,kdyz ma nekdo na vec jiny nazor nez ja.Proto na tohle forum chodim,abych ziskal nove poznatky od zkusenejsich,ale jsem rad kdyz nekdo reaguje na to,co v mem prispevku je a ne na to co si tam sam vlozi.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2008, 6:41

to je jeden z trendu
porad zapominas na dalsi ktery vyzadujou tuhou masinu a hrube obrabeni

pritom se k tomu spousta firem rada vraci protoze zjistuje ze temer dokonalej nastroj neni sam osobe samospasitelnej a je na tuhosti masiny jakou s nim vemes sponu na brit a kdyz s nim muzes v klidu vzit desetkrat takovou na tuhe masine tak ma oproti te vylehcene 10x vetsi vykon
co se tyce jezdeni a akcelerace tak paklize nejde o opravdu mamuta tak neni problem urychlit relativne velike hmoty velmi podobne jako ty male, prinasi to spoustu komplikaci a energetickou narocnost ale na tohle uz se nepouzivaji krokace par desitek let
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2008, 2:08

Nevim,odkud mas informaci,ze vylehcene stroje jsou mene tuhe.Je to presne naopak,Moderni CNC stroje maji pri petinove hmotnosti vyssi tuhost nez klasicke litinove stroje.
Pouzivani litiny je vicemene historicky prezitek a dusledek toho,ze litina se pomerne dobre odleva a nasledne opracovava. Je to proste dobry standard a v zasade se bude pouzivat jeste dalsich 50 let.Ma ale pochopitelne sve nevyhody,ktere nektere konstruktery vedou k tomu,ze od ni odchazeji a navrhuji jine stroje.Vysledek je petinova hmotnost a umerne tomu vyssi dynamika pohybu.Pro tyhle stroje neni zadny problem krajet material na centimetry, ale dava se prednost mensi spone pri vetsich posuvnych rychlostech.Ma to tolik vyhod,ze nema cenu vracet se ke klasice.Pujcil jsem si na Vanoce z knihovny knihu o modernich trendech v konstrukci CNC stroju od Japonsko Americkeho tymu konstrukteru a nestacil jsem se divit,kolik zazitych veci ohledne fungovani stroju je ponekud jinak,nez se pise v Rudym pravu.
Kdyz vidis 30m frezku,ktera ma fundament primo v zakladech haly a portaly jak pavucina z oceli a uhlikovych kompozitu.Na tom 500kg vretenovy karusel s 6 vreteny. Takle mrcha drandi jak z papiru.
Neco podobnyho z litiny nikdo nevytvori. To proste neni o tom,ze vetsi stroj je je ten maly v meritku 10:1. Tady je genialni myslenka a v tom je ta krasa.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2008, 3:23

chmm
tak to nevim proc po me lidi chteji predevsim tezky litinovy masiny
(to maji kolikrat nejaky svarovany uz koupeny a pouzivaji je)

ale klidne muzem udelat test masin
Pupak
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2008, 3:50

Jako strojar jiste vis, ze inteligentni profil ma vyssi tuhost nez plny material.Stavba stroje z profilu je konstrukcne narocnejsi a vyrazne drazsi zalezitost, nez odlejt tunu litiny.To, ze lidi chteji tezke stroje prameni z jejich neznalosti a taky z faktu, ze litina se stale prosazuje jako nejlevnejsi a BYTELNE reseni.
Na klasicke masiny se urcite hodi,ale CNC stroj by mel mit trochu sofistikovanejsi konstrukci.
stevuliak1

24. 4. 2008, 5:46

Tu šrobu 1200x20 sdvoma maticamy som kupil na ebay novú za 210eur aj spoštovným
Josef
Sponzor fora

24. 4. 2008, 8:58

Pupak píše:Vkladas mi do ust neco,co jsem nerekl.Ja preci netvrdim,ze 10mm nastroj nemusi mit ustavenou komost.A uz vubec ne 0.2mm.Jen rikam,ze 10mm nastroj ma radove mensi naroky na kolmost vretene.Chces snad tvrdit,ze to tak neni?
Máš pravdu, ta desíktka fréza ti při větší šponě uhne, ať máš vřeteno jak lusk, nebo naprd. Jinak si přečti svoje příspěvky, co tam máš napsané. Doslova tvrdíš, že kdo používá velké nástroje, je mimo mísu. Tak.
Nečum jen na YouTube a zajdi na kukačku do firem, co mají velké a statné mašiny a taky ty lehoučké stroječky. Nebudu jmenovat výrobce. Tam ti řeknou jednoznačný result. A to ten, že ty těžké a bytelné stroje zkrátka jedou rachleji, zaberou větší šponu při vyšším posuvu, nedrnčí apod. I z litiny jde vylít perfektní žebrovaný a na litinu a velikost odlitku relativně lehký díl stroje. Jen se musí umět navrhout, aby to šlo odlít. To co máme z žebrované litiny, by z polymerbetonu bylo o moc větší na objem a tudíž stroj při stejnývh rozjezdech by byl strašně velký.
Jedna věc je stroj nachystat na předváděčku, vychytat otáčky, posuvy při daném nástroji a materiálu. Druhá věc je vrazit do stroje ten nejhůř obrobitelný materiál, co se na tom v buboucnu bude obrábět a zavolat si borce, co změří vibrace jednotlivých uzlů stroje při různých řezných podmínkách. Ten pak řekne, kde je nejslabší místo stroje co do pevnosti, kde to rezonuje apod. To nenajdeš na YouTube a podobných webech.
Stoly v základech není jen zahraniční specialita. Běžně je požíváme u velkých strojů. Toho pavouka, co jsi patrně myslel, bych chtěl vidět při záběru větší špony. Možná se pletu, ale asi by to neustál. Když tvrdíš, že malý průměr je výkonnější, než velký, tak to zkus zpočítat např. na kapse 300 x 400 x 250. Taky si myslím, že fórum je tu od toho, aby se názory střetávaly. To, že máš jiné nátory, než já, neznamená, že jsi můj nepřítel. Jenom oponent a to je sakra rozdíl!
Pupak
Kontaktovat uživatele:

25. 4. 2008, 6:43

Zase tvrdis neco,co jsem nerekl.Rekl jsem,ze pro CNC obrabeni je potreba jezdit 150mm nastrojem mimo misu.Tim myslim,ze tam kde muzu pouzit 40-50mm nastroj pri vetsich otackach a rychlostech posunu dosahnu lepsiho povrchu a za mensi cas.Pred nekolika mesici koupil kamos primernou desku 800x1000mm s mirne poskozenym povrchem.
Dal ji do fabriky na CNC pro srovnani povrchu pred zaskrabanim.
Kdyz to privezl manikovy na zaskrabani a ten ji projel,tak se ptal jestli si z nej nedela srandu.Co na tom chce zaskrabavat,kdyz je to jak zrcadlo.
Na desce opravdu nebylo videt stopy po nastroji a delalo se to 50mm hlavou.Povrch byl i dokonale rovny.
Mam doma par kusu litiny ktere jsou zarovnany velkym nastrojem a muzu snadno videt rozdil v kvalite, a to se chlapci udajne snazili,aby to bylo co nejlepsi.
Ohledne vyhledavani rezonanci v obrabecich uzlech si uhodil presne hrebik na hlavicku.To je totis dan,za ty monobloky litiny,ktere jsou sice na pohled idealne tuhe,ale jen do okamziku,kdy se priblizis k jejich rezonancnim frekvencim.Pak je vse jinak a neni boha,ktery by to udrzel pohromade.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 4. 2008, 7:15

na 50mm nastroj potrebujes taky slusne tuhou masinu

vyroba jednoho stroje z litiny vyjde pekelne draho nez vyroba stejneho tvaru svarovanim
navrh te litiny vyjde taky mnohem slozitejsi protoze porad pocitas se stejnym tvarem ale jeste musis myslet na to jestli to pujde zaformovat a vylejt
Josef
Sponzor fora

25. 4. 2008, 8:42

Všechno má svůj rezonanční kmitočet. Niní nic ideálně hluché. Je jen otázka návrhu, jak se tomu vyhnout. Myslíš, že ty kompozity nerezonují. Na YouTube to nevidíš, ale rezonuje vše. Je jen otázka na jaké frekvenci. Pri vysokých otáčkách vznikají rázy vyšších frekvencí, na která jsou spíše "naladěny" méně hmotné konstrukce. Když ti bude rezonovat kryt, co uděláš? Já na něj plácnu pásky antirezonanční hmoty a je klid.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

25. 4. 2008, 9:14

Kdyz se podivas na konstrukce modernich stroju,uvidis tam piezo senzory,ktere neustale snimaji vibrace klicovych soucasti stroje.
Pokud nekde dojde ke vzniku vibraci,jsou uz v zarodku eliminovany pomoci servomechanismu,ktery presune kompenzacni hmotu a tim vibrace omezi. Na vetsim portalu jsou takove mechanismy 2-3 a to zarucuje temer dokonale odstraneni vibraci. Obsluze tak odpada jakakoli starost o tento efekt.
Byl jsem se pred rokem podivat na instalaci petiose masiny vyrobene klasicky z litiny.Po trech mesicich jeste nebyla v provozu,protoze technici neustale bojovali s rozkmitavanim vretena pri obrabeni litiny.
Po pul roce to vzdali a stroj odvezli. Dneska tam stoji masina z ocelovych svarencu norske vyroby,ktera vazi tretinu a byla zprovoznena za tyden od navezeni do haly. O nejakych vibracich neni ani zdani.
Ma to ovsem jednu malou vadu. Je cca 2x drazsi nez ta litinova.
Josef
Sponzor fora

25. 4. 2008, 3:29

Myslíš, že to bylo způsobeno tím, že stroj byl z litiny a obráběl litinu, nebo to bylo špatně navrženo či vyrobeno? Já už viděl kmitat i svařované stroje.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 4. 2008, 3:44

ja jsem slysel o problemech s tuhosti prave v souvislosti se svarovanymi stroji
a par jsem jich i slysel pri praci
coz spis mluvi pro to ze neni jednoduche udelat svarovanou masinu poradne
Naposledy upravil(a) robokop dne 25. 4. 2008, 3:57, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“