Zrychlovaci hlava ISO30

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
jOE6

8. 2. 2014, 9:21

no upřímně....nic proti Ferdovi,nechci se ho dotknout ale nějak jsem se v tom dlouhým komentu trochu ztrácel proto přeskakoval :)
Od začátku jsem chtěl ostatní odradit od konstrukcí s planetovkou.... použitelný to je ale třeba na hoďku,dvě,určitě ne na denní provoz 8h.
Myslím že si "RaSi" předtím nakousnul tuhost MTE. To máš pravdu, když jsem jí kdysi používal kleštiny byly max.do 6mm a při 6-ce a obr.i obyč.oceli neskutečně vibrovala. Povrch děsnej. Zahřátí celé hlavy po 2h a 18tis/ot. taky děsný a jedno jestli byla nová nebo už zajetá, kdyby výrobce udělal vnější plášť chlazený s možností napojit vzduch nebo chlad.emulzi bylo by to úplně jiné ale to už je zdržující montáž, pro aut.výměnu nanic.
Osobně kdybych něco tvořil pro vysoký otáčky jdu jednoznačně do uložení s keramikou,ložiska,kuličky...ale ta cena :roll:
Milan+

8. 2. 2014, 6:43

Mám tu volnou nepoužitou hlavu Mimatic,upnutí má vdi 40,kdyby to někdo chtěl na předělání,vstup vůči výstupu pravouhlý. Kdyžtak foto do mailu.
Ferda

9. 2. 2014, 6:36

[Ahoj,
To jOE6:
mne se zdá že se bavíme každý o něčem o něčem jiném. Hledám cestu abych s tebou našel společnou řeč. Proto si tě musím někam zařadit. Prosím jestli můžeš odpověz na na tyto otázky:
-jaký stroj stroj provozuješ kužel vřetena, přikon Kw a celkova hmotnost ,
-můžeš nám sem pověsit ilustrační foto toho tvého udělátka a jak ho tam dáváš ručně nebo ze zásobníku
-posledně jsem se ptal s jakou přesností potřebuješ vyrobit něco když ti během řezného procesu vadí nárůst v ose Z 0,08mm . Iformace typu máto chybu 0,08mm je nedostačující. Nepoučuji Tě,Já výrábím dle ale výkresu a tolerancí. Často se stává, že řeším problém typu Mám tam chybu 0,09mm co mám dělat je to na H .v.O. V klidu přijdu kouknu na výkres a zjistím li, že je požadovaná přesnost zákazníkem nebo funkčnost dovoluje toleranci 0,1mm. Tak řeknu, Klid vyráběj je to OK a pokusím se vysvětlit že přesnost výroby je i funkcí rozměru součástky -stupnice IT0-IT15. Mnozí si neuvědomují že chyba 0,08 je jasný zmetek, nebo taky IT9 nebo taky IT01 samo když to bude přiměřeně dlouhé. Chci se vyvarovat diskusi o IT . Ale ubezpečuji že licování a soustavě uložení rozumí velmi dobře je to můj chléb. A vůbec to nesouvisí se zrychlovací hlavou
-dále mám dotaz zda je Ti jasné jaký jaký problém RaS nyní koncepčně řeší. s tou aretací. RaS chce to Udělátko tam dávat automaticky a má obavy aby nezpůsobil škodu daleko větší než bude ta cena jeho udělátka. Ta škoda by možná mohla být klidně i přes 100 litrů což by nebyla sranda kdyby zhotovil udělátko třeba za 15.
-jeho problém je ten, že konstruuje udělátko které nemá vlastní pohon a chce využít otáčky vřetena
a tím pádem tam má 1 stupeň volnosti který je velmi nebezpečný , přímo kritycký v tý konstrukci.
-dále bych potřeboval znát tvůj věk , abych k tobě nalezl lepší cestu komunikace cca. Samo klídek mám rodinu a 2 děti a moje orientace je OK jestli připadá tento dotaz moc osobní.
a teď
--------to co bylo pod čarou a něčekal jsem že to zvedneš. Sem to nepatří zaplevelení . To je jiný téma
jestli chceš cituj založ téma . Ale teď Ti odpovám:

Nedaří se mi otevřít ten tvůj link mám asi slabý ITa tak jsem to nečetl, ale domnívám to se každý bavíme o něčem jiném:Ty máš na mysli optimalizaci obráběcího stroje z hlediska maximálního výkonu JEN A POUZE a to jsou pro mne 50-80 létá minulého století -UDERNICTVÍ
A já se bavím o Optimalizaci ŘEZNÉHO PROCESU obráběcího stroje pro dosažení maximálního možného ekonomického výkonu v třísce!!!!!! Dosaženého ONline regulací v reálném čase. To je jako název do televize, novin a reklamy a pro POLITIKY.
Já uvažuji o tom to: Představ si že jsi atipický moderní operátor (obsluha) obráběcího stroje kdy potenciometr otáček S a posuvu F není otočný ale posuvný a ovládáš oba jen pravou rukou Dále máš velmi dobře vyvinut ZRAK a vídíš a na displeji graficky v procentech zatížení vřetena (S) a posuvů (F) což, již mnohé stroje májí běžně a ještě k tomu občas Šlehneš okem na nástroj zda není zlomen. Máš dobrý sluch a posloucháš ten řezný proces a levá ruka je tak dlouhá tak že dosáhne na kritická míst OBS a detekuje ti vibrace. Pak přijdu Já a definuji pro nástroj řezné podmíky dle mých zkušeností. REALNÉ ne to co snese katalog a Šou na veletrhu. A dám ti požadavek, že potřebuji aby ten stroj pracoval těsně pod nebo těsně nad hranicí hluku a vibrací a ty jsi ten nastroj nezlomil. A změny budou kontinuální a ne skokové Dokážeš to. Já myslím že jo, když se semnou bávíš o chybě 0,08mm a vadí Ti. Ok pořešeno, ale ty jsi lidský faktor a někdy třeba nebudeš ve formě OBJEKTIVNĚ a neudržíš to těsně u těch hranic a Já to tam chci tak prostě nahradím ty tvoje smysly čidlama a obsloužím je v PLC OBS a jsem TOP, IN a COOL.
Samo že souběžně budu kontrolvat ekonomiku nákladů na nástroje abych neudělal TU144 nebo CONCORDA hezké ale neekonomické
Hlavně se těď uklidni , neodpovídej a napiš si třeba koncept odpovědi a pověs jí zítra třeba zde bude víc reakcí. Často platí že rychle není dobře . A já chci dál s tebou diskutovat a znát tvé názory
Naposledy upravil(a) Ferda dne 9. 2. 2014, 9:06, celkem upraveno 1 x.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
HONZA.S

9. 2. 2014, 8:21

Zrychlovací hlavy se dodávaly k ruským nástrojařským frézkám , ale bylo to většinou morze 4. Převod v ní byl 1/5. Protože tu frézku mám tak u ní byla i ta hlava..
Když auto tak 4x4
jOE6

9. 2. 2014, 9:30

Ferda píše:[Ahoj,
To jOE6:
mne se zdá že se bavíme každý o něčem o něčem jiném........

Mně to tak nepřipadá:

1.- CNCčko má ISO50, motor vřetene 8kW ,váha mašiny 4400kg
2.- není to žádné homemade udělátko ale origo přídavné vřeteno, nevýhoda je montáž takže nelze uložit do výměníku.
3.- dělám v nástrojárně (celej život) takže u většiny tvarů,rozměrů je 0,08 rozptyl hodně.
4.-samozřejmě je mi jasný co "RaS" řeší.....proto jsem i psal že dnes většina CNCček má držáky a vřeteno udělané tak že nelze držák s nástrojem otočit. Na druhou stranu jsem jeho mašinu neviděl a nevím jak to má řešené.
5.-pohon od vřetene není v zásadě špatný,já osobně bych se ale vyhnul použití planetové převodovky apod protože to je velký zdroj tepla. Ten řemen jak RaS píše je myslím dobrej nápad ale jakej použít? v tomhle nejsem zrovna kovanej... odstředivý síly budou např.při 20t/ot.nějaký ale při 40t/ot. o hodně dál.
6.- moje parametry? :D , 47l, s rodinou jsme na tom stejně a tyhle dotazy mi nevadí :wink:
7.-ten link jde otevřít normálně,jak u mně doma tak v práci. Na té stránce vyhledej "Software pro určení optimálních otáček vřetene při frézování"
je to ve spodní polovině stránky. Pokud vím tak se používá několik snímačů zvuku, vibrací.... z toho se udělá analýza a doladění parametrů. Třeba pro mně když dělám každý kus jiný to nemá moc význam ale na sériovku bych to určitě zkusil. Vibrace - pískání nástroje ....to dokáže pěkně zkur..t břity nástroje.
8.- nejde o údernictví přesně naopak - dneska nejsou nástroje za pár korun a pokud je obsluha flegmouš a chce se ukázat kolik narube špon tak mu nestačíš kupovat nástroje a destičky. Při větších vibracích se občas šroubky destiček povolí....plátky vystřelí a držák jede bez nich, toho než si všimneš máš pěknej průser. Držák třeba za 5t jde do kopru,kus taky protože většinou povrch ztvrdne tak že se do toho nedostaneš....

posunulo se to mimo původní dotaz takže už budu psát jen k tomu
Ferda

9. 2. 2014, 5:09

To Ras:
1. dobrý promyšlený návrh 100%souhlas dělám také
2.precizní a jasný pápíry - výkresy pro výrobu 100% souhlas dělám také
3. vyrábět udělátko pro široký rozsah použití se mi neosvědčilo. Radši problém rozpůlím. Vyrábím jen 1 které bych použil častěji. Vše co udělám zhodnotím a většinou to jde udělat lépe viz ta řemenice a názor tvůj Testone. V druhém zbylém udělátku provedu všechny potřebné změny
Udělal jsem jednoduchý propočet tvého zadání pro podmínku
"řez-rychl =180 m/min zakl ot vřetena 6000 ot/min
pr. Nast; ot/min; "převod z vřetena
2 28648 5
3 19099 3
4 14324 2
5 11459 2
6 9549 2
7 8185 1
8 7162 1
mám to v tabulce ale nejde mi to formátovat. RaS doufám je ti jasné 1sl=nástroj;2sl. ot; 3sl potřeb převod poměr
potřebuješ převod něco kolem 4.5 a 2 jedním univerzálním levným řešením to pode mne půjde velmi těžko. To je jen můj názor samo že konečný řešení musíš udělat jen TY.
Ten problém aretace může mít i 2 řešení : když jsem uvažoval o své halvě tak jsem to chtěl nabrat ze stolu a nemusím řešit tvůj problém indexace a aretace to by zabezpečil ten spec, držák nástroje . Zde je však jasné nebezpečí zanesení up. kužele šponami a bordelem. To jsem uvažoval pořešit pruž. schránkou, kterou bych ovládal např. kamenem na čele vřetena. Následně po otevření bych kužel oplách středovým chlazením standartní Mfce. A mám také kámoše kteří by pohrabali PLC našeho ŘS OBS a přidělali spec. Mfce pro ofuk stlač. vzduch. Časem jsem vyspěl a chtěl to taky automaticky ze zásobníku a tak jsem uvažoval o pružinové spojce která by se ovládala pohyblivým čepem té aretace pomocí pákového mechanismu max 5 částí jinak je to pasé.
Taky se mi osvědčilo řešit problém po částech PERPARTES etapovitě. Proč. Tvůj ůkol má pro mne 2ůskalí. Automatická výměna a vlastní převodovka. Ale když nezvládnu tu výměnu tak přeci nemusím řešit tu převodovku. Popřípadě vyřešení té výměny muže ovlivňovat i tvar a rozměr převodovky toho tělesa.Vzal bych kužel BT40 na ložisko bych dal AL hranol cca jako ta převodovka a řešil jen tu idexaci v reálu.
Řemenový převod. To nepočítám a tak jsi v obraze více . Zde argumentuji jen citem. Ale já bych se bál toho příčného řemene aby mi tam náhodou při těch točkách nefungoval jako větráček bez chlazení . Třeba by to mohlo roztočit to minimum vzduchu neuvěřitelně a začít i pěkně topit. Taky by to mohla bít krásná siréna. Ta úvaha vychází z toho že nepředpokládám žadné přímé chlazení pomocí děr. V okolí bude miliarda mikroskopických špon nebo aerosolu.¨

To Milan+: Moc se mi líbí tvůj návrh a jsem rád ža něj . Co 1vyzkoušíš nebo vidíš na vlastní oči je lepší než 1000rad.
To Ras: Milan ti nabídl přímou POMOC , žádnou radu to se mi líbí. Příklady táhnou. Jestli budeš pro realizaci v budoucnu potřebovat to mikro vřetínko a budou na něm závity tak bych se pokusil ti ho udělat Mohu doufám udělat všechny rotační technologie A vnější závity jestli to bude technologicky a konstrukčně nutné tak nabrousím. Mám jen torchu strach z těch tolerancí , když jsi řešil s Testone a Echtem to uložení ložisek. Bylo by to free promne by to byl AUDIT na dodržení přesnosti dle výkresu cca IT3-5. Nabídka je jen práce , žádné vyvažování, spec materiál a tepel. zprac. Vše bych 100% potvrdil až když uvidím výkres.
Ferda

10. 2. 2014, 8:35

Ahoj,
Omlouvám se všem, protože jsem asi svými slohovými cvičeními odradil ostatní prispivatele. To nebylo záměrem. Sorry nechci škodit
Jsem tu na posled v Linku, ale musím odpovědět to jOE6. ještě jednou díky zaodpověď vše OK. Děláš v nástrojárně tak je čest dělat na nulu každý rozměr. Mam dotaz na to tvé zrychlovátko. kolik max ot., váha, jak dlouho trvá to ustavit na stroj cca. S ryhlostním obrábění nemám žádné zkušenosti. Naše max firmy 7900ot/min max jmenovitý 8000 nedáváme vřeteno 12KW min pr. fréza 3 a jen drážka na pero. Zajímalo by mne co má RaS za stroj když to řve při víc jak 6000 a jmenovitý 8000, zda je to stářim nebo značkou. O víkendu jsem dodržoval telefoní klid, až dnes jsem volal kamaráda na telefonu PROFITOP obrábění prostoru. A nechtěl jsem věřit. Ted jsou zrychlovátka i 100.000 a více a 5O.000 je nutnost . Je to pravda. jaký máš s tím zkušenosti ty. Díky za odpověd a AHOJ.
P.S.: jsem jen virtuální klasická tuctovka :mrgreen: je mi 47+ (-5;+5) ten interval je pravda :P Co dělám: praktik -specializace závity a štíhlé hřídele do 40000mm a max 350kg +seriová výroba dílců pro drobné sestavy do 25. Hobby (KÚŇ) strojírenství specializace nánístroje, přídavná udělátka pro OBS všeho druhu pro zvýšení užit. vlastností OBS a zpřijemnění obsluhy např. operátora typu jOE6 . Pro zaměstnavatele zvyšování produktivity v souladu s obsluhou s dúrazem na přesnost. Často platí že rychle a hodně, není dobře a kvalitně.
Samo, že teď nejdu spáchat sebevraždu za pomoci PC výmazáním svého Nicka. :roll:
Moje nabídka platí i pro ostatní foraře. Nejsem nadace max 2ks první bere. Chci požádat, aby každý pochopil, že jde i o načerpání mích zkušeností s dílcem pro víc jak 15000 ot a chápe že tam je potřeba přesnost lepší jak 0.01 a když tam bude lepší jak 0.005 tak je to výzva a když to dodám , tak to musí umět změřit aby mohl prohlásit že jsem MIMO a to se klidně může stát a já potřebuji i tuto informaci .
RaS

10. 2. 2014, 8:43

já mám nějakou mašinu YCM-MC-72A mašina jako taková byla stavěná na 6000ot, má motor přímo do převodovky buĎ napřímo a nebo s převodem 1:5ti dopomala a poté z výroby ozubenej řemen 8M 1:1 na vřeteník já ji potúnil změnou řemenice na vřetenu a točí při stejnejch otáčkách motoru cca 8000, hluk je subjektivní jestli je to hodně, málo, normální nebo nenormální ale prostě mě to připadá už od těch 6000 hlučné.. ideální tak do 4000 to je uplně v pohodě.. já to provozuju do těch 6000
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
michal40
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2014, 7:01

IMAG0138.jpg
IMAG0139.jpg
Dostal jsem nějakou převodku k frézce akorát je divný že na tom nejni žádný značení ,je v tom ER kleština .
jOE6

12. 2. 2014, 7:20

michal40 píše:Dostal jsem nějakou převodku k frézce akorát je divný že na tom nejni žádný značení ,je v tom ER kleština .
to je Narexová.....hřeje se jako ďas a můžeš s ní dělat co chceš :roll: . Navíc tuhost taky bída. Jestli ti stačí občasný provoz 1-2h, v jiným případě jí udělej duralovej plášť a přiveď do něj třeba ř.kapalinu
Naposledy upravil(a) jOE6 dne 12. 2. 2014, 7:50, celkem upraveno 1 x.
michal40
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2014, 7:26

No zatim proni nemám využití ,jediný co mě napadlo jestly by stím nešlo gravírovat.
jOE6

12. 2. 2014, 7:36

Ferda píše: tvé zrychlovátko. kolik max ot., váha, jak dlouho trvá to ustavit na stroj cca.
otáčky lze regulovat od 15-45tis.,váží cca 5kg +-.....nasazení není otázka 5min ale prostě tuhle věc nedáš do zásobníku.
Jedna perlička - Kdyby někdo potřeboval fakt vysoký otáčky tak mne zaujala vzduchová bruska Nakanishi s 320000 ot/min. :)
pro ultra jemnou práci.... http://www.nsk-nakanishi.co.jp/industri ... t/presto2/
jOE6

12. 2. 2014, 7:48

michal40 píše:No zatim proni nemám využití ,jediný co mě napadlo jestly by stím nešlo gravírovat.
to půjde určitě, moc jí nesvědčí 5-6mm frézy na plnej záběr. Rycí jehly OK ale půlený hroty se špičkou do 0,1 taky nahouby, chtělo by to ještě vyšší ot.
Tyhle jehly jsou docela dobrý , http://www.ebay.com/itm/360744292077?ss ... 1439.l2649
koupil jsem je od něj už vícekrát ,různý úhly. Mají perfektně nabroušený boky,lapovacím DIA kot. I ext.firma která nám brousí nástroje má horší povrch :-) . Lepší povrch nástr.=víc vydrží :wink:
A cenu raději nekomentuju....
Nechával jsem si brousit na zakázku pětiboké ale s cenou jsi úplně jinde
Odpovědět

Zpět na „Nákup“