dědeček Soustruh - noname stolní soustruh

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
soustružník

17. 7. 2014, 7:09

Upínat hrot do sklíčidla nemá pro měření cenu, vždy bude házet a u staré universály klidně několik desetin. Protože kužel pro hrot ve vřetenu není nebo je nějaký podivný tak půjde použít až hrot, který si vytočí soustruh sám na materiálu ve sklíčidle až bude alespoň trochu funkční. Já ale stejně nejraději měřím souosost koníku číselníkovým úchylkoměrem (čti hodinkama :) ) proti dutině v pinole. Je ale nutný nějaký držák, já používám část magnetického stojánku a také musí být okolo hrotu dost místa aby šlo sklíčidlem s hodinkami zatočit dokola, což u malých soustruhů někdy nejde. Potom je lepší úchylkoměr páčkový (celkově bych řekl, že k soustruhu je universálnější). Asi je to jasné, ale během otáčení universály (ručně) by se hodnota na hodinkách neměla měnit.
Přílohy
P1170137.JPG
P1170138.JPG
soustružník

17. 7. 2014, 7:18

Házivost příruby také zatím netřeba řešit, až bude soustruh soustružit, tak se příruba přetočí a je po házivosti. Teda pokud ta příruba nějak solidně pasuje na vřeteno.
Grad

30. 7. 2014, 10:41

Zdravím s odstupem času. Situace se trochu pohla a to tak, že mám již téměř vše (dle mne), abych tím mohl zatočit a již jsem nevydržel čekat a celé to rozebral, drobet vyčistil a navlíknul řemen. Místní prodejce-slibotechna, který dodal hodinky, ale na stojánek čekám a čekám, mne dnes totiž vytočil tak, že si to nechám poslat z netu, jinak bych se asi nedočkal...
Pokusím se s tím zatočit i bez nějakého měření dle koncepce níže.
koncepce stolku s pohonem
koncepce stolku s pohonem
Celé to chci přidělat na desku stolku z překližky 18mm a na pantech bude kousek překližky 8 mm s motorem a z druhé strany to budu napínát šroubem chyceným o desku stolku.
Problém, jak tady již někdo psal, jsou speciální řemenice soustruhu na které mne zatím žádný klíňak z místních zdrojů nesedl a z drážky prostě vyčnívá. Co o tom soudíte? Mohu to takto spustit?
Kužel ve vřetenu jsem se pokoušel nějak proměřit, ale na žádný Morse to nesedí - větší průměr je někde mezi 13-14 mm, myslíte že by bylo nějak možné to předělat na MK2, když vnější průměr vřetene je 22mm?
uložení vřetene.jpg
Přikládám jeden špek, alespoň pro mne to byl, na který jsem při rozebrání natrefil - axiální ložisko vřetene - v jednoduchosti je krása. :o
ložisko.jpg
axiální ložisko.jpg
Co myslíte, nestálo by za to ho vyměnit?
kominik

31. 7. 2014, 9:47

On ten klíňák je moc široký, ale fungovat to bude i tak.

Já jsem psal, že je řemenice atypická, ale ne v šířce drážky, ta bude určitě standartní, ale že jsou drážky daleko od sebe. Ty bys měl mít v ideálním případě ještě jednu totožnou trojřemenici nasazenou na motoru, a to obráceně vůči té na soustruhu (velká/malá), aby ti na všechny tři převody vycházel stejně dlouhý klíňák. Pak nějaký jednoduchý mechanismus třeba na páku nebo excentr pro rychlé napnutí po přehození řemenu. Zmiňoval jsi frekvenční měnič, tak mít víc převodů na takovém prckovi už pak není potřeba, ale i tak by to bylo o něco lepší...

Jestli to chceš mít jen takhle na překližce položené na vozíku nebo na něčem... Podle mě se ti to bude celé chvět. Možná ocelový rám pod ní by to zachránil, ale nevím nevím, je dost slabá... Ale na první roztočení se to určitě podaří... U těch pantů bych se teda bál, že se ti vytrhnou z té překližky, zvlášť jestli je plánuješ na vruty.
kominik

31. 7. 2014, 9:54

Takto nějak to myslím s tou řemenicí:

Obrázek
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2014, 10:53

Grad píše:Místní prodejce-slibotechna, který dodal hodinky, ale na stojánek čekám a čekám, mne dnes totiž vytočil tak, že si to nechám poslat z netu, jinak bych se asi nedočkal
Správný poznatek. Cokoliv z oblasti strojařiny je samozřejmě naprosto nutné objednávat jen přes internet. Dodavatelů je víc a předhánějí se v tom, kdo požadované díly dodá zítra odpoledne a kdo už zítra ráno :-) Místní prodejce bude mít při troše štěstí hodinky, strojírenský velkododavatel bude mít skladem 63 typů hodinek + dalších sto na vyžádání :-)
Grad píše:Co myslíte, nestálo by za to ho vyměnit?
No, řekl bych, že skoro začíná vypadat opotřebovaně :)
Aleš Procháska
Grad

15. 8. 2014, 12:11

testone píše:ad5
až se to bude točit, vytoč si (nebo si najdi) dva kusy kulatiny s průměry +- stejnými jako je začátek a konec kuželu, změř jejich průměry, délky, pak je vsuň na doraz do kuželu, změř od čela vzdálenosti konců co koukají ven a zbytek už je matika z cca 9. třídy
Kromě tohoto postupu jsem náhodou objevil výukové texty "Nepříme měření vnitřního úhlu pomoci válečků nebo kuliček":
http://strojarna.webnode.cz/s4/kom/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.strojka.opava.cz/UserFiles/F ... -05-17.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Možná to někomu pomůže také...
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“