7. 1. 2015, 8:22
Tak k Formicům, které tam na těch fotkách vidím, je tady na fóru v sekci Návody dostupný vícerý manuál. Nevím sice, co to je za model, ni co je za přesné označení motorů, ale je to tam popsáno docela pěkně, tak bych doporučoval začít tam. (Děkuji dobré duši, která to zveřejnila.) Případně, pokud člověk vládne azbukou, do Svazu mašin s tímto pohonem bylo vyvezeno mnoho a na ruský obdobách tohoto fóra jsou diskuze ohledně zapojení a používání těchto systémů a další návody. (Já rusky nemluvím, tak nic moc blíž neřeknu, různé Googly a Bingy to moc dobře přeložit nezvládají.)
Zrovna se chystám jeden tříosý MEZovský systém rozchodit. Osobně si myslím, že problém s elektronikou jako takový bude někde na vyšší úrovni. Tj. počítač, který ty Formicy řídí. Být tebou, tak nejprve zkusím ty motory spolu s Formicy, jejich tlumivkami a transformátory vyndat a zkusit, jestli se to vůbec točí a jak se to točí. (Podle toho návodu to zapojit a připojit na svorky bipolární napětí 0-10V třeba z baterie a potenciometru. Na rotor motoru připojit rotační enkodér s Arduinem a měřit, zda otáčky motoru plus mínus odpovídají tomu, jaké napětí máš na svorkách budiče.) Pak budeš vědět, zda to vyhodit, nebo to použít. Pokud to stejně budeš chtít vyhodit, za cenu šrotu si to určitě někdo odveze.
Ono, kdybys to chtěl vyměnit za motory s elektronickou komutací, stačí se podívat třeba na německou eBay, kolik tam stojí BLAC s 21 Nm (je pravděpodobné, že nebudeš nutně potřebovat až tak silný motor, ale je to dost počítání) a hlavně jaké tam tečou proudy a při jakých potenciálech, nebude vůbec sranda vyrobit odpovídající můstkový invertor, a tedy to bude docela drahé.
P.S. Nedávno jsem se bavil se starým pánem, který mi říkal, že se někdy k těm pohonům os používalo dvojí trafo, snad kvůli lepšímu odrušení. Nejdřív se to snad mělo vytáhnout na vyšší napětí a pak druhým trafem zase snížit. Nevím. Já to na svém systému nemám. Ale ty trafa tam můžou být kvůli tomu. Jaké mají primáry a sekundáry?