fng

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2014, 9:58

Kluci, já jsem celkem hodně blbej na elektriku, takže DC pohony bych nedokázal rozchodit. Ale myslím, že při pohledu do elektroinstalace poznám, že je to celkově ve špatném stavu a nemá smysl se tím zabývat. Mou frézku jsem kupoval ve stavu, kdy byla oddělena mechanika od elektriky pomocí pákovek :)
Výměna motoru za asynchroňák po mechanické stránce není takový problém, jde o 1 přírubu a 1 přechodku na hřídel (právě to dělám), měnič jsem koupil zde na fóru za 2000 Kč, a odspodu to půjde pěkně - je tam dvoustupňová převodovka, elektromagneticky ovládaná.
A hlavně - ty staré stroje potřebují strašně silné jističe, a jsou to hrozné žrouty proudu. Já potřebuju, aby ten stroj, když nic nedělá, bral maximálně nějakých 200 W včetně PC, a když to frézuje, tak aby otáčky vřetena byly vyšší než otáčky elektroměru :D
Petr Spáčil
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2014, 10:18

Nevím jak by mohl DC motor překonat klasický motor pokud mají jmenovitý kroutící moment stejný.
Měnič co běžně používáme dovede udělat 150% momentu při 0,3Hz, pochybuji že je potřeba jezdit pomaleji. Navíc když se k měniči připojí enkodér chová se jako servo což se u CNC hodí.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2014, 6:13

kdyz je jmenovity moment stejny
to je to kouzelne slovicko porovnej si momentove chrakteristiky odspodu.
silne jistice ano, pokud pouzijes rychle tak se nestacis divit kolik potrebujes amper
pokud pouzijes pomale tak ne
a regulatory DC motoru na tom nejsou tak spatne nemaji vetsinou kondiky jako menice k asynchronakum takze paradoxne potrebujes mensi jisteni

je velkej rozdil nechat stavajici pohon a pripojit enable a +-10V nebo kuchat motor
platit novej a novej menic, delat mezipriruby atd....
prevodovky na stroji s DC pokonem mivaji treba 2 stupne
prevodovky na stroji s ac motorem i s menicem jich mivaji vic

ve finale tyhle DC motory jsou tak jednoduche ze z nouze to roztocis s autotrafem a dvema usm. mustkama

nebo taky v aute po kazdych 20 000km vymenujes motor misto oleje a filtru?

jeste pridam ze rizeni takovehoto motoru se vic nez podoba rizeni prackoveho motorku
akorat je to bezne trifazove a na vetsi proudy
ale naprazdno to urcite bude brat min nez asynchronak a verim ze to bude mit i vyssi ucinnost nez asynchrokak s menicem, tedy i mensi jistice (vyzkouseno)
treba motory teznich stroju nebo mega ventilatory jsou pro tyhle vyhody DC
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
karelsklo

22. 12. 2014, 7:15

No moje elektroinstalace je taky odpojená pomocí rozbrusky...
Na té špatné fotce ( už byla tma ) je trafo-předpokládám že vřetene.Tipuju ho na cca200 kg.
Ty menší snad budou od pohonů,sám jsem na tohle taky lama...
Přílohy
Fotografie0683.jpg
Fotografie0680.jpg
echt

22. 12. 2014, 8:14

s roz-bruskou jít na elektriku ... bože na to se nedá dívat :(
karelsklo

22. 12. 2014, 8:31

Já to nebyl ale udělal bych to taky... :x
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2014, 8:50

Takové odpojování je normální (u demoličních firem) i když my máme veliké převodové pákovky co stříhnou hodně drátů naráz.
Nyní aktuálně u nás probíhá demontáž cca 4 + 2m rozvaděče a budeme mít pár set kg drátů do sběru.

Jo a to jsem chtěl napsat, pokud nevíte, kabely vezmou ve sběru i s izolací kdo by se s tím pořád holil, že. Odhad 40,-/kg
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
sisi

22. 12. 2014, 9:18

Cjuz píše: Jo a to jsem chtěl napsat, pokud nevíte, kabely vezmou ve sběru i s izolací kdo by se s tím pořád holil, že. Odhad 40,-/kg
A bez izolace 125,-Kč/kg :D :D :D
Krása pomíjí, blbost je věčná
Erythros

7. 1. 2015, 8:22

Tak k Formicům, které tam na těch fotkách vidím, je tady na fóru v sekci Návody dostupný vícerý manuál. Nevím sice, co to je za model, ni co je za přesné označení motorů, ale je to tam popsáno docela pěkně, tak bych doporučoval začít tam. (Děkuji dobré duši, která to zveřejnila.) Případně, pokud člověk vládne azbukou, do Svazu mašin s tímto pohonem bylo vyvezeno mnoho a na ruský obdobách tohoto fóra jsou diskuze ohledně zapojení a používání těchto systémů a další návody. (Já rusky nemluvím, tak nic moc blíž neřeknu, různé Googly a Bingy to moc dobře přeložit nezvládají.)

Zrovna se chystám jeden tříosý MEZovský systém rozchodit. Osobně si myslím, že problém s elektronikou jako takový bude někde na vyšší úrovni. Tj. počítač, který ty Formicy řídí. Být tebou, tak nejprve zkusím ty motory spolu s Formicy, jejich tlumivkami a transformátory vyndat a zkusit, jestli se to vůbec točí a jak se to točí. (Podle toho návodu to zapojit a připojit na svorky bipolární napětí 0-10V třeba z baterie a potenciometru. Na rotor motoru připojit rotační enkodér s Arduinem a měřit, zda otáčky motoru plus mínus odpovídají tomu, jaké napětí máš na svorkách budiče.) Pak budeš vědět, zda to vyhodit, nebo to použít. Pokud to stejně budeš chtít vyhodit, za cenu šrotu si to určitě někdo odveze.

Ono, kdybys to chtěl vyměnit za motory s elektronickou komutací, stačí se podívat třeba na německou eBay, kolik tam stojí BLAC s 21 Nm (je pravděpodobné, že nebudeš nutně potřebovat až tak silný motor, ale je to dost počítání) a hlavně jaké tam tečou proudy a při jakých potenciálech, nebude vůbec sranda vyrobit odpovídající můstkový invertor, a tedy to bude docela drahé.

P.S. Nedávno jsem se bavil se starým pánem, který mi říkal, že se někdy k těm pohonům os používalo dvojí trafo, snad kvůli lepšímu odrušení. Nejdřív se to snad mělo vytáhnout na vyšší napětí a pak druhým trafem zase snížit. Nevím. Já to na svém systému nemám. Ale ty trafa tam můžou být kvůli tomu. Jaké mají primáry a sekundáry?
karelsklo

8. 1. 2015, 5:56

Ahoj,díky za informace.Zatím jsem neměl čas okolo toho něco dělat,teprve zítra se má strojek dávat na místo.Každopádně zatím půjdou původní serva ven a nahradím je KM které mám aby se to hýbalo,byť plouživě.
Pak udělám někde v koutě stolici ( myslím zkušební :) ) a poprosím synovce aby se na to mrkl.
Jaké proudy tekly k servům se dá představit z průřezu kabelů a je to docela síla.

Stejně si ale myslím že použít původní serva a pohony nebude mít smysl.Myslím že když už,tak by bylo rozumnější pokusit se sehnat starší servosety z něčeho jiného.
Ale možná to nebude potřeba,nepotřebuji totiž mašinu která lítá 6m/min,to už jsem několikrát zmínil.Ani to nechci modernizovat a přidávat tomu nějakou hodnotu,potřebuji pouze stroj na svou práci která je poměrně nenáročná.
karelsklo

9. 1. 2015, 7:35

Dnes proběhlo stěhování a byl to trošku horůrek.Srdnatý destař ale nepovolil dokud mašina nebyla na trubkách vevnitř,pak už RU.Mašinka po odmašlení může mít tak 4,5t,desta balancovala na předních kolech,pak se ozval pojistný ventil takže byla dotlačena po sněhu a náledí.
15 m trvalo 4,5 hodiny.
K večeru jsem se ještě dal do umývání a koukání pod sukně.
Kromě tachodynam na servech má pravítka ale navíc na všech servech ( i vřetene ) indukční snímače.U vřetene bych to chápal ale u posuvů mi není moc jasné proč.
Mechanika vypadá dobře a když se holka vydrbe a navoní,ještě na ní oko spočine s potěchou.Když ji vyráběli,byl jsem zrovna na učňáku a slibovali nám že když se budeme snažit,třeba budem jednou dělat na takové mašině... :D

Taky se tou dobou začala vyrábět Škoda favorit a já slyším tátu jak říká-jednou si to taky pořídíme...
Tak s tím favoritem už to chce neotálet :D .
Přílohy
Fotografie0701.jpg
Fotografie0702.jpg
Fotografie0703.jpg
Fotografie0704.jpg
Fotografie0705.jpg
Fotografie0706.jpg
Fotografie0708.jpg
Fotografie0709.jpg
Fotografie0710.jpg
Fotografie0711.jpg
Fotografie0713.jpg
bobik

9. 1. 2015, 8:36

Hlavní je, že to máš pod střechou. Pěkná mašina a určitě bude ještě dost dlouho sloužit. Fandím ti.
SO 545

9. 1. 2015, 8:42

parada . toto vlakno sledujem v ocakavani :shock:
karelsklo

9. 1. 2015, 8:48

bobik píše:Hlavní je, že to máš pod střechou. Pěkná mašina a určitě bude ještě dost dlouho sloužit. Fandím ti.
Díky a nápodobně :D .A pochlub se-co je nového?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2015, 8:57

Jestli myslíš indukčák u řemenic které jsou poháněné tak proto aby když prdne řemen a přestane jít synchronní signál servo X indukčák tak aby to zastavilo stroj.
Můj typ.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“