CNC router koupě
-
tak jsem nakonec vyřešil cnc nákupem rok starého stroje z reklamky.
Toho Comagravu bych se nebál, minulý týden jsme přebírali jejich Zondu a nad tím Mistralem jsem taky slintal. Jenom bych měl připomínku k tomu jejich softu, sice to vypadá jako vykradený ilustrátor (asi se jím a podobnými vektorovými softy inspirovali) a zvládne to import z .ai, ale jejich generátor .nc kódu si občas počíná trochu nelogicky prostě začíná frézovat nelogicky uplně někde jinde, než by měl a to se pak projevuje na kvalitě. Třeba při instruktáži si uděláte nápis obsahující písmeno E. Stroj nejdříve vyfrézuje C a potom jde na středovou čárku, ale místo toho aby jí začal z již vyfrézované drážky tedy zleva doprava, tak frézuje zprava doleva, takže v místě pohybu nástroje po ose z vznikne místo, které je o 0.2 mm na každé straně širší. U věcí do reklamky je to v pohodě, ale na přesné obrábění to není.
Takže závěr je takovýto: stroje jsou po mechanické stránce slušný nadprůměr, za ty peníze dostáváš odpovídající kvalitu (tomu odpovídá, že do konce června staví dalších 16 stojů) což je na takovou malou firmičku opravdu dost
soft je primárně pro designéry do reklamek
pokud chceš dělat něco přesnějšího, tak se ručnímu programování krok po kroku nevyhneš
Jejich největší výhoda je, že jsou strašně vstřícní a ochotně ti poradí se vším na co se zeptáš.
Takže závěr je takovýto: stroje jsou po mechanické stránce slušný nadprůměr, za ty peníze dostáváš odpovídající kvalitu (tomu odpovídá, že do konce června staví dalších 16 stojů) což je na takovou malou firmičku opravdu dost
soft je primárně pro designéry do reklamek
pokud chceš dělat něco přesnějšího, tak se ručnímu programování krok po kroku nevyhneš
Jejich největší výhoda je, že jsou strašně vstřícní a ochotně ti poradí se vším na co se zeptáš.
Elektrochemik holdující strojařině 
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1

Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
přidám se k "4rest-tovi"
stroje "1A", ochota poradit "1A", no soft na hovno, a to myslím upřímně
ten Artcam sice naimportuje skoro všechno co si vymyslíte, bohužel postprocesory opravdu nic moc
znám další dva lidi, co maj comagravácký mašiny větší než ta moje a oba přestavěli na Gravos.
Proto po něm taky šilhám a šetřím, kde to jde, protože je to nesrovnatelně jinde...
mám možnost na jedné sem tam něco udělat, tak vím o čem mluvím, prostě se to nedá srovnávat
stroje "1A", ochota poradit "1A", no soft na hovno, a to myslím upřímně

ten Artcam sice naimportuje skoro všechno co si vymyslíte, bohužel postprocesory opravdu nic moc
znám další dva lidi, co maj comagravácký mašiny větší než ta moje a oba přestavěli na Gravos.
Proto po něm taky šilhám a šetřím, kde to jde, protože je to nesrovnatelně jinde...
mám možnost na jedné sem tam něco udělat, tak vím o čem mluvím, prostě se to nedá srovnávat
Neboj já jsem na Gravosu začínal a držím se ho stále. Prostě pro nás hoby a poloprofesionály je to jedna z nejlepších možností co pořídit (hlavně za ty prachy) jinak měl jsem možnost dělat s několika jinými a jako největší tragédie mi přišel postprocesor na Rhinu, ale moc se mi to tehdá v té Argentině předělávat na Gravos nechtělo, protože Vostárkovic tvrdošině odmítají udělat španělskou mutaci
Ta poslední věta byl vtip. 

Elektrochemik holdující strojařině