Nástrojová bruska - stolní
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
- Francotirador
A vyhledávač na YouTube nebo alespoň zde na fóru jsi zkoušel (předtím než jsi sem dotaz napsal)?pafik píše:Video o broušení vrtáků tam je, ale víc by se mi líbilo video o broušení fréz na tomhle stroji. Nemáte někdo link?

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=76& ... 60#p135374" onclick="window.open(this.href);return false;
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
S těma zlevněnejma nástrojovejma bruskama se roztrhnul pytel. Pořád je to ta samá, dokonce jsem jí našel i u Wabeca.
http://www.uni-max.cz/ostricka-nastroju ... ODI5MTk4S0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.uni-max.cz/ostricka-nastroju ... ODI5MTk4S0" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak nakonec koupeno u Unimaxu. Výrobní stroje v současné době nemají a dodávka dalších se přesunula na květen, což v reálu bude někdy o prázdninách. Unimax má "akci", sice k tomu nejsou držáky, ale jsou tam zase kleštiny a tak se nechám překvapit. Pro Pražáky mohu udělat příští týden "exkurzi".
- Francotirador
Držáky by k ostřičce být měly (já je dostal). Jukni do manuálu http://www.uni-max.cz/manuals.asp?LANG=1&code=MECU3" onclick="window.open(this.href);return false; na poslední stranu tj. č. 9 na výčet příslušenství.lubbez píše:… Unimax má "akci", sice k tomu nejsou držáky, ale jsou tam zase kleštiny a tak se nechám překvapit…
Horší je to s kleštinami, sice k ní jsou, ale jen 6 Ks (a protože jsou to U2 tak dokoupení dalších, nebo dokonce celé sady vyjde docela draho - už jen kvůli tomu, že je člověk do ničeho jiného nepoužije).
A je doma. Protože jsem měl cestu do Kralup, stavil jsem se i rovnou v Unimaxu pro ostřičku. Za patnáct minut byla v autě, zaplacená faktura a k tomu ještě dárek - stříkací pistole s kompresorkem. Paradoxně jsem uvažoval o koupení, protože kolega s ní vymaloval celý byt za jeden den. Ale vrátím se k brusce. Je vidět, že ty kluci Čínský jdou kupředu. Perfektně přehledně zabalený a technický provedení na opravdu slušné úrovni. Teď dělám stolek, kam jí umístím a pak šoupnu pár fotek. Jinak samozřejmě všechno příslušenství je v krabici. Ještě to chce koupit diamantovej kotouč a samozřejmě naučit se s ní dělat.
A teď ještě to ALE!! Použité kleštiny jsou U2, ty kluci žlutý opráskli Deckela do posledního detailu. Cena těch kleštin je opravdu hrozná. Tak jsem večer přemýšlel, co s tím. Nejdříve jsem si říkal, koupím jednu, průměr 16 a budu používat redukce - to je reálné, ale nepohodlné. Pak mě napadlo, že poptám výrobu z nekaleného materiálu. To by byla ideální práce pro CNC soustruh. Chtělo by to ale nějaký minimální počet ???? Jako poslední řešení se jeví použít kleštiny ER. Zatím jediný problém vidím v tom, že ERka mají matici a U2 jsou vtahované. Jinak na konkrétní ostřičce by úprava byla opravdu jednoduchá a na samotném stroji by se nemusely dělat žádné !!!! úpravy.

A co koupit jen ten doplněk pro ostření fréz na markagru? Tam udávaj jako volitelné příslušenství kleštiny 5C. Ten doplněk stojí asi 1200,-. kleština 5C od 2 stovek. Nevím, co stojej ty U2. Předpokládám, že to dělaj jedni čínani, takže upnutí toho doplňku bude totožné. Když to vezmeš přes eshop a nebude to tam pasovat, tak to můžeš do 15 dnů vrátit. Bude tě to stát jen poštovné tam
.

- Francotirador
Na první pohled mě taky překvapila, ale… když jsem se koukl dovnitř, jak je udělaný jemný naklápění, tak jsem se zase vrátil na zemlubbez píše:…Je vidět, že ty kluci Čínský jdou kupředu. Perfektně přehledně zabalený a technický provedení na opravdu slušné úrovni…

Stejně tak mě nenadchly: výsun vřetena s mrtvolou jak kráva, odfláknutá nonia (která jsou pro přesné broušení důležitá) a co mi vadí asi nejvíc je provedení křížového "stolku" nastavování hlavy (ohrubované rybiny, klínky z plechu, pohybový šroubky nejsou v ose takže drhnou)

Ten přípravek na broušení fréz je jenom taková tyčka s hrotem.
Cena kleštiny se pohybuje 700kč a vejš.
Zajím jsem jí ani nezapnul, tak samozřejmě nevím, co bude dál. Na druhou stranu za cca 13t "základ na ostřičku" dobré a cena přijatelná. Je to stejné jako s BF20. Tady na fóru místy až katastrofické scénáře, za mě dobrá. Viklá se jí sloup, s tím jsem do toho šel, upravil to a pohoda. Pro mě jako pro hobíka - naprostá spokojenost. Paradoxní je, že už se mi ze třetiny zaplatila pár melouchama. Stejně tak přistupuju i k té ostřičce, až narazím na problém, budu ho řešit.
Cena kleštiny se pohybuje 700kč a vejš.
Zajím jsem jí ani nezapnul, tak samozřejmě nevím, co bude dál. Na druhou stranu za cca 13t "základ na ostřičku" dobré a cena přijatelná. Je to stejné jako s BF20. Tady na fóru místy až katastrofické scénáře, za mě dobrá. Viklá se jí sloup, s tím jsem do toho šel, upravil to a pohoda. Pro mě jako pro hobíka - naprostá spokojenost. Paradoxní je, že už se mi ze třetiny zaplatila pár melouchama. Stejně tak přistupuju i k té ostřičce, až narazím na problém, budu ho řešit.

- Francotirador
Ano přípravek (hlava) na broušení válcových fréz je to celé na obrázku.pafik píše:Já myslel, že doplněk je celý tohle.
Čelní frézy (nebo i vrtáky rovinným způsobem) se brousí v "Deckelově" hlavě na gravírovací jehly.
Na broušení vrtáků kuželovým způsobem je k ostřičce ještě spešl přípravek, který se upíná do "Deckelovy" hlavy.
Na soustružnické nože je dodána jako přípravek nožová hlava.
Všechny 3 zmíněné hlavy se upínají do rybinového křížového "stolku" (či držáku nebo jak to nazvat), který je součástí naklápěcí konzoly.