Strata kroku
Prosim te a na jakou stabilitu pulsu se s touhle konfiguraci dostanes.
Ja jsem ted ze zoufalstvi zkousel P3,886MHz,256M RAM a Mach3 na tom jede jak stara baba s dvoukolakem. Normalne se po 2-3 vterinach zastavuje posun.Tam mi ale funguje ten spec.driver.Jenze cely se to chova tak podivne,ze jakmile jednou spustim Macha,tak se to cely silene zpomaly a okna se zaviraj 5 vterin.Nekde tam neco visi a je to uplne chciply.Jednu chvili to chodilo dobre,ale Mach mi zase nebral licenci a hlasil porad demo.Po preinstalaci je to takhle zoufale pomaly.Uz se z toho asi picnu.
Ja jsem ted ze zoufalstvi zkousel P3,886MHz,256M RAM a Mach3 na tom jede jak stara baba s dvoukolakem. Normalne se po 2-3 vterinach zastavuje posun.Tam mi ale funguje ten spec.driver.Jenze cely se to chova tak podivne,ze jakmile jednou spustim Macha,tak se to cely silene zpomaly a okna se zaviraj 5 vterin.Nekde tam neco visi a je to uplne chciply.Jednu chvili to chodilo dobre,ale Mach mi zase nebral licenci a hlasil porad demo.Po preinstalaci je to takhle zoufale pomaly.Uz se z toho asi picnu.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
uber rychlost toho modulu v jadre
jsou tam 3 rychlosti
pak je to pouzitelne i kdyz se to celkem tahne a zvladne to par tisic radku
casem tam dam neco silnejsiho ale tohle bylo k mani u me v bordelu
tyhle znackovy kompy jsou celkem vyladeny takze se to taky neda moc porovnavat se stavenejma kompikama
jsou tam 3 rychlosti
pak je to pouzitelne i kdyz se to celkem tahne a zvladne to par tisic radku
casem tam dam neco silnejsiho ale tohle bylo k mani u me v bordelu
tyhle znackovy kompy jsou celkem vyladeny takze se to taky neda moc porovnavat se stavenejma kompikama
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak jsem prosmejdil net a zistil co je APIC /Advanced programable interrupt counter /,jinymi slovy lepsi verze 8059 ve starych kompech.
Jinak Mach3.sys resi vyhradne otazky komunikace na LPT a rizeni timeru pro generovani pulsu.Nic nepocita.Pokud ti chodi NOAPIC drivery,je to tim,ze mas opravdu historickou masinu,ktera APIC dobre nezvlada,nebot ho proste nema. Chyba,kterou resim se u tebe nevyskytuje proste proto,ze timer takovou frekvenci ani vygenerovat nedokaze.Jak jsem si overil.Cim rychlejsi PC,tim tam vyleti frekvence vyse.Je to tam asi tak na 50-60ms.Pametak to spolehlive chyta.Na 3G AMD tam vybehne 13 kHz,coz pochopitelne KM nezvladne.Na 886Mhz Intelu je tam 6.3kHz.
Nicmene je to evidentni bug a tahne se uz od verze 2.Pokousim se spojit s autorem,ale zatim se moc nechytam.
Jinak Mach3.sys resi vyhradne otazky komunikace na LPT a rizeni timeru pro generovani pulsu.Nic nepocita.Pokud ti chodi NOAPIC drivery,je to tim,ze mas opravdu historickou masinu,ktera APIC dobre nezvlada,nebot ho proste nema. Chyba,kterou resim se u tebe nevyskytuje proste proto,ze timer takovou frekvenci ani vygenerovat nedokaze.Jak jsem si overil.Cim rychlejsi PC,tim tam vyleti frekvence vyse.Je to tam asi tak na 50-60ms.Pametak to spolehlive chyta.Na 3G AMD tam vybehne 13 kHz,coz pochopitelne KM nezvladne.Na 886Mhz Intelu je tam 6.3kHz.
Nicmene je to evidentni bug a tahne se uz od verze 2.Pokousim se spojit s autorem,ale zatim se moc nechytam.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no ale chovalo se to stejne
vlitlo tam neco co ten motor nezvladnul
zapistej ale nehnul se presne jako je v popisu vyse
vymenou driveru se to spravilo
fungujou mi oba drivery
ale ten jeden ma bug s tim ze to napocita nejaou nesmyslnou rychlost a to i kdyz neni zapnutej backslash - pri urcite rychlosti pulzovani to zblbne a posle o rad vyssi
vlitlo tam neco co ten motor nezvladnul
zapistej ale nehnul se presne jako je v popisu vyse
vymenou driveru se to spravilo
fungujou mi oba drivery
ale ten jeden ma bug s tim ze to napocita nejaou nesmyslnou rychlost a to i kdyz neni zapnutej backslash - pri urcite rychlosti pulzovani to zblbne a posle o rad vyssi
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Tak na co jste prisli ?? ja na nic , ono to proste straci kroky , docela se mi to prestava libit.
po 52 tisicich radku programu mi to dela cca 0.7mm. a at delam co delam nenachazim v tom ani nejakou souvislost.
RADEK
po 52 tisicich radku programu mi to dela cca 0.7mm. a at delam co delam nenachazim v tom ani nejakou souvislost.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
v nejblizsi dobe vyzkousim nejakejch tisic pohyby a pak to premerim jestli se mi to deje taky
nedelal jsem jeste tenhle pokus
co ten g-rex? nemyslite ze by to vsechno resilo?
nedelal jsem jeste tenhle pokus
co ten g-rex? nemyslite ze by to vsechno resilo?
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Tak me kolega mozna navedl na spravnejsi smer pripojeni driveru k MACHU protoze to je mozny kamen urazu.
jedna se o to , ze ja mam sice oddelene vstupy pro krok a smer na driverech , ale signaly jsou vedeny zemi LPT a ta je spojena i s kostrou PC a to je asi dost spatne a take mam drivery spojene zemi mezi sebou a vubec proste mam signalovou cestu zaroven jako zem a to je mozna ten zakopany pes.
Na driverech to chce oddelit uplne vstupy optoclenu od zeme a z LPT vyvest primo dva kroucene draty pro kazdy zvlast. tak aby zem PC nebyla spojena se zemi driveru.
A nebo primo na LPT povesit proudovy zdroj ktery by budil optocleny , zase pekne oddelene kazdy zvlast.
A pouzit original kroucene draty (co nejkratsi ) co se pouzivaji ke spojeni pocitacu.
Ja se k tomu dostanu asi az pres vikend to zkouset , kdyby to nekdo zkousel napiste jak to dopadlo.
RADEK
jedna se o to , ze ja mam sice oddelene vstupy pro krok a smer na driverech , ale signaly jsou vedeny zemi LPT a ta je spojena i s kostrou PC a to je asi dost spatne a take mam drivery spojene zemi mezi sebou a vubec proste mam signalovou cestu zaroven jako zem a to je mozna ten zakopany pes.
Na driverech to chce oddelit uplne vstupy optoclenu od zeme a z LPT vyvest primo dva kroucene draty pro kazdy zvlast. tak aby zem PC nebyla spojena se zemi driveru.
A nebo primo na LPT povesit proudovy zdroj ktery by budil optocleny , zase pekne oddelene kazdy zvlast.
A pouzit original kroucene draty (co nejkratsi ) co se pouzivaji ke spojeni pocitacu.
Ja se k tomu dostanu asi az pres vikend to zkouset , kdyby to nekdo zkousel napiste jak to dopadlo.
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Jak to vlastně dopadlo ?? Našli jste mí rádcové našli? Nenašli?Radek-B píše:Tak me kolega mozna navedl na spravnejsi smer pripojeni driveru k MACHU protoze to je mozny kamen urazu.
RADEK
Je to asi docela zásadní problém. Zda Mach sám či s G REXem či něco jiného?

Taktiež mi to robí jedna os. Po každom výrobku musím nastaviť východziu pozíciu, pretože každý ďalší výrobok by bol o 0,2mm väčší. A je to zase len jedna os. Tá druhá os chodí presne. Používam MACH3 turn.Radek-B píše:Tak na co jste prisli ?? ja na nic , ono to proste straci kroky , docela se mi to prestava libit.
RADEK
Tak som spustil na stroji program, s ktorým so robil kolesá.
Po každom skončení programu bola os X posunutá cca o +0,1mm.
Os Z bola v poriadku.
Napadlo ma v editore zameniť X a Z a spustiť program. Teraz bola os X v poriadku, ale zas os Z bola posunutá o cca +0,1mm.
Takže pinmi ani motormi to určite nebude.
Čo s tým
Zdá sa mi, že posuny nastavajú pri rádiusoch. Pri lineárnych posunoch je to OK.
Po každom skončení programu bola os X posunutá cca o +0,1mm.
Os Z bola v poriadku.
Napadlo ma v editore zameniť X a Z a spustiť program. Teraz bola os X v poriadku, ale zas os Z bola posunutá o cca +0,1mm.
Takže pinmi ani motormi to určite nebude.
Čo s tým

Zdá sa mi, že posuny nastavajú pri rádiusoch. Pri lineárnych posunoch je to OK.
Delal jsem nedavno testy s ruznymi budici (A3977,L279/L298,L297/6203 / a Bistep ).Muj zaver je takovy,ze Mach3 pulsy neztraci.Pokud dojde ke ztrate pulzu,je to nejspise problem rozhrani PC-budic. Krome Bistepu,ktery ma na vstupech optocleny a potrebuje prodlouzit delku pulsu na min 10 mikrosekund s kladnou urovni,jsem nikde zadnou zavislost na delce pulsu neobjevil.Co je vsak zcela zasadni je kvalita propojeni PC a budice.Hlavne spravne zemeni.Pokud se vytvori zemni smycky,je konec. Motory berou relativne velky proud /6-12A / a to dokaze nadelat peknej bordel.Dalsi dulezita vec je dokonala filtrace napajeni a blokovaci kondy co nejblize vykonovym budicum.Kombinace Elit 1G a keramika 200nF se ukazala jako idealni.Vsechny zeme do jednoho bodu a tam pripojit zem od kabelu z PC.Po techto upravach se chod motoru dokonale zklidnil a nestalo se mi,ze by se ztratil krok.Ovsem problem s Y osou pri aktivni Backlash stale trva i ve verzi 3.2.50.To je ovsem samostatna kapitola.
Dalsi zasadni problem jsou rezonance motoru pri nizkych otackach.Ty jsou castym zdrojem vypadku kroku.Je treba nastavit optimalni proud v motoru.t.j. proud jen tak velky,kolik je pro spolehlivou funci treba a ne vic.Ja obvykle pouzivam 60-70% In a bohate to staci.Tim se vyrazne snizi rezonance.Dobre je i mikrokrokovani.
Zrovna tak je vyhodnejsi reminkovy prenos nez pruzna spojka.Lepe tlumi vibrace a snizuje nachylnost k rezonancim.
Pokud dodrzite zakladni zasady a mate spravne navrzene motory,musi to v Machu chodit.
Dalsi zasadni problem jsou rezonance motoru pri nizkych otackach.Ty jsou castym zdrojem vypadku kroku.Je treba nastavit optimalni proud v motoru.t.j. proud jen tak velky,kolik je pro spolehlivou funci treba a ne vic.Ja obvykle pouzivam 60-70% In a bohate to staci.Tim se vyrazne snizi rezonance.Dobre je i mikrokrokovani.
Zrovna tak je vyhodnejsi reminkovy prenos nez pruzna spojka.Lepe tlumi vibrace a snizuje nachylnost k rezonancim.
Pokud dodrzite zakladni zasady a mate spravne navrzene motory,musi to v Machu chodit.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Je to opravdu kabelazi. Pro ty kdo pouzivaji trosku slusnejsi drivery s odedelenymi vstupy radim vest kazdy signal a zem k driveru zvlast a pekne kroucenym kabelem.
RADEK
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Musim opet opakovat ze to je tou kabelazi, u uzivatele FIZOL je to uplne jasne , pri pohledu na fotky toho stroje a volne visici pripojeni motoru, neni co dodat.
RADEK
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce