Strata kroku
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Tak sem se opet presvedcil o tom , ze LPT port neni zrovna to prave orechove pro rizeni CNC. Kdyz jsem mel zapojeny osy timto zpusubem
Step DIR
X 2 3
Y 4 5
Z 6 7
Tak at jsem delal co jsem delal , neustale mi osa Z stracela kroky.
Zkousel jsem nejruznejsi , mam drivery s oddelenym vstupem optickymi snimaci s magnetickym stinenim a umi prijimat az 2Mhz stavu /s.
Takze delkou pulsu to urcite nebylo.
Tak jsem premostil ochranne odpory, ale ani to nepomohlo, signaly byly dostetcne velke a silne.
A tak jsem jednoduse prehazel draty a ejhle ono to jede.
Proste nektere vystupy jsou nevhodne pro signal DIR ktery neni navolen v dostatesnem predstihu pred STEP!!!!! Mozna to dela jen moje deska , ale je to proste tak.
RADEK
Step DIR
X 2 3
Y 4 5
Z 6 7
Tak at jsem delal co jsem delal , neustale mi osa Z stracela kroky.
Zkousel jsem nejruznejsi , mam drivery s oddelenym vstupem optickymi snimaci s magnetickym stinenim a umi prijimat az 2Mhz stavu /s.
Takze delkou pulsu to urcite nebylo.
Tak jsem premostil ochranne odpory, ale ani to nepomohlo, signaly byly dostetcne velke a silne.
A tak jsem jednoduse prehazel draty a ejhle ono to jede.
Proste nektere vystupy jsou nevhodne pro signal DIR ktery neni navolen v dostatesnem predstihu pred STEP!!!!! Mozna to dela jen moje deska , ale je to proste tak.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
To ale neni problem LPT. To je problem Machu a pouzitych driveru.
Treba Bistep to muze mit az za prichodem signalu STEP.
Prave kvuli rychlosti reakce je povesenej STEP na preruseni procesoru a az nasledne zjistuje co je zrovna nastaveno na vstupu DIR.
Nicmene uz jsem to tu asi psal - pruserem je pod woknama neco ridit radoby v realnem case na operacnim systemu, ktery takovy neni ani nahodou. Proste Mach je neco cemu neverim - tudy proste cesta nevede.
Treba Bistep to muze mit az za prichodem signalu STEP.
Prave kvuli rychlosti reakce je povesenej STEP na preruseni procesoru a az nasledne zjistuje co je zrovna nastaveno na vstupu DIR.
Nicmene uz jsem to tu asi psal - pruserem je pod woknama neco ridit radoby v realnem case na operacnim systemu, ktery takovy neni ani nahodou. Proste Mach je neco cemu neverim - tudy proste cesta nevede.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
s timhle problemy nemam
doladil jsem takovehle problemy pomoci delky pulzu protoze mi to budic nechtel zrat
mach ma krom jineho jeste moznost posilat ven prikazy chytreji nez krok/smer
doladil jsem takovehle problemy pomoci delky pulzu protoze mi to budic nechtel zrat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Jo chytreji a jsem u toho , popis , to je druha z veci ktera me moc zajima.robokop píše:s timhle problemy nemam
Krok a smer moc idealni pro krok dal co chci udelat moc idealni neni.
To by me zajimalo jak to umi jeste komunikovat.
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Mam stejnej problem.U me je to osa Y. 20 tis. radku G-kodu a na jednom miste se to zblazni.Je to zcela reprodukovatelna zalezitost.Je zajimavy,ze nekdy to dela Mach2 a trojka ne,jindy oba.Zkusim vyzkouset to prohozeni,jestli se to projevi.
- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
Jedine reseni je pouzit externi procesor, ktery bude na zaklade prikazu teprve generovat tyhle pulzyrobokop píše:s timhle problemy nemam
Stabilita kmitoctu generovanych pod windows i na urovni kernelu systemu je prachbidna (system proste obsluhovat periferie musi) a to se proste musi projevit - hlavne to znamena, ze nemusi byt kus jako kus vyrobeny druhy den, prestoze ke ztratam kroku nedojde.
Proto ja zatim pojedu pod DOSem, kde neni duvod (pokud se vyhazou kraviny typu smartdrive apod) aby to ustrelilo. Pak jedinej dalsi krok je ta externi jednotka.
RadekCX
Jeste jsem zjistil jednu vec.Pokud povolim Backlash,tak se efekt silne zvyrazni az k nepouzitelnosti.Vypada to jako by se generator pulsu uplne zblaznil.Osa se doslova zadre a jen pisti.
Rychlost jsem menil od 5-80% a bez efektu.Jakmile Backlash povolim,na Y se pri zcela konkretni situaci osa zasekne a jen pisti.Pritom rucnim pojezdem funguje na 4x vyssi rychlost,nez kolik jede v programu.Zkusil jsem hybat casovanim pulsu a najednou to cvili chodilo.Po znovunajeti Macha opet chyba.Zahada.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to jsem videl kdyz jsem mel zakousle widle
jsem pak vypnul macha a chtel jsem vypnout PC a nejak to neslo uplne hladce
v pameti bylo par zasekanejch hajzlu jako explorer.exe
na macha musi byt dost silnej pocitac a pokud mozno uplne cistej
jsem pak vypnul macha a chtel jsem vypnout PC a nejak to neslo uplne hladce
v pameti bylo par zasekanejch hajzlu jako explorer.exe
na macha musi byt dost silnej pocitac a pokud mozno uplne cistej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Testuju to na 3GHz Athlonu,takze vykon dost s rezervou.Vyhazel jsem z makovice co se dalo.Neni mi jasny,proc to z 20 tis. radek programu udela na jednom jedinem miste,kde je trivialni posun v jedne ose o 20mm a na ostanich kodech jede v pohode.Zkusil jsem i jinej pocitac,ale chova se to stejne.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
No , ja mel pri svem objeveni Machu dost rekl bych zurivou konzultaci s Robocopem na tema jestli je to vubec dobry ridici software a popravde jsem byl puvodne hooodne proti tomu vubec pripustit ze neco takoveho muze fungovat. Ovsem po trosku seznameni s nim jsem to pripustil , i kdyz doted s vyhradami.
My jsme cca pred 8-mi lety meli kontroler na PC , ale to jelo zvlast a muselo mit zablokovany svuj vlastni casovac protoze to proste nechodilo.
takze z hlavnim PC to komunikovalo po RS232 a byla to obyc 486 a jelo to , ale nebylo to buhvi co a tak se vymyslel controler uplne Externi.
Ten muj zaver je takovy , ze program Mach3 je urcen pro hobby a cenou a prostredim pro tyto ucely plne vyhovuje a je potreba s tim POCITAT.
Protoze ta HW omezeni tam proste budou vzdy.
RADEK
My jsme cca pred 8-mi lety meli kontroler na PC , ale to jelo zvlast a muselo mit zablokovany svuj vlastni casovac protoze to proste nechodilo.
takze z hlavnim PC to komunikovalo po RS232 a byla to obyc 486 a jelo to , ale nebylo to buhvi co a tak se vymyslel controler uplne Externi.
Ten muj zaver je takovy , ze program Mach3 je urcen pro hobby a cenou a prostredim pro tyto ucely plne vyhovuje a je potreba s tim POCITAT.
Protoze ta HW omezeni tam proste budou vzdy.
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Tak jsem ztravil hezky den laborovanim s Machem a muzu potvrdit,ze backlash je alespon v mem pripade zcela nepouzitelny.Bez nej to uz chodi stoprocentne,ale s nim je to v pr...
Chova se to stejne ve 2 i 3.Nic z moznych nastaveni na to nema vliv.Je to zcela reprodukovatelne a dela to jen jedna osa.Vdy pri presunu v Y se na okamzik zblazni casovani a motor vypadne.Kdy hodne snizim rychlost tak na 10mm/s,je slyset zmena frekvence pulsu na cca 0.5 sec.Pri te male rychlosti to nevypadne,ale je to stejne zmatek.
Chova se to stejne ve 2 i 3.Nic z moznych nastaveni na to nema vliv.Je to zcela reprodukovatelne a dela to jen jedna osa.Vdy pri presunu v Y se na okamzik zblazni casovani a motor vypadne.Kdy hodne snizim rychlost tak na 10mm/s,je slyset zmena frekvence pulsu na cca 0.5 sec.Pri te male rychlosti to nevypadne,ale je to stejne zmatek.