nástrojová bruska-začínám kutit
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Já ho tuším kupoval tady:
http://www.primadilna.cz/Warco-presny-m ... escription
Jestli ho někdo vyrobí levněji nevím.
http://www.primadilna.cz/Warco-presny-m ... escription
Jestli ho někdo vyrobí levněji nevím.
Ahoj,
tak sem teď řešil oleje do bn 102 a možná to někomu pomůže:
V technickým pasportu jsou uvedeny tyto oleje: Chtěl jsem mít jen dva druhy oleje:
1. do brusného vřetene 1,3-1,5°E/50°C (v pasportu uváděn jako olej C)
2. a ostatní 4,7°E/50°C ( v pasportu uváděné jako oleje A, B, olej D má být sice řidší ovšem myslím, že pracovnímu vřeteníku vůbec neuškodí hustší olej)
Problém je v tom, že tyto oleje jsou psány ve staré jednotce "E"
tak sem se pídil co to je a ona to je jednotka "engler"
nikdy sem to neslyšel...
následně jsem našel převaděč této jednotky viskozity na jednotku dneska užívanou mm2/s
převod jednotek web:
http://www.jednotky.cz/kinematicka-visk ... odnota=4,7" onclick="window.open(this.href);return false;
a převedl 4,7 Engler = 35,63 milimetr čtverečný za sekundu
a 1,3 Engler = 9,855 milimetr čtverečný za sekundu
no a pak jsem podle této tabulky: určil odpovídající viskozitní třídu oleje.
osobně jsem do vřetene pořídil olej viskozitní třídy ISO VG 10 (9,0 - 11,0mm2/s) v mém případě to byl olj10
pro zbytek mašiny odpovídal olej viskozitní třídy ISO VG 46 (41,4 - 50,6)-(nezvolil jsem olej ISO VG 32 , 28,8 - 35,2 z důvodu, že odpovídající hodnota viskozity je na samé horní hranici)
Následně jsem uvažoval , že jde o starší stroj s vůlemi a opotřebením a tudíž jsem dal o třídu hustější olej- ISO VG 68 (61,2 - 74,8) v mém případě to byl olej olj68
Ovšem pozor u vřetena jsem raději nechal olej, který vycházel podle viskozity a nedával hustější(z důvodu vetších vůlí na mašině), aby se s vřetenem náhodou něco nestalo...
No a těď otázka:
v brusném vřeteníku se ložiska mažou přes knot, jak zjistím že to opravdu maže a knot není ucpaný nebo zaschlý??
tak sem teď řešil oleje do bn 102 a možná to někomu pomůže:
V technickým pasportu jsou uvedeny tyto oleje: Chtěl jsem mít jen dva druhy oleje:
1. do brusného vřetene 1,3-1,5°E/50°C (v pasportu uváděn jako olej C)
2. a ostatní 4,7°E/50°C ( v pasportu uváděné jako oleje A, B, olej D má být sice řidší ovšem myslím, že pracovnímu vřeteníku vůbec neuškodí hustší olej)
Problém je v tom, že tyto oleje jsou psány ve staré jednotce "E"
tak sem se pídil co to je a ona to je jednotka "engler"

následně jsem našel převaděč této jednotky viskozity na jednotku dneska užívanou mm2/s
převod jednotek web:
http://www.jednotky.cz/kinematicka-visk ... odnota=4,7" onclick="window.open(this.href);return false;
a převedl 4,7 Engler = 35,63 milimetr čtverečný za sekundu
a 1,3 Engler = 9,855 milimetr čtverečný za sekundu
no a pak jsem podle této tabulky: určil odpovídající viskozitní třídu oleje.
osobně jsem do vřetene pořídil olej viskozitní třídy ISO VG 10 (9,0 - 11,0mm2/s) v mém případě to byl olj10
pro zbytek mašiny odpovídal olej viskozitní třídy ISO VG 46 (41,4 - 50,6)-(nezvolil jsem olej ISO VG 32 , 28,8 - 35,2 z důvodu, že odpovídající hodnota viskozity je na samé horní hranici)
Následně jsem uvažoval , že jde o starší stroj s vůlemi a opotřebením a tudíž jsem dal o třídu hustější olej- ISO VG 68 (61,2 - 74,8) v mém případě to byl olej olj68
Ovšem pozor u vřetena jsem raději nechal olej, který vycházel podle viskozity a nedával hustější(z důvodu vetších vůlí na mašině), aby se s vřetenem náhodou něco nestalo...
No a těď otázka:
v brusném vřeteníku se ložiska mažou přes knot, jak zjistím že to opravdu maže a knot není ucpaný nebo zaschlý??
Bn102 A je modernizovaná BN 102, prakticky rozdíl je snad jen v elektrice a možná lehkých drobnostech, velký rozdíl je pak u BN 102 B, nebo C.ovi-ivo píše:teď má šok ono je
bn 102 a bn 102a? jaký je mezi nima rozdíl??? doteď sem myslel že je jen 102a nebo je to nějaká kachna?
Aha takže 102 A 102A jsou téměř shodné jen s malýma rozdílama, na těch dalších typech B a C tam sů mě rozdíly známý.
Jinak dneska snad dodělám středící měrku tak pak pošlu fotku.
Teď sháním mk 2 hroty do koníků a naklápěcích hrotů a otázka je taková:
1. jaké hroty budu vlastně potřebovat? 2. má cenu tam cpat hroty se špičkou z tvrdokovu?
koupit zrovna zploštělé hroty?
3. prodloužené hroty a další atipické si brousíte na bnce sami?? (mě napadá vyrobit třeba hrot ze špatného strojního výstružníku, výhrubníku s mk2 kuželem, je to zcestný??)
předem dík
Jinak dneska snad dodělám středící měrku tak pak pošlu fotku.
1. jaké hroty budu vlastně potřebovat? 2. má cenu tam cpat hroty se špičkou z tvrdokovu?
3. prodloužené hroty a další atipické si brousíte na bnce sami?? (mě napadá vyrobit třeba hrot ze špatného strojního výstružníku, výhrubníku s mk2 kuželem, je to zcestný??)
předem dík
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud nemáš žádný, tak si vem s tvrdokovovou špičkou, ano má to smysl a nevymýšlej zbytečné blbosti, stojí to pár peněz, nemá cenu se zabývat nějakou výrobou. Potřebuješ takové abys ho pak z koníka povolil takže ideálně jeden s ploškou pro klíč, pak jeden s odlehčením, jeden prodloužený s odlehčením a vnitřní s odlehčením, to ti bude stačitovi-ivo píše:
předem dík

to je on
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Díky za vyčerpávající info ohledně hrotů, ten poslednější a nejpotřebnější hrot na pravou stranu se dá někde sehnat? já ho nikde neviděl...
mezitím sem stihl vyrobit měrku, a držák na diamanty, jak to blejsknu tak to hodím sem, aby bylo jasný že si neválám šumky
Zatím zdar.
mezitím sem stihl vyrobit měrku, a držák na diamanty, jak to blejsknu tak to hodím sem, aby bylo jasný že si neválám šumky

Zatím zdar.
Zdar chlapáci,
tak se zase trochu poňuchtal s kameníčkem, už se rozjel, dokonce sem si poprvé v životě orovnal kotouč diamantem a musím říct že to je kvalitka, no ale teď mě brzdí moc práce a taky výroba univerzální podpěry, kterou nemám a bezní se jasi neposunu.
Proměřil jsem taky mk3 dutiny brusného vřeteníku a taky dutiny pracovního vřeteníku s hodnotama odchylek v řádu pod 0,01mm(obvodové házení měřeno na kraji tak v dutině) kontrolní trny zatím nemám tak sem to měřil v dutině, takže dutiny v pořádku to sem rád.
zjistil sem taky že bude nutná výměna plochého řemenu, je textilní napůl načatý a ikdyž je dopnutý tak při záběru je znát ztráta otáček...takže bude nový.
otázka pro zkušené: jak změřím či poznám že jsou špatné ložiska brusného vřeteníku????bez demontáže.
zatím zdarec, pomáli se to blíží první brooošení
tak se zase trochu poňuchtal s kameníčkem, už se rozjel, dokonce sem si poprvé v životě orovnal kotouč diamantem a musím říct že to je kvalitka, no ale teď mě brzdí moc práce a taky výroba univerzální podpěry, kterou nemám a bezní se jasi neposunu.
Proměřil jsem taky mk3 dutiny brusného vřeteníku a taky dutiny pracovního vřeteníku s hodnotama odchylek v řádu pod 0,01mm(obvodové házení měřeno na kraji tak v dutině) kontrolní trny zatím nemám tak sem to měřil v dutině, takže dutiny v pořádku to sem rád.
zjistil sem taky že bude nutná výměna plochého řemenu, je textilní napůl načatý a ikdyž je dopnutý tak při záběru je znát ztráta otáček...takže bude nový.
otázka pro zkušené: jak změřím či poznám že jsou špatné ložiska brusného vřeteníku????bez demontáže.
zatím zdarec, pomáli se to blíží první brooošení

Ja by som zhodil remeň a hodinkami premeral radiálne a axiálne vôle vretena a tiež či sa hriadeľ otáča bez odporu a plynule. Aká hodnota vôle je ešte dobrá netuším.
Edit: nejako sa stratila polovica vety.
Edit: nejako sa stratila polovica vety.
Naposledy upravil(a) r4cv dne 13. 7. 2016, 6:11, celkem upraveno 1 x.