Stavba CNC sústruhu na drevo.
Tak zatiaľ to mám vyriešené tak, že krokový motor mám priamo na vretene cez pružnú spojku a funguje to v podstate dobre. Ak nechcem polohovať vreteno, tak motor dám dole.
Mám ale jednu otázku. Mohol by som ten krokový motor tam nechať a používať normálny motor na otáčanie vretena? Nepoškodil by sa krokový motor ak by ho otáčal iný motor?
Ide mi o to aby som krokáč pri použití vretena nemusel dávať dole.
Mám ale jednu otázku. Mohol by som ten krokový motor tam nechať a používať normálny motor na otáčanie vretena? Nepoškodil by sa krokový motor ak by ho otáčal iný motor?
Ide mi o to aby som krokáč pri použití vretena nemusel dávať dole.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
vzdy odpojit
kdyz to roztocis na plne otacky tak ti v idealnim pripade ten krokovy motor shori a veme s sebou veskerou elektroniku az ke galvanickemu oddeleni
ten krokovy motor pak chodi jako generator a pri nekolika ticich otacek tam bude nejmene nekolik set voltu mozna i nejakej ten tisic taky podle motoru
mozna by se to pak dokazalo propalit i tim oddelenim
kdyz to roztocis na plne otacky tak ti v idealnim pripade ten krokovy motor shori a veme s sebou veskerou elektroniku az ke galvanickemu oddeleni
ten krokovy motor pak chodi jako generator a pri nekolika ticich otacek tam bude nejmene nekolik set voltu mozna i nejakej ten tisic taky podle motoru

Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
zatím jsem to nerealizoval, ale mám to vymyšlené tak, že polohovací motor budu dávat do koníku místo otočného hrotu. Záleží jak velké sériovky na tom valíš.
Myslím, že by nemuselo být špatné řešení před unášecí hrot dár ozubené kolo (řemen by tam překážel při odpojení) a krokáč prostě zapojit nebo odpojit (kyvně, něco jako když šponuješ řemen), bylo by to podstatně rychlejší
Myslím, že by nemuselo být špatné řešení před unášecí hrot dár ozubené kolo (řemen by tam překážel při odpojení) a krokáč prostě zapojit nebo odpojit (kyvně, něco jako když šponuješ řemen), bylo by to podstatně rychlejší
Tušil som to, ale potreboval som slovo odborníka.robokop píše:vzdy odpojit
Koník neprichádza do úvahy, nie sú to podoprené výrobky a je potrebné frézovať aj z čelaivčo píše:zatím jsem to nerealizoval, ale mám to vymyšlené tak, že polohovací motor budu dávat do koníku místo otočného hrotu. Záleží jak velké sériovky na tom valíš.

Čo sa týka sériovky, tak je to od 10000ks hore.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
V tom pripade bys potreboval minimalne dvoustupnovou prevodovku.Fizol píše:Nešlo by na vreteno sústruhu použiť priamo motor, ktorý by slúžil na sústruženie a inokedy na polohovanie? Čo by bolo vhodné?
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Dôvod?Radek-B píše:V tom pripade bys potreboval minimalne dvoustupnovou prevodovku.Fizol píše:Nešlo by na vreteno sústruhu použiť priamo motor, ktorý by slúžil na sústruženie a inokedy na polohovanie? Čo by bolo vhodné?
RADEK
Myslím, že to by bolo asi najlepšie riešenie. Bolo by ho možné použiť spolu s krokovými motormi? Ak je riadení krok/smer, tak by to mohlo ísť, či nie?Monteg píše:Nevím o jak silném pohonu se bavíme ale možná by stálo za uvahu použít k pohonu vřetene přímo AC servomotor???
Čo sa týka výkonu, tak ten by som potreboval výkon v porovnaní s 3kW 380V motorom a otáčky okolo 2500.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Toto používá na svých soustruzích Sahos - má tam 3KW servo. V režimu soustružení to jede jako normální motor a v reřimu frézování (např šroubovice) je to řízené softem a natáčí se to podle programu. Ovšem je to strašná pálka - když jsem se o tom bavil s p. Hodáčem, tak mluvil asi o 50000,-Monteg píše:Nevím o jak silném pohonu se bavíme ale možná by stálo za uvahu použít k pohonu vřetene přímo AC servomotor???
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ted jsem trosku nepochopil proc servo kombinovat s krokovymi motory
to vretenove servo udela 0-10 000 ot./min
a soucasne je schopne napolohovat presnou polohu vretene napr. pro vrtani nebo frezovani
tedy k cemu pak krokove motory?
to vretenove servo udela 0-10 000 ot./min
a soucasne je schopne napolohovat presnou polohu vretene napr. pro vrtani nebo frezovani
tedy k cemu pak krokove motory?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)