lubbez píše:Prosím o radu. Nějak jsem se to těch čísel zamotal. Píše se: kolečko má 100 dílků na otáčku plus pomocný nonius ještě 10 pozic. A když pootočím tou kličkou o tu jednu tisícinu otáčky tak se pohne i stůl?. Sorry, ale to mi přijde jako velká pohádka. Když jsem se koukal na fakt drahý převodovky 100 litrů a víc, tak stále měly vůle. Když vezmu čitě teoreticky ten SIP stůl a místo kličky mu dám natvrdo 2F krokáč, tak aniž bych měl sebemenší problém, dostanu se na přesnost 0,01 ST/krok. A protože je to celokrok, tak určitě nic neztratím. Když použiju hybrida, tak tam má encodér 1000 kroků. Ale o to nejde, mě spíš zajímá, kolikrát jste při normální práci použili úhel 0,01 stupně, jak jste ho nastavovali a jak jste ho měřili a hlavně, na čem jste to obráběli?
Ptám se jako trochu poučenej hobík, (18 let jsem dělal ve fabrice elektromechanika), ale takovouhle přesnost si neumím představit.
měl jsem chvilku času, takže jsem ten stůl vytáhl.
První oprava - nonius má pouze 6 dílků, ne deset.
Co se týče přesnosti - tak na poloměru 85 (stůl nemá drážky ale díry s závity M5) jsem natočit a dotáhl čep s závitem, na něm měřil 0.001 hodinkama.
Při najíždění z jedné stany na stále stejnou rysku (prostě točím kolečkem, na hodinky se nedívám) je hodnota na hodinkách ve všech měřeních do 0.003 (tj. opakovatelnost při najíždění z jedné strany). Hysterezi (najíždění z jedné strany a z druhé) mechanicky změřit seriozně nejsem schopen, ale zaměřovací optikou nevidím nic nebo skoro nic. Přičemž tím samým kukrem, na osách XY jsem schopen bezproblémů odečítat 0.002 - takže citem bych řekl, že ta chyba nebude větší než těch 0.003 jako u toho točení z jedné strany.
Opačně (tj. natočit na těch hodinkách míru a to pak odečíst na noniu) je podobné - natočím hodinky s přesností klidně i na 0.001, ale na noniu je to už problém odečíst.
Nonius samozřejmě odečítám lupou - bez lupy je to konečná .
A to ten stůl je už celkem poznamenaný

předchozíma uživatelema, odhadem je tak 40 let starý.
Na závěr ještě jedna poznámka o "takovou přesnost si neumím představit". Staré velké Hydroopticy (6 a 7 a 8 velikost) mají otočné stoly Rotooptic (šestka má 800mm průměr) a ty jsou diametrálně přesnější než ten můj malý. Samotná mašina (sedmička) má pojezdy metr x metr a půl a v celém pracovním prostoru přesnost pod 0.001

mm
Poslední "klasické" verze se jmenovaly Superoptic, už měly i elektroniku a šlo na nich odečítat na 0,000005 palce (si to vynásob 25,4 a máš to v metrice).