Vrtanie vretena

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Zdenek Valter

28. 2. 2009, 5:48

Aeroomni píše:Jak tak koukám tam už chybí půl kila ! Osobně bych se s tim nemastil a vyvrtal další dvě naproste díry do protivky a bude to bez shánění stejně těžkýho materílu, lepení atd.. U mého cnc-tig je to tedy stejné, ale tam to nevadí. Až to pude na švýcara tak tam to vadit bude jistě. V unašeči samože to samý.
To asi tolik nee ;-)
Ale když to nevhodně natočí tak díra k díře (Tady jak ta blbě vrtaná ve vřeteni tak ty dvě redukci ;-)
Laco19

28. 2. 2009, 6:01

Zdenek Valter píše:Mimochodem - kmitá Ti i samotné vřeteno bez té hlavy ?
Zatial som skusal len male sklucovadlo (kratku dobu) a samotne vreteno. Vibruje aj samotne vreteno.
Zatial som sa dostal len k tomu. Nemal som odvahu hned po zakupeni nechat sustruh dlhsie zapnuty - z prevodov sa ozyvali nezvykle zvuky a v urcitej polohe nieco drelo. Jednu vec (distancny kruzok na vretene) som uz upravil a teraz prave riesim co s malymi ozubenymi kolesami (pohon vodiacej skrutky, smer otacania) - su prilis blizko seba a v urcitej polohe drhnu. Mimochodom, dobre ze som to najprv rozobral, vo vretenniku (ale aj vsade inde) bolo plno piesku a kovovych pilin.
Vibracie nie su az take velke, trosku to huci a naradie na stole "zvoni" ale este neuteka zo stola - tam ma byt aj tak poriadok a nie pohadzane naradie :wink: .
Jedna 10mm skrutka M5 a matica v "nevhodnej" diere vretena vibracie poriadne znizila - to bol len pokus, mozno tam nieco vyrobim. Podstatne je ze mozem skladat dalej, vreteno sa vyberat nebude.
Zdenek Valter

28. 2. 2009, 6:42

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:Mimochodem - kmitá Ti i samotné vřeteno bez té hlavy ?
Zatial som skusal len male sklucovadlo (kratku dobu) a samotne vreteno. Vibruje aj samotne vreteno.
...........
Jedna 10mm skrutka M5 a matica v "nevhodnej" diere vretena vibracie poriadne znizila - to bol len pokus, mozno tam nieco vyrobim. Podstatne je ze mozem skladat dalej, vreteno sa vyberat nebude.
Jo tak to jsme doma chce to asi opravdu srovnat.

Zapřemýšlej zda by to vřeteno nešlo otočit na to zbroušení.
Pokud ano je to na jedno odpoledne ;-)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2009, 6:45

Pokud ano je to na jedno odpoledne
jak se tam dostane? Je 200 mm dlouhý.
Zdenek Valter

28. 2. 2009, 6:52

Aeroomni píše:
Pokud ano je to na jedno odpoledne
jak se tam dostane? Je 200 mm dlouhý.
Jestli to vřeteno dokáže usadit obráceně - nemusí být ani hnané pak je část k zbroušení cca 120 mm zbytek je kužel MK a ten určitě Laco brousit nechce.
Kdyby to bylo trochu delší šlo by to nejdřív s obráceným a potom se správně upnutým vřetenem ;-)

Na fotkách mám toho Proxxon LB/E s dlouhým krkem s nástrojem to dává něco přes 110 mm a ten se do vřetene vejde ;-)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2009, 6:58

AAA už to vidím!! Ty ho tam narveš celýho no to já nevěděla :lol: :lol:
Laco19

28. 2. 2009, 6:59

Zdenek Valter píše:Jestli to vřeteno dokáže usadit obráceně - nemusí být ani hnané pak je část k zbroušení cca 120 mm zbytek je kužel MK a ten určitě Laco brousit nechce.
Kdyby to bylo trochu delší šlo by to nejdřív s obráceným a potom se správně upnutým vřetenem ;-)

Na fotkách mám toho Proxxon LB/E s dlouhým krkem s nástrojem to dává něco přes 110 mm a ten se do vřetene vejde ;-)
Nie je to zly napad, opacne to namontovat ide.
Zdenek Valter

28. 2. 2009, 7:46

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:Jestli to vřeteno dokáže usadit obráceně - nemusí být ani hnané pak je část k zbroušení cca 120 mm zbytek je kužel MK a ten určitě Laco brousit nechce.

Nie je to zly napad, opacne to namontovat ide.
Já bych to i zkusil, ale nemám ten správný klíč ;-)
Ten co jsem ukazoval Aeroomnimu je na to malej a sikovky brát nechci ;-) ;-) ;-)
Ložiska jsou stejná a kdybys otočil i kolečko převodu tak s ním půjde i točit.
Jinak fotka vnitřku. Co ty na to ?
Já bych to jen trochu máznul ;-)
Přílohy
prevodovka_vretene01.jpg
prevodovka_vretene.jpg
Laco19

28. 2. 2009, 8:13

Zdenek Valter píše:Já bych to i zkusil, ale nemám ten správný klíč ;-)
Ten co jsem ukazoval Aeroomnimu je na to malej a sikovky brát nechci ;-) ;-) ;-)
Mas to celkom ciste, uz aj ja:
Obrázek

Ked uz som to rozoberal, vymenil som loziska za kuzelikove:
Obrázek

a vyrobil podlozky, aby to sedelo, kuzelikove loziska su sirsie:
Obrázek

Matice som povolil opatrne kliestami. Nerad to robim takto ale nie je na nich ani skrabanec - velmi dotiahnute neboli.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2009, 8:44

Wow ! Mozno ja raz z teho bude sustruh:) Ide Ti to!
Zdenek Valter

28. 2. 2009, 8:48

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:Já bych to i zkusil, ale nemám ten správný klíč ;-)
Mas to celkom ciste, uz aj ja:

Matice som povolil opatrne kliestami. Nerad to robim takto ale nie je na nich ani skrabanec - velmi dotiahnute neboli.
No já je mám utažené :-( Nemáte případně někdo tuchu kde by se k nim dal sehnat ten klíč ?
Šel by třeba od starých kol ?

Jo a ty ložiska pěkné !!! Prosím sem s parametry popřípadě kdes je sehnal ;-)
Zdenek Valter

28. 2. 2009, 8:50

Aeroomni píše:Wow ! Mozno ja raz z teho bude sustruh:) Ide Ti to!
Bodejť ! Pomalými krůčky ;-)
Zdenek Valter

28. 2. 2009, 9:04

Laco ještě mám otázku. Byly pod šrouby připevňujícími převodovku vřetene k loži pérovky ?

Jo a ješte jedn dotázek - plechové kolo se zuby na Tvé fotce nalevo je clonka k měřiči otáček ?
Laco19

28. 2. 2009, 9:08

Aeroomni píše:Wow ! Mozno ja raz z teho bude sustruh:) Ide Ti to!
Uz coskoro. Teoreticky uz zajtra by mohol fungovat, len to nechcem uponahlat. Mam take skusenosti, ze ked sa nieco zacne pouzivat nedokoncene, vacsinou uz sa to nedokonci nikdy. No mladsi syn uz netrpezlivo caka, chce si vyrobit kuzel na lietadlo (alebo nieco podobne) - som zvedavy ako si s tym poradi...
Laco19

28. 2. 2009, 9:21

Zdenek Valter píše:Jo a ty ložiska pěkné !!! Prosím sem s parametry popřípadě kdes je sehnal ;-)
Loziska su bezne kuzelikove 30206. Nie je ich problem vymenit, len su sirsie - treba vyrobit podlozku patricnej hrubky. Na arceurotrade.com je na to aj obrazkovy navod.
Pod skrutkami som nemal ziadne podlozky - koli poisteniu myslim ani netreba. Vzadu by sa ani nezmestili, mam tam motor dost natesno. Mimochodom, dal som tam aj 4. skrutku, zmestila sa len M6.
To plechove koleso je k snimacu otacok.
Co sa tyka skrutky, ak ju nechces poskodit kliestami tukni do zarezu v patricnom smere kladivkom cez kusok medej alebo hlinikovej tycky. Urcite povoli a neposkodis ju. Bicyklovych klucov som mal volakedy plno ale teraz akosi nie su - neviem vyskusat ci by bol dobry. Na webe sa daju najst vykresy pre vyrobu kluca ale mne sa to neoplati vyrabat - to by som vyrabal pilnikom v zveraku pol dna :wink: .
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“